Taste Atlas to internetowy przewodnik turystyczny po kuchniach świata. Znajdują się w nim opinie na temat restauracji oraz potraw, których można tam spróbować. Na podstawie ocen użytkowników powstał ranking Taste Atlas 2022, w którym zaprezentowano najlepsze kuchnie i dania świata. Co ciekawe, nie zabrakło w nim również polskiego akcentu.
Sprawdź także: Kulinarne trendy na 2023 rok. Co będziemy jeść i pić?
Najlepsza kuchnia świata według użytkowników Taste Atlas 2022
W zestawieniu Taste Atlas 2022 znalazło się, aż 95 kuchni regionalnych z różnych kontynentów. Jak można się było spodziewać zaszczytne pierwsze miejsce z oceną 4,72 gwiazdki (na 5 możliwych), otrzymała kuchnia włoska. Nie pierwszy raz pizza, przepyszne makarony, lasagna oraz włoskie desery, takie jak tiramisu podbiły kubki smakowe osób na całym świecie. Na drugim miejscu znalazła się kuchnia grecka (4,69 gwiazdki), trzecie miejsce przypadło kuchni hiszpańskiej (4,59 gwiazdki). Kuchnia polska zajęła natomiast wysokie czternaste miejsce. Wyprzedziła tym samym między innymi kuchnię niemiecką, chorwacką i wietnamską.
Taste Atlas 2022 – oto najlepsza potrawa
Jakie danie podbiło serca użytkowników Taste Atlas w 2022? W zestawieniu najlepszych potraw znalazło się 100 dań z całego świata. Zwycięzcą okazało się japońskie curry karē (4,92 gwiazdki). Druga pozycja przypadła brazylijskiemu daniu, o tajemniczo brzmiącej nazwie pitanha (4,86 gwiazdki), jest to grillowany stek wołowy. Ostatnie miejsce na podium zajęło danie wprost ze słonecznej Portugalii, czyli amêijoas à Bulhão Pato (4,86 gwiazdki). Małże z dodatkiem białego wina, soku z cytryny, czosnku oraz świeżej kolendry.
W zestawieniu na szesnastym miejscu znalazła się również polska potrawa. Szczególnie popularna wśród turystów przybywających do naszego kraju. Pierogi otrzymały 4,68 gwiazdki. Wyprzedziły między innymi chińskie bułeczki Bao, włoskie pappardelle czy japoński ramen.
Zobacz także:
Zamocz śledzie w tym napoju z bąbelkami. Jeszcze nigdy nie były tak delikatne »
Największe błędy przy pieczeniu sernika. Ciasto pęka i kruszy się przy krojeniu »
Woda po ziemniakach i drożdże. Domowe odsiwianie last minute »