Kulinarne trendy na 2023 rok. Co będziemy jeść i pić?

Nadchodzący nowy rok sprawia, że pojawiają się już analizy na temat tego, co konsumenci chętnie spożywali w ostatnim czasie i co stało się modne. Równocześnie wiążą się one z przewidywaniami, jak będzie to wyglądało w następnych miesiącach. Sprawdź, jakie są kulinarne trendy na 2023 rok.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Jakie produkty i potrawy będą królowały na stołach Polaków w 2023 roku? Jak galopujący wzrost cen, wpłynie na nasze kulinarne wybory? Które gastronomiczne trendy będą oddziaływać na nasze zakupy spożywcze? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule. 

Sprawdź także: Sylwestrowe przekąski z tortilli. Proste i szybkie przepisy

Kulinarne trendy na 2023 według raportu Pyszne.pl

Co roku firma Pyszne.pl przygotowuje raport odnoszący się do Food Trendów. Zawiera w nim informacje m.in. o zwyczajach jedzeniowych Polaków, ale także o tym, jakie zjawiska aktualnie kształtują rynek i co będzie wpływało na trendy w najbliższym czasie.

Raport tworzony jest na podstawie analizy zachowań około 3,5 milionów użytkowników serwisu. Dodatkowo uzupełniony jest informacjami dostarczanymi przez globalny instytut badający trendy – WGSN, a także poprzez badania rynkowe, które odbywają się lokalnie i są prowadzone przez agencję badawczą Insight Lab.

Wyróżniono w nim 5 kulinarnych trendów:

  • Małe przyjemności – jest to trend, który wskazuje, że coraz więcej konsumentów spożywa małe posiłki lub przekąski w ramach poprawienia sobie humoru, lub pocieszenia się podczas stresujących momentów. Około 30% Polaków zamawia tego typu posiłki z dostawą do domu. Szczególny wpływ na rozwój tego trendu miał okres lockdownu.
  • Sprytna oszczędność – to zachowanie konsumentów wynikające przede wszystkim z pojawienia się pandemii oraz z obecnej sytuacji ekonomicznej na świecie. Polacy uczą się oszczędzać również w obszarze gotowania. Przykładem jest tu recykling potraw zamawianych online, ponieważ aż 43% badanych przygotowuje nowe posiłki z resztek zamówionego jedzenia.
  • Świadome wybory – według opublikowanych danych, konsumenci są bardziej świadomi wpływu jedzenia na ich zdrowie, a także na środowisko naturalne. 41% respondentów potwierdza, że przywiązuje uwagę do tego, czy zamawiane danie przyrządzone jest z lokalnych produktów.
  • Uczta dla zmysłów – coraz większa ilość konsumentów podchodzi do jedzenia, jako do czegoś, co nie tylko ma zaspokoić ich głód, ale także ma cieszyć ich oko wyglądem potrawy. Według badań 41% Polaków wybiera posiłek na podstawie zdjęcia, a nie opisu dania i jego składników.
  • Moda na retro i eksperymenty z tradycją – według analizy coraz chętniej wraca się również do domowych smaków, równocześnie nie będąc w ich kontekście tradycjonalistami. Dawniej niektóre potrawy spożywało się tylko w wybrane dni w roku, a obecnie 46% Polaków potwierdza, że spożywa je również poza okresami świątecznymi.

Co będziemy jeść i pić według firmy Mintel?

Również eksperci z międzynarodowej firmy analitycznej Mintel przedstawili raport o tym, jakie obecnie panują kulinarne trendy i co będzie w najbliższym czasie wpływać na rynek.

Według ich badań popularnością będą się cieszyły produkty takie, jak:

  • Produkty na pogodowe ekstrema – konsumenci potrzebują produktów, które ułatwiają przetrwanie zarówno upałów, jak i temperatur poniżej zera, a także ekstremalnych zjawisk pogodowych. Wpływa na to również fakt, że ostatnie lato było najgorętszym w historii Europy, więc niezbędne będą produkty, które pomogą się nawadniać, np. cukierki z elektrolitami. Oprócz tego, w związku z powodziami i innymi nietypowymi zjawiskami pogodowymi rośnie zapotrzebowanie na pełnowartościową żywność o przedłużonej przydatności do spożycia.
  • Gdy zabraknie prądu – z racji tego, że ceny prądu wciąż idą w górę, oszczędzanie energii staje się koniecznością. Producenci żywności zaczną promowanie produktów, które można przygotować np. w kuchenkach mikrofalowych i które pomogą nam zużyć mniej prądu.
  • Dieta dla mózgu – konsumenci poszukują również produktów, które wspomagają pracę mózgu, redukują stres oraz poprawiają koncentrację. Dodatkowo rośnie zainteresowanie kawą o niższej zawartości kofeiny. Popularne stają się także herbaty z magnezem, witaminą B, których zawartość szczególnie będą teraz podkreślać producenci na opakowaniach produktów. Oprócz tego chętnie sięga się po probiotyki i korzystne bakterie, które zawarte są w kiszonkach czy cykorii. Coraz popularniejsze stają się adaptogeny, które posiada ashwagandha czy różeniec górski.
  • Korzyści dla zdrowia – informacja o tym, że produkty są dobre dla zdrowia konsumentów, będzie coraz częściej pojawiała się na opakowaniach. Będzie również podawana w sposób prosty i jasny. Szczególną popularność zyskają produkty, które mają naturalny skład lub wspomagają odporność. Producenci mają zamiar również informować na opakowaniu, że dany produkt pomaga zadbać o serce lub wspiera układ pokarmowy.

Inne kulinarne trendy na 2023

Oprócz tego wyznaczono również listę produktów, które mogą zyskać same w sobie na popularności w przyszłym roku. Należą do nich między innymi: miody z przyprawami, bezalkoholowe drinki i roślinne zamienniki np. jogurtów.

Dodatkowo popularnym smakiem w 2023 roku ma być smak ”swicy”, który oznacza zderzenie się słodkiego posmaku z ostrością. Często jest on używany w kuchni koreańskiej.

Dalej będziemy kupować również produkty, które stały się modne w ostatnim czasie, takie jak: napoje cold brew, różne odmiany grzybów, matcha, żywność funkcjonalna czy curry.

Zobacz także:

Zamocz śledzie w tym napoju z bąbelkami. Jeszcze nigdy nie były tak delikatne »

Największe błędy przy pieczeniu sernika. Ciasto pęka i kruszy się przy krojeniu »

Woda po ziemniakach i drożdże. Domowe odsiwianie last minute »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 90

60 min
2
15 min
7
15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1