Dania jednogarnkowe

Pomidorki koktajlowe to pyszny dodatek do wielu dań i bomba witaminowa, po którą warto regularnie sięgać. Świetnie sprawdzą się one solo i w rozmaitych daniach. Jak wykorzystać pomidorki koktajlowe w kuchni? Na przykład do wykonania świeżych i smacznych sałatek. Pomysły na nie znajdziesz poniżej.

W tych sałatkach pomidorki koktajlowe smakują najlepiej | Fot.123RF/Picsel

 Spis treści:

Pomidorki koktajlowe to ulubiony składnik sałatek wielu osób – i nic w tym dziwnego. Nie dość, że w sklepach znajdziesz je w wielu kolorach, to jeszcze stanowią one soczysty i orzeźwiający pokarm, obok którego trudno przejść obojętnie. Miłośnicy świeżych warzyw nierzadko chrupią je solo, jednak warto podkreślić, że pomidorki koktajlowe doskonale sprawdzają się praktycznie w większości dań, w szczególności sałatek. Co bardzo istotne, składnik ten pasuje praktycznie do wszystkich produktów, jakie tylko przyjdą ci do głowy. Nie bój się łączyć pomidorków z różnymi rodzajami sera, rodzynkami, owocami, warzywami, białym mięsem, tuńczykiem lub łososiem, świeżymi i suszonymi ziołami oraz pestkami i nasionami. Do wyboru, do koloru! Nie wiesz, jak wykorzystać pomidorki koktajlowe w kuchni? Skorzystaj z jednego z naszych przepisów na świeże sałatki. 

 Sprawdź także: 10 najlepszych sałatek z ogórków. Na zimę będą jak znalazł

Prosta sałatka z pomidorkami koktajlowymi 

Szukasz sprawdzonego pomysłu na pomidorki koktajlowe w roli głównej? Wiedz, że możesz wykonać doskonałą sałatkę, której nie powstydziłby się profesjonalny szef kuchni ze składników, które masz w lodówce. To najprostsze rozwiązanie, które nawet nie wymaga wyjścia do sklepu. A to wszystko za sprawą uniwersalności składnika, jakim są pomidorki koktajlowe. Połącz je na przykład z ogórkiem, świeżą miętą lub bazylią, oliwkami, kaparami lub serem feta, a na koniec dorzuć garść zielonych warzyw liściastych i gotowe. Wszystko wystarczy posypać prażonymi migdałami lub orzeszkami ziemnymi i polać domowej roboty sosem winegret, który wykonasz na bazie oliwy z oliwek oraz octu lub soku z cytryny. Tak, to takie proste.

Sałatka z pomidorkami koktajlowymi i fetą 

Kolejną nieskomplikowaną propozycją jest połączenie pomidorków koktajlowych i fety. Oczywiście możesz po prostu uzupełnić ten duet o takie dodatki jak oliwa z oliwek, sól, pieprz oraz sałata lodowa. Jednak nie musisz ograniczać się wyłącznie do podstawowych produktów. Doskonałym uzupełnieniem tej pozycji są oliwy smakowe, na przykład takie na bazie czosnku, bazylii oraz chili. Gustujesz w greckiej kuchni? W takim razie dorzuć do tej potrawy oliwki – zarówno czarne, jak i zielone. Możesz także postawić na seler naciowy i chrupiącą paprykę. Kropką nad i będą zastosowane przez ciebie przyprawy, na przykład suszone pomidory lub granulowany czosnek. 

Sałatka z pomidorkami koktajlowymi i jajkami  

Klasyczną odsłoną na liście sałatek z pomidorkami koktajlowymi jest opcja z jajkami. Te dwa komponenty warto uzupełnić o takie wyraziste dodatki jak por czy podprażone na patelni pestki słonecznika. Nie przepadasz za tymi ostatnimi? Wobec tego postaw na jakiekolwiek inne nasiona, na przykład pestki dyni. Możesz także pokusić się o wykonanie dressingu jogurtowego z aromatycznymi ziołami, w tym drobno posiekaną pietruszką, koperkiem lub bazylią. Jeśli lubisz nieco bardziej pikantne pozycje, wyczaruj sos czosnkowy, łącząc ze sobą jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz.  

Lekka sałatka z pomidorkami koktajlowymi 

Jak wykorzystać pomidorki koktajlowe w kuchni? Na przykład do przyrządzenia bardzo lekkiej opcji sałatkowej, która stanowi doskonałe uzupełnienie letnich dań na bazie delikatnej ryby. Jakich składników potrzebujesz, aby ją zaserwować? Zaopatrz się w ogórki gruntowe, pomidorki koktajlowe, świeży szpinak, słodką cebulę, natkę pietruszki, papryczkę chili, bazylię, sól, pieprz oraz produkty na winegret. Pokrój wszystkie komponenty według uznania, a następnie połącz je i udekoruj sałatkę, na przykład za pomocą pestek granatu i gotowe. 

Sałatka z pomidorkami koktajlowymi i rukolą 

Miłośnicy pomidorków koktajlowych powinni spróbować zestawić je z liśćmi rukoli. Wykonanie tej przystawki zajmuje mniej niż kwadrans i fantastycznie sprawdzi się, gdy odwiedzą cię niezapowiedziani goście. Do jej zaserwowania potrzebujesz tytułowych produktów oraz sera gouda, oliwy z oliwek, kilku ząbków czosnku, lekko czerstwej kajzerki i szczypiorku. Przepuść czosnek przez praskę i połącz go z oliwą z oliwek. Przekrój kajzerkę na chrupiące kwadraciki i rozłóż ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Możesz ją również podsmażyć na zwykłej patelni. W misce wymieszaj włoski sos sałatkowy z oliwą i wodą, a następnie dosyp do tej mikstury drobno posiekany szczypiorek. Pokrój ser w cienkie słupki, a umyte pomidorki w ćwiartki i umieść je w misce z sosem. Na końcu dorzuć do nich grzanki i rukolę. Smacznego! 

Sałatka z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą 

Jeśli lubisz połączenie pomidorków koktajlowych z serem, to z pewnością zasmakują ci one w duecie z mozzarellą. W tym przypadku nie potrzebujesz wiele – wystarczy, że polejesz je oliwą z oliwek i sosem balsamicznym. Na końcu uzupełnij go o garść zieleniny, na przykład młodych liści szpinaku, roszponki lub listków botwinki. Sałatka z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą najlepiej smakuje z chrupiącym pieczywem posmarowanym domowej roboty masłem czosnkowym lub dojrzałym awokado. 

Sałatka z pomidorkami koktajlowymi i ogórkami kiszonymi

Jak jeszcze wykorzystać pomidorki koktajlowe w kuchni? Na przykład zaserwować je z kiszonymi ogórkami i zielonymi oliwkami. Mimo tego, że na pierwszy rzut oka taka przystawka wydaje się dość nieoczywista, to smakuje doprawdy wyśmienicie. W szczególności jeśli dorzucisz do niej pokrojoną w piórka czerwoną cebulkę, świeże listki bazylii, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz. Niektórzy polecają posypać ją także drobno posiekanym koperkiem. 

Tajska sałatka z pomidorkami koktajlowymi i krewetkami 

Gustujesz w azjatyckich aromatach? Jeśli tak jest, wykorzystaj pomidorki koktajlowe do stworzenia przepysznej tajskiej sałatki z krewetkami i makaronem sojowym. Podczas wizyty w sklepie zaopatrz się w makaron sojowy lub ryżowy, krewetki, pomidorki koktajlowe, ogórka, orzeszki ziemne, papryczkę chili, szczypiorek, miętę oraz składniki na sos, tj. imbir, ocet ryżowy, brązowy cukier, sos sojowy oraz limonkę. Opcjonalnie możesz także dorzucić sos rybny i świeżą kolendrę. 

Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu – możesz go także skrócić za pomocą noża lub nożyczek. Rozmroź i oczyść krewetki, a potem dokładnie je opłucz i osusz. Przekrój pomidorki na połówki, pokrój ogórka w cienkie plasterki i posiekaj orzeszki ziemne oraz papryczkę chili. Wrzuć krewetki na patelnię razem z chili i smaż przez około minutę z każdej strony. Skrop je sokiem z limonki oraz sosem sojowym i rybnym. Włóż makaron do półmiska, dodaj warzywa i krewetki, a na końcu posyp wszystko świeżą miętą i kolendrą. Oprósz sałatkę orzeszkami ziemnymi i szczypiorkiem. Powyższe danie podawaj od razu po jego wykonaniu. 

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Tą zupą zajadał się król Władysław Jagiełło. Zrobiłam ją według przepisu z 1898 roku, jest wspaniała »

Gdzie powinno się trzymać miód? Szafka w kuchni to złe miejsce »

Lekki i orzeźwiający dodatek do obiadu i grilla. Wypróbuj przepis na surówkę pielgrzyma »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
5
Ciasta Biszkopt z owocami i kremem śmietankowym

Wymyśliłam sobie że przygotuję biszkopt coś w rodzaju torcika z prażonymi jab...

Odsłon: 52

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18