Fot. materiały prasowe
Eleganckie szparagi goszczą na naszych stołach stosunkowo krótko, bo od początku maja do połowy lipca. Uchodzą za wykwintne warzywa przez co nieczęsto je spożywamy. To wielki błąd, ponieważ są niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w witaminy oraz składniki mineralne. Dodatkową ich zaletą jest niepowtarzalny smak, dlatego nie potrzebują specjalnej oprawy, aby zabłysnąć na talerzu. Po przygotowaniu są lekko słodkie, ale z przyjemną nutą charakterystycznej goryczki. Idealnie komponują się z boczkiem, jajkami oraz z sezonowymi warzywami.
Zastanawiasz się jak je przyrządzić? Sprawdź nasze proste i szybkie przepisy.
Szparagi w boczku
Składniki:
• Boczek wędzony JBB
• Pęczek zielonych szparagów
• Oliwa z oliwek
• Pieprz świeżo zmielony
• Sól
Sposób przygotowania:
Boczek kroimy w cieniutkie plasterki. Ze szparagów odcinamy twarde końcówki, a następnie polewamy oliwą i solimy. Każdy szparag owijamy plasterkiem boczku. Szparagi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 190 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut.
Warzywa zapiekane w piekarniku
Składniki:
• Szparagi
• Kiełbaski bekonowo-serowe #JBB
• Oliwa
• Cukinia
• Ser typu lazur
• Sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Odetnij twarde końcówki szparagów i pokrój na mniejsze kawałki. Kiełbasę pokrój na 2-3 centymetrowe kawałki, cukinię w talarki. Dopraw wszystkie składniki solą i pieprzem. Wszystko zgrilluj na patelni grillowej lub w piekarniku. Ułóż produkty na talerzu i udekoruj kawałkami sera typu lazur.
Makaron ze szparagami
Składniki:
• 200 g boczku z wędzarni #JBB
• Pęczek młodych, cienkich szparagów
• 1 cebula,
• 2 ząbki czosnku,
• 200 ml słodkiej śmietanki,
• Sól i pierz
• Parmezan
• Makaron typu penne
• Oliwa
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę i smaż przez chwilę. Następnie dodaj czosnek pokrojony w plasterki oraz szparagi bez twardych końcówek. Całość smaż przez 2-3 minuty, dodaj śmietankę i redukuj do powstania lekko gęstego sosu. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym makaronem, posypany parmezanem.
Źródło: materiały prasowe