Dania jednogarnkowe

Choć najczęściej zajadamy się ostrym korzeniem, to warto wiedzieć, że liście chrzanu również są jadalne. Jakie właściwości w sobie kryją, na co pomagają i jak wykorzystać je w kuchni? Przekonaj się, że liście chrzanu to naprawdę zdrowy i uniwersalny składnik wielu dań.

Liście chrzanu to źródło witaminy C. Warto je jeść podczas przeziębienia | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Liście chrzanu od razu kojarzą się z kiszonkami. Najczęściej upycha się je do słoika podczas kiszenia ogórków. Po całym procesie większość osób je wyrzuca. Tymczasem warto wiedzieć, że liście chrzanu są jadalne i można jeszcze ich użyć. Odkryj, jakie mają właściwości i jak jeszcze wykorzystać je w kuchni, aby nie marnować tak cennych składników.

Sprawdź także: Ma mnóstwo błonnika, uszczelnia naczynia krwionośne. Kto powinien jeść młodą kapustę i co z niej zrobić?

Liście chrzanu - wartości odżywcze

Co kryją w sobie liście chrzanu? Wartości odżywcze zachęcają, aby zaryzykować i dodać je do swojego jadłospisu. Są skarbnicą m.in. wielu witamin i minerałów.

Znajdują się w nich witaminy C, E, PP i te z grupy B. Liście chrzanu to także źródło potasu, magnezu, wapnia, selenu i siarki. Jednymi z najcenniejszych składników są antyoksydanty (w tym synigryna), które działają przeciwutleniająco. 

Jakie właściwości mają liście chrzanu?

Do najcenniejszych właściwości liści chrzanu można zaliczyć bez wątpienia ich działanie antybiotyczne, bakteriobójcze, grzybobójcze i odkażające. Co więcej, świetnie rozgrzewają organizm, dlatego są pomocne przy infekcjach. Duża dawka witaminy C wzmacnia układ odpornościowy, a przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia się komórek. Antyoksydanty mają też właściwości przeciwnowotworowe

Liście chrzanu pomogą również przy problemach z układem trawiennym. W przypadku niestrawności lub ociężałości po przejedzeniu warto sięgnąć właśnie po napar przyrządzony na ich bazie. Dzięki obecności przeciwutleniaczy oraz minerałów w składzie liście wpływają też pozytywnie na pracę układu sercowo-naczyniowego i nerwowego.

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Wartości odżywcze i właściwości liści chrzanu przekonały cię do tego, aby ich spróbować? Musisz więc wiedzieć, że to bardzo uniwersalny produkt w kuchni. Możesz go użyć zarówno na surowo, jak i ugotować, dodać do potrawy lub zmielić. 

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni? Przygotuj zdrową sałatkę - wtedy wystarczy dokładnie umyć liście chrzanu i je pokroić. Świetnie smakuje też pesto z liści chrzanu, które dodatkowo wesprze twój organizm. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać je także do zupy lub dań mięsnych czy stosować jako zamiennik kapusty w gołąbkach. 

Oczywiście leczniczy okaże się także napar z liści chrzanu, który możesz pić po ciężkostrawnym obiedzie. Ciekawym trikiem na zastosowanie liści chrzanu w kuchni jest podłożenie ich pod wypiekany chleb. Wtedy przejdzie pięknym zapachem chrzanu. Popularne jest kiszenie ogórków z dodatkiem tej rośliny - pamiętaj jednak, żeby potem jej nie wyrzucać. Kiszone liście chrzanu możesz dodać do sałatki. 

 

Zobacz także:

Pij na skołatane nerwy. Reguluje ciśnienie krwi i odtruwa organizm »

Kilka kropel dziennie pomoże odtruć organizm i zbić cholesterol. Stosuj też na skórę »

Przygotuj pizzę z niecodziennego składnika. Nie tuczy i smakuje wybornie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
Pieczywo Obwarzanki

Obwarzanki to pyszne pieczywo które możemy przygotować w domowym zaciszu i ci...

Odsłon: 152

30 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

2
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0
Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

4
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1