Spis treści:
- Liście chrzanu - wartości odżywcze
- Jakie właściwości mają liście chrzanu?
- Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?
Liście chrzanu od razu kojarzą się z kiszonkami. Najczęściej upycha się je do słoika podczas kiszenia ogórków. Po całym procesie większość osób je wyrzuca. Tymczasem warto wiedzieć, że liście chrzanu są jadalne i można jeszcze ich użyć. Odkryj, jakie mają właściwości i jak jeszcze wykorzystać je w kuchni, aby nie marnować tak cennych składników.
Liście chrzanu - wartości odżywcze
Co kryją w sobie liście chrzanu? Wartości odżywcze zachęcają, aby zaryzykować i dodać je do swojego jadłospisu. Są skarbnicą m.in. wielu witamin i minerałów.
Znajdują się w nich witaminy C, E, PP i te z grupy B. Liście chrzanu to także źródło potasu, magnezu, wapnia, selenu i siarki. Jednymi z najcenniejszych składników są antyoksydanty (w tym synigryna), które działają przeciwutleniająco.
Jakie właściwości mają liście chrzanu?
Do najcenniejszych właściwości liści chrzanu można zaliczyć bez wątpienia ich działanie antybiotyczne, bakteriobójcze, grzybobójcze i odkażające. Co więcej, świetnie rozgrzewają organizm, dlatego są pomocne przy infekcjach. Duża dawka witaminy C wzmacnia układ odpornościowy, a przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia się komórek. Antyoksydanty mają też właściwości przeciwnowotworowe.
Liście chrzanu pomogą również przy problemach z układem trawiennym. W przypadku niestrawności lub ociężałości po przejedzeniu warto sięgnąć właśnie po napar przyrządzony na ich bazie. Dzięki obecności przeciwutleniaczy oraz minerałów w składzie liście wpływają też pozytywnie na pracę układu sercowo-naczyniowego i nerwowego.
Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?
Wartości odżywcze i właściwości liści chrzanu przekonały cię do tego, aby ich spróbować? Musisz więc wiedzieć, że to bardzo uniwersalny produkt w kuchni. Możesz go użyć zarówno na surowo, jak i ugotować, dodać do potrawy lub zmielić.
Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni? Przygotuj zdrową sałatkę - wtedy wystarczy dokładnie umyć liście chrzanu i je pokroić. Świetnie smakuje też pesto z liści chrzanu, które dodatkowo wesprze twój organizm. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać je także do zupy lub dań mięsnych czy stosować jako zamiennik kapusty w gołąbkach.
Oczywiście leczniczy okaże się także napar z liści chrzanu, który możesz pić po ciężkostrawnym obiedzie. Ciekawym trikiem na zastosowanie liści chrzanu w kuchni jest podłożenie ich pod wypiekany chleb. Wtedy przejdzie pięknym zapachem chrzanu. Popularne jest kiszenie ogórków z dodatkiem tej rośliny - pamiętaj jednak, żeby potem jej nie wyrzucać. Kiszone liście chrzanu możesz dodać do sałatki.
Zobacz także:
Pij na skołatane nerwy. Reguluje ciśnienie krwi i odtruwa organizm »
Kilka kropel dziennie pomoże odtruć organizm i zbić cholesterol. Stosuj też na skórę »
Przygotuj pizzę z niecodziennego składnika. Nie tuczy i smakuje wybornie »