Fot. 123RF/Picsel
Aromatyczna kawa o poranku, herbata w leniwy weekend z bliskimi, gorąca czekolada na podwieczorek po ciężkim dniu, a może smoothie przed treningiem? Jesienią na każdy napój znajdzie się dobry moment!
W tym sezonie przepisy na pyszne i proste w przygotowaniu napoje proponuje marka DIAMANT. Wyjątkowe inspiracje znajdują się na magnesach dostępnych w promocyjnych opakowaniach cukru Dry Demerara. To właśnie one każdego dnia przypomną i zainspirują do przygotowania jesiennego napoju. W kolekcji znajdują się cztery magnesy - herbata jaśminowa z pianką cytrynową, gorąca czekolada z musem malinowym, espresso z mascarpone i migdałami oraz smoothie ciasteczkowo-dyniowe. Z dodatkiem najwyższej jakości cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara, który jest idealny do przygotowywania różnorodnych napojów, jesień będzie pełna słodkich, aromatycznych chwil!
Gorąca czekolada z musem malinowym
Składniki:
Na czekoladę:
- 200 g gorzkiej czekolady min. 70%
- 250 ml śmietanki 30%
- 25 g cukru trzcinowego Dry Demerara DIAMANT
- Na mus:
- 200 g mrożonych malin
- 50 g cukru trzcinowego Dry Demerara DIAMANT
Dodatkowo:
- 100g śmietany 30%
- 1 łyżeczka cukru pudru trzcinowego
- świeże maliny do ozdoby
- starta czekolada
- listki mięty
Przygotowanie:
Śmietankę podgrzewamy na średniej mocy palnika, od czasu do czasu mieszając. Kiedy zacznie wrzeć wrzucamy połamaną czekoladę i rozpuszczamy cały czas mieszając. Na koniec słodzimy i jeszcze chwilę mieszamy energicznie. Do drugiego garnuszka wrzucamy maliny, dodajemy cukier i podgrzewamy ok. 10 minut na małej mocy palnika mieszając od czasu do czasu. Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy do puszystości. Do szklanki wlewamy czekoladę do 2/3 wysokości, następnie dodajemy kilka łyżek musu malinowego, a na koniec wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego bitą śmietanę. Posypujemy startą czekoladą i ozdabiamy świeżymi malinami i miętą.
Smoothie ciasteczkowo-dyniowe
Składniki:
- 200 g dyni
- 200 g świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- 1 banan
- 1 łyżka śmietany kokosowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g ciastek owsianych
- 2 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
- 150 ml śmietany kokosowej
- 1 łyżka cukru trzcinowego Dry Demerara DIAMANT
- 2 ciasteczka
- 2 laski cynamonu
- świeża mięta
Przygotowanie:
Dynię obieramy, kroimy i gotujemy lub pieczemy ok. 20 minut. Miksujemy do uzyskania gładkiego musu, dodajemy sok pomarańczowy, pokrojonego banana, łyżkę śmietany kokosowej, pokruszone ciasteczka i cukier. Wszystko miksujemy na gładkie smoothie. Śmietanę kokosową ubijamy z cukrem trzcinowym. Smoothie podajemy z bitą śmietaną kokosową, z ciasteczkiem, laską cynamonu i miętą.
Herbata jaśminowa z pianką cytrynową
Składniki:
- Herbata jaśminowa
- 1 litr gorącej wody
- 20 ml soku z cytryny
- 40 ml soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego Dry Demerara DIAMANT
- plastry cytryny
Na bezę:
- 100 g białek
- 110 g cukru trzcinowego Dry Demerara DIAMANT
- 10 g startej skórki z cytryny
Przygotowanie:
Herbatę zaparzamy według wskazówek na opakowaniu. Słodzimy i dodajemy plastry cytryny. Białka i cukier umieszczamy w metalowej misie nad garnkiem z wrzącą wodą. Cały czas mieszając podgrzewamy białka do ok. 60 stopni. Kiedy cukier się rozpuści zdejmujemy z ognia, dodajemy skórkę z cytryny i ubijamy do sztywności (białka powinny się ostudzić i misa być zimna. Trwa to ok. 5-10 minut). Wykładamy piankę na herbatę, układamy na wierzch skórkę z pomarańczy.
Espresso z mascarpone i karmelizowanymi migdałami
Składniki:
- 2 podwójne espresso
- 100 ml mleka skondensowanego
- 100 g migdałów w płatkach
- 5 łyżek cukru trzcinowego Dry Demerara DIAMANT
- 100 g mascarpone
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego Dry Demerara DIAMANT
Przygotowanie:
Na początku przygotowujemy karmelizowane migdały. Na patelnię wsypujemy cukier oraz płatki migdałów i podgrzewamy. Po chwili cukier zacznie się karmelizować. Mieszamy kilka razy uważając, żeby nie przypalić karmelu i ściągamy z palnika. Mascarpone ubijamy z łyżeczką cukru na puszystą pianę. Do szklanki wlewamy po 50 ml mleka skondensowanego, powoli wlewamy na wierzch espresso tak, żeby pozostały widoczne warstwy. Na wierzch wykładamy po 2 łyżkach mascarpone i posypujemy karmelizowanymi migdałami.
Źródło: materiały prasowe