Ciasto kruche
- 250 g mąki typu 500
- 125 g masła
- 2 jaja
- 65 g cukru pudru
- szczypta soli
Lody z trawą żubrową
- ½ l mleka
- 5 liści ususzonej trawy żubrowej
- 4 żółtka
- 350 g cukru
- 250 ml śmietanki 30%
Nadzienie
- 2 kg jabłek papierówek
- 1 cytryna
- ½ kg moreli
- 50 g masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Ciasto
Mąkę i masło zmiksować. Dodać jajka, cukier puder i sól. Zmieszać, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki do ochłodzenia.
Lody z trawą żubrową
Na patelni ugotować mleko z trawą żubrową. Zmiksować żółtka z cukrem. Wlać mleko, zmieszać, dodać śmietanę ubitą na ¾. Włożyć do szokówki.
Nadzienie
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda, skropić cytryną. Połowę zetrzeć na grubych oczkach, trzy pokroić w paski, a resztę w kostkę. Morele wydrylować i pokroić w księżyce. Na jednej patelni rozgrzać masło z cukrem i cynamonem, dodać starte jabłka, a potem pokrojone w kostkę. Na jabłka zetrzeć skórkę z cytryny. Na drugiej patelni rozgrzać morele z cukrem.
Pieczenie
- 100 ml mleka
- 1 żółtko
- 100 g grubego cukru konfekcjonowanego
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Wyciągnąć ciasto i zwałkować jego połowę na spód. Widelcem zrobić dziurki i włożyć na około 10 minut z powrotem do zamrażarki. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 190°C i piec około 20 minut. Wyciągnąć podpieczony spód, nałożyć owoce i kruche ciasto. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Posypać grubym cukrem konfekcjonowanym. Piec w 180°C około 25 minut.