Cukrzyk powinien unikać gwałtownych skoków cukru, dlatego poranny posiłek powinien zawierać produkty o niskim indeksie glikemicznym, odpowiednią porcję błonnika oraz białka i zdrowych tłuszczów. Śniadanie powinno być sycące, ale nie ciężkie – takie, które pozwoli uniknąć nagłych napadów głodu i wesprze metabolizm.
Co cukrzyk powinien jeść na śniadanie?
Śniadanie dla osoby z cukrzycą powinno być dobrze zbilansowane i oparte na składnikach, które nie powodują gwałtownych wahań poziomu glukozy we krwi. Najlepiej sprawdzają się produkty o niskim lub średnim indeksie glikemicznym, bogate w błonnik, białko i zdrowe tłuszcze. Dzięki nim organizm wolniej trawi posiłek, a uczucie sytości utrzymuje się na dłużej.

Na talerzu warto umieścić pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane, jaja, fermentowane produkty mleczne, warzywa i niewielką ilość owoców, takich jak borówki, jabłka czy maliny. Tłuszcze pochodzące z awokado, orzechów lub pestek także mogą być cennym dodatkiem. Należy natomiast unikać przetworzonych produktów, słodkich płatków śniadaniowych i wypieków z białej mąki.
Podsumowując – co cukrzyk powinien jeść na śniadanie? Produkty naturalne, nieprzetworzone, o niskim IG, które wspierają stabilizację poziomu cukru i dostarczają wartości odżywczych niezbędnych na dobry początek dnia.
Śniadanie dla cukrzyka – przepisy
Dieta cukrzycowa nie musi oznaczać monotonii. Wręcz przeciwnie – odpowiednio dobrane składniki pozwalają tworzyć pełnowartościowe i smaczne śniadania, które sycą na długo i wspierają utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi.
Poniżej znajdziesz kilka prostych propozycji, które sprawdzą się w codziennym menu osoby z cukrzycą – są szybkie, zdrowe i oparte na produktach o niskim indeksie glikemicznym.
Twarożek z warzywami i żytnim pieczywem
– 100 g chudego twarogu
– łyżka jogurtu naturalnego
– rzodkiewka, ogórek, szczypiorek
– kromka chleba żytniego na zakwasie
Twarożek wymieszaj z jogurtem i drobno pokrojonymi warzywami. Podawaj z kromką pełnoziarnistego pieczywa.
Jajka w chmurze z rukolą i awokado
– 2 jajka
– garść rukoli
– plasterki awokado
– przyprawy według uznania
Ubij białka, piecz przez chwilę, dodaj żółtka i dopiecz. Podawaj z rukolą i awokado – bez chleba, ale za to pełne wartościowych tłuszczów i białka.
Tost z hummusem i grillowanymi warzywami
– kromka chleba pełnoziarnistego
– 2 łyżki hummusu
– plastry grillowanej cukinii, bakłażana lub papryki
Lekko podpiecz chleb, posmaruj hummusem, ułóż grillowane warzywa. To śniadanie bogate w błonnik i zdrowe tłuszcze.
Jajecznica na oliwie z warzywami
– 2 jajka
– łyżeczka oliwy
– pokrojona cukinia, papryka, cebula
Usmaż warzywa na niewielkiej ilości oliwy, wbij jajka i delikatnie wymieszaj. Danie lekkie, sycące i pozbawione zbędnych węglowodanów.
Koktajl jogurtowy z malinami i siemieniem lnianym
– 150 ml jogurtu naturalnego
– łyżeczka siemienia lnianego
– garść malin (świeżych lub mrożonych)
Zblenduj wszystko razem. Ten koktajl świetnie reguluje trawienie i wspiera florę jelitową.
Zobacz także: Oczyszcza wątrobę i chroni jelita. Ta przyprawa powinna być w każdej kuchni
Białkowa miska śniadaniowa z czarną fasolą (bez jajek)
– ½ szklanki ugotowanej czarnej fasoli
– kilka pomidorków koktajlowych
– ¼ awokado
– 2 łyżki naturalnego jogurtu
– łyżka pestek dyni
– rukola lub szpinak baby
Ułóż wszystkie składniki w misce. Fasolę można delikatnie podgrzać lub zostawić na zimno. Całość skrop oliwą i oprósz pieprzem.
Marchewkowe placuszki śniadaniowe (inspirowane ciastem marchewkowym)
– średnia marchewka starta na drobno
– 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
– łyżeczka jogurtu naturalnego
– jajko
– szczypta cynamonu
Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, smaż małe placuszki na patelni z odrobiną oliwy. Podawaj z łyżką jogurtu lub garścią świeżych owoców o niskim IG.
Batoniki śniadaniowe z brzoskwinią i płatkami orkiszowymi
– dojrzała brzoskwinia pokrojona w kostkę
– ½ szklanki płatków orkiszowych
– jajko
– łyżka jogurtu
– łyżeczka cynamonu
Wszystko wymieszaj, wyłóż na małą blaszkę i zapiecz ok. 20 minut w 180°C. Pokrój na porcje. Świetna opcja do zabrania na wynos.
Sałatka śniadaniowa z jajkiem i domowym winegretem z ziołami
– jajko na twardo
– mix sałat
– ¼ awokado
– 2 rzodkiewki
– łyżka oliwy + ½ łyżeczki musztardy + zioła (np. natka pietruszki, oregano)
Wymieszaj składniki sosu, polej sałatkę. Dodaj pokrojone jajko i warzywa. Lekkie, świeże śniadanie pełne witamin i białka.
Zapiekanka śniadaniowa z szynką i brokułami
– 2 różyczki brokułów, lekko podgotowane
– jajko
– plaster dobrej jakości szynki
– łyżka tartego sera żółtego (np. gouda 30%)
– łyżeczka jogurtu naturalnego
Wszystko wymieszaj, przełóż do foremki, zapiecz 15–20 minut w 180°C. Dobrze smakuje na ciepło i na zimno.
Źródła: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Ogórki kiszone nie będą puste w środku ani śliskie. Dodaj nietypowy składnik do zalewy
Jedz, póki jeszcze są. Maja niewiele kalorii, poprawiają pracę jelit i wzrok
To nie tylko modny napój. Nawadnia lepiej niż woda, ma dużo potasu, a na skórę działa jak botoks