Czy nad morzem można zjeść świeżą rybę? Fot. 123RF.COM/PICSEL
Świeże ryby. Na pewno?
Napis "świeże ryby" na budce z jedzeniem niekoniecznie musi odnosić się do wszystkich serwowanych tam ryb. Dorsz, mimo że można gozłowić w Bałtyku, w okresie letnim jest dla rybackich kutrów zakazany. Zjemy więc prawdopodobnie mrożonkę.
Jeszcze gorzej rzecz się ma z łososiem. Niezwykle trudno dostać łososia bałtyckiego - najczęściej na stoły nadmorskich smażalni trafiają norweskie łososie hodowlane.

Czym się różni łosoś hodowlany od dzikiego? Kliknij!
Restauratorzy tłumaczą się, że w Bałtyku jest dla nas za mało ryb oraz że rybołówstwo ograniczają limity połowów. Muszą więc importować ryby, aby zaspokoić na nie popyt - nad polskim morzem możemy zjeść więc ryby z Wietnamu, Norwegii czy Chin. Co innego jednak serwowanie mrożonek, a co innego sugerowanie, że tę mrożonkę rybak jeszcze dzisiaj wyjął z wody.
Warto wiedzieć, że obecnie mrożenie jest uznawane za jedną z najlepszych metod przedłużania przydatności żywności do spożycia. Podczas mrożenia tracimy niewiele wartości odżywczych produktów. Jeśli ryba była mrożona prawidłowo, możemy mieć też pewność, że nie jest zepsuta.
Jak zjeść świeżą rybę?
- Na najświeższe ryby mamy największe szanse w restauracjach mających swoje własne stawy hodowlane.
- Lepiej unikać smażalni otwartych tylko w sezonie.
- Warto poczytać komentarze na temat danej restauracji w Internecie.
- Najlepiej iść tam, gdzie jada dużo ludzi - jest większe prawdopodobieństwo, że mają tam dobre ryby, a także, że im "schodzą", więc zawsze można liczyć na świeże.
Rachunek się nie zgadza? Są na to sposoby!
Sprzedawcy zazwyczaj podają ceny za 100 g. Aby uchronić się przed przykrą niespodzianką przy rachunku, zawsze można poprosić o zważenie ryby na naszych oczach przed smażeniem oraz wycenę zamówienia. Czemu przed smażeniem? Po usmażeniu ryba i panierka nasiąkają tłuszczem i całość jest cięższa, więc przepłacamy.
10 zaskakujących faktów o rybach. Kliknij!
Zobacz też: Uwaga na ryby! | Wyniki kontroli żywności w sklepach | Bezpieczne wakacje
Anna Wiśniewska/Smaker.pl