Ciasto kruche:
300g mąki
6g soli morskiej
156g bardzo zimnego masła pokrojonego w kostkę o boku 1.5 cm
1 żółtko
ok 100g wody lodowato zimnej (uwaga: wlewać stopniowo, nie całą od razu bo może się okazać, że mąka nie jest tak wysoko chłonna i potrzeba nieco mniej wody)
Sposób przygotowania:
Mąkę połączyć z solą i wsypać do miski.
Zrobić zagłębienie i wrzucić w nie masło i żółtko.
Zacząć wyrabiać wlewając stopniowo wodę. Wyrabiać wszystko krótko opuszkami palców. Kawałeczki masła powinny być jeszcze widoczne w wyrobionym cieście.
Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię i schłodzić 30 minut w lodówce.
Serowe nadzienie
50g ser pleśniowy
200g śmietana
2 jajka
Sól
Pieprz
Sposób przygotowania:
Ser dokładnie zetrzeć.
Jajka dobrze wymieszać ze śmietaną i dodać starty ser.
Doprawić. Odstawić.
Odpiekanie ciasta:
Wyjąć schłodzone ciasto z lodówki.
Ułozyć ciasto na blacie między dwoma arkuszami papieru.
Rozwałkować tak aby ciasto zakryło całą formę i jej brzegi. Zdecydować o pożądanej grubości ciasta. Nie musicie użyć całego ciasta
Rozwałkowane ciasto ułożyć dokładnie w formie wyklejając także jej brzegi.
Ściąć nadmiar ciasta nożem po krawędzi formy.
Nakłuć ciasto widelcem na całej powierzchni.
Wyłożyć ciasto papierem i obciążyć grochem.
Piec termo obiegiem w 170 przez 20minut
Wyjąć groch i piec dalej w 180 stopniach do uzyskania ładnego koloru.
Upieczony spód tarty przestudzić.
Warzywa:
2 szt marchewek: żółtych, białych, pomarańczowych, fioletowych
2 szt cukini żółtej i zielonej
Warzywa pokroić obieraczką w cienkie paski
Montaż tarty:
Na przestudzony spód tarty wlać masę serową. W masie serowej dowolnie ułożyć pokrojone marchewki i cukinie.
Tarte piec w termo obiegu 180 stopni przez 30 minut.