Tarte ogórki kiszone w słoikach to przysmak, który zawsze warto mieć pod ręką, zwłaszcza gdy najdzie cię ochota na aromatyczną zupę. Wystarczy otworzyć słoik, dodać zawartość do bulionu i gotowe. Jak je przyrządzić i jak zrobić zupę ogórkową z ogórków ze słoika?

Tarte ogórki do słoików na zimę to hit wśród przetworów | Fot.123RF/Picsel/ziashusha

Domowe przetwory to nie tylko dżemy i kompoty. W swoich zapasach warto mieć również warzywa, w tym tarte ogórki kiszone, z których szybko przygotujesz smaczną i aromatyczną zupę. Wystarczy zaledwie kilka składników, aby dobrze się ukisiły i długo przetrwały w twojej spiżarni. Jak je przyrządzić, aby zachwycały swoim smakiem? I jak zrobić zupę ogórkową z ogórków ze słoika? Poznaj kilka praktycznych wskazówek, dzięki którym wyczarujesz pyszne i pożywne danie – i to nawet jeśli nie jesteś doświadczonym kucharzem.  

Tarte ogórki kiszone do słoików – przepis 

Jak przygotować tarte ogórki kiszone do słoików? Przepis na ten przysmak nie jest skomplikowany. Do jego realizacji potrzebujesz takich składników jak: 

  • 2 kg ogórków gruntowych, 
  • 2 łyżki soli, 
  • 1 główka czosnku, 
  • 1 niewielki pęczek koperku.

Takie proporcje wystarczą ci do przygotowania pięciu słoików o pojemności 430 ml. Pamiętaj, aby sięgnąć po świeże ogórki – powinny być one dość twarde i jędrne, bez widocznych przebarwień i uszkodzeń.  

Na początek zetrzyj warzywa na dużych oczkach tarki – nie musisz ich obierać, chyba że wolisz je w wersji bez skórki. Przełóż je do miski i dodaj do nich posiekany koperek, ząbki czosnku oraz sól. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do wyparzonych, suchych słoików. Zakręć je szczelnie i przechowuj przez trzy dni w temperaturze pokojowej, a następnie umieść w chłodnym miejscu. Proces kiszenia powinien trwać ok. 10 dni.  

Jak zrobić zupę ogórkową z ogórków ze słoika 

Zastanawiasz się, jak zrobić zupę ogórkową z ogórków ze słoika? Jest to niezwykle proste. Poza kluczowym składnikiem do jej przyrządzenia potrzebujesz takich produktów jak:  

  • mięso (np. porcja rosołowa lub kość ze schabu), 
  • 2 ziarenka ziela angielskiego, 
  • 2 niewielkie liście laurowe, 
  • kawałek pora, 
  • 2 marchewki, 
  • seler z nacią, 
  • pół pęczka koperku, 
  • 4 ziemniaki,  
  • 330 ml śmietany 18 proc. 

W pierwszej kolejności umyj mięso, umieść je w garnku i zalej dwoma litrami wody. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gdy zawartość garnka się zagotuje, zmniejsz moc palnika i usuń szumowiny. Dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i pozostałe warzywa. Kontynuuj obróbkę termiczną przez co najmniej godzinę. Wyjmij z garnka wszystkie składniki poza ziemniakami. Oddziel mięso od kości, pokrój marchewkę na talarki i dodaj je do wywaru. W kolejnym kroku dodaj tarte ogórki, a następnie sól i pieprz. Pod koniec gotowania wsyp posiekany koperek oraz natkę i wlej śmietanę.  

Tarte ogórki kiszone ze słoika – nie tylko do zupy  

Tarte ogórki kiszone ze słoika można wykorzystać nie tylko do przyrządzenia zupy ogórkowej. Możesz uwzględnić je również w innych przepisach, tworząc pyszne i niebanalne dania. Nie wiesz, co z nich zrobić? Poniżej znajdziesz kilka pomysłów, którymi możesz się zainspirować.  

Sos do warzyw, mięs i ryb 

Tarte ogórki kiszone świetnie sprawdzają się jako baza do sosów – wystarczy połączyć je ze śmietaną lub jogurtem i odrobiną koperku. Taki sos pasuje do gotowanych ziemniaków, pieczonego kurczaka, schabu oraz ryb.  

Sałatki i surówki 

Tarte ogórki kiszone można dodawać również do surówek na bazie kapusty, marchwi czy selera. Równie dobrze możesz wzbogacić nimi swoją sałatkę, np. ziemniaczaną, dzięki czemu zyska ona przyjemny kwaśny posmak.  

Zapiekanki ziemniaczane i makaronowe 

Wymieszaj tarte ogórki kiszone z podsmażonym mięsem mielonym, cebulą oraz swoimi ulubionymi przyprawami i dodaj je do zapiekanki ziemniaczanej lub makaronowej, a wyczarujesz smaczny i oryginalny przysmak.  

Kanapki  

Tarte ogórki kiszone to doskonały dodatek do kanapek – i to niemal w każdym wydaniu. Możesz łączyć je z innymi warzywami, wędlinami, rybami, a nawet twarogiem i jajkami. Pamiętaj, aby wcześniej odsączyć je z nadmiaru soku.  

Źródła: smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Ogórki kiszone nie będą puste w środku ani śliskie. Dodaj nietypowy składnik do zalewy

Jedz, póki jeszcze są. Maja niewiele kalorii, poprawiają pracę jelit i wzrok

To nie tylko modny napój. Nawadnia lepiej niż woda, ma dużo potasu, a na skórę działa jak botoks

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto budyniowe z wiśniami na petitkach

Proste, pyszne ciasto budyniowe na ciasteczkach petit beurre, z wiśniami, pol...

Odsłon: 117

30 min
2
Przetwory Ogórki w keczupie

Ogórki w keczupie to ciekawa alternatywa dla korniszonów czy sałatki szwedzki...

Odsłon: 950

60 min
4
Przetwory Ogórki konserwowe – stara sprawdzona receptura

Ogórki konserwowe próbowałyśmy robić na różne sposoby, korzystając przy tym z...

Odsłon: 42441

60 min
103
Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

Odsłon: 7402

30 min
43