Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki z grilla to podstawa wiosenno-letnich spotkań przy pysznym jedzeniu. Najlepiej smakują ze świeżym rozmarynem i czosnkiem, wtedy są aromatyczne oraz pasują do wielu dań. Z tego przepisu możesz zrobić zarówno młode ziemniaki z grilla w mundurkach, jak i tradycyjne.
Aby ziemniaki były miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz, najlepiej je podgotować w osolonej wodzie. Jeśli nadają się do gotowania w mundurkach, najpierw je umyj pod bieżącą wodą i wyszczotkuj. W przeciwnym razie dokładnie obierz.
Ziemniaki umieść w garnku, zalej wodą, posól, a następnie gotuj przez około 10 minut.
W tym czasie przygotuj marynatę. Wymieszaj oliwę z oliwek z papryką ostra, wędzoną, rozmarynem, solą i pieprzem. Obierz czosnek ze skorupki, rozgnieć go i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Dodaj do marynaty.
Ugotowane i osuszone ziemniaki włóż do większej miski. Zalej oliwą z oliwek z przyprawami i odstaw na około 10 minut.
Na rozgrzanym grillu ułóż ziemniaki i piecz przez kilka minut z każdej strony. Możesz też zawinąć je partiami (lub pojedynczo, jeśli są duże) w folię aluminiową.
Dobrym pomysłem jest nacięcie ziemniaków przed grillowaniem, aby marynata dotarła do wewnątrz. W ten sposób możesz też nałożyć na nie masło ziołowe lub czosnkowe, a następnie posypać rozmarynem i zawinąć w folię aluminiową. Ziemniaki z grilla najlepiej smakują z sosem czosnkowym, jogurtowym lub tzatziki.
zaczął się czas majówek, choć pogoda niesprzyjająca, zachęcam do spróbowania...
Odsłon: 4069
Prosty i szybki przepis na ciasto na pizzę! Ja jako laik w pieczeniu i gotowa...
Odsłon: 48
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 10493
Sernik ma różne oblicza. Wolisz ten ciężki, wilgotny, lekko kwaskowy? Czy kre...
Odsłon: 375
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 119
Prosty i szybki przepis na ciasto na pizzę! Ja jako laik w pieczeniu i gotowa...
Odsłon: 48
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 10493
Sernik ma różne oblicza. Wolisz ten ciężki, wilgotny, lekko kwaskowy? Czy kre...
Odsłon: 375
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 119
Składniki
Aby ziemniaki były miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz, najlepiej je podgotować w osolonej wodzie. Jeśli nadają się do gotowania w mundurkach, najpierw je umyj pod bieżącą wodą i wyszczotkuj. W przeciwnym razie dokładnie obierz.
Ziemniaki umieść w garnku, zalej wodą, posól, a następnie gotuj przez około 10 minut. W tym czasie przygotuj marynatę. Wymieszaj oliwę z oliwek z papryką ostra, wędzoną, rozmarynem, solą i pieprzem. Obierz czosnek ze skorupki, rozgnieć go i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Dodaj do marynaty.
Ugotowane i osuszone ziemniaki włóż do większej miski. Zalej oliwą z oliwek z przyprawami i odstaw na około 10 minut.
Na rozgrzanym grillu ułóż ziemniaki i piecz przez kilka minut z każdej strony. Możesz też zawinąć je partiami (lub pojedynczo, jeśli są duże) w folię aluminiową.
Dobrym pomysłem jest nacięcie ziemniaków przed grillowaniem, aby marynata dotarła do wewnątrz. W ten sposób możesz też nałożyć na nie masło ziołowe lub czosnkowe, a następnie posypać rozmarynem i zawinąć w folię aluminiową. Ziemniaki z grilla najlepiej smakują z sosem czosnkowym, jogurtowym lub tzatziki.
Przepisy Przekąski
Przekąski
roladki z szynki
Przekąski
Dietetyczne placuszki bez cukru
Przekąski
Bułeczki z ciasta francuskiego z borówkami.
Przekąski
Smażone kwiaty z cukinii
roladki z szynki
Przekąski na imprezę to nieodłączna część każdej zabawy. W trakcie imprez naj...
Odsłon: 12
Dietetyczne placuszki bez cukru
Przepyszne i slodziutkie placuszki bez cukru
Odsłon: 20