Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki z grilla to podstawa wiosenno-letnich spotkań przy pysznym jedzeniu. Najlepiej smakują ze świeżym rozmarynem i czosnkiem, wtedy są aromatyczne oraz pasują do wielu dań. Z tego przepisu możesz zrobić zarówno młode ziemniaki z grilla w mundurkach, jak i tradycyjne.
Przepis na delikatne i soczyste medaliony cielęce podane z aromatycznym sosem...
Odsłon: 71
Sezon kurkowy dobiega końca , propozycja prostego dania , które przygotuje ka...
Odsłon: 60
Póki jeszcze możemy, korzystajmy ze świeżych ziół. Zazwyczaj z bazylii robiła...
Odsłon: 162
Przepis na delikatne i soczyste medaliony cielęce podane z aromatycznym sosem...
Odsłon: 71
Sezon kurkowy dobiega końca , propozycja prostego dania , które przygotuje ka...
Odsłon: 60
Póki jeszcze możemy, korzystajmy ze świeżych ziół. Zazwyczaj z bazylii robiła...
Odsłon: 162
Składniki
Aby ziemniaki były miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz, najlepiej je podgotować w osolonej wodzie. Jeśli nadają się do gotowania w mundurkach, najpierw je umyj pod bieżącą wodą i wyszczotkuj. W przeciwnym razie dokładnie obierz.
Ziemniaki umieść w garnku, zalej wodą, posól, a następnie gotuj przez około 10 minut. W tym czasie przygotuj marynatę. Wymieszaj oliwę z oliwek z papryką ostra, wędzoną, rozmarynem, solą i pieprzem. Obierz czosnek ze skorupki, rozgnieć go i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Dodaj do marynaty.
Ugotowane i osuszone ziemniaki włóż do większej miski. Zalej oliwą z oliwek z przyprawami i odstaw na około 10 minut.
Na rozgrzanym grillu ułóż ziemniaki i piecz przez kilka minut z każdej strony. Możesz też zawinąć je partiami (lub pojedynczo, jeśli są duże) w folię aluminiową.
Dobrym pomysłem jest nacięcie ziemniaków przed grillowaniem, aby marynata dotarła do wewnątrz. W ten sposób możesz też nałożyć na nie masło ziołowe lub czosnkowe, a następnie posypać rozmarynem i zawinąć w folię aluminiową. Ziemniaki z grilla najlepiej smakują z sosem czosnkowym, jogurtowym lub tzatziki.