Oto przepis na tort czekoladowy, który uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho!" przygotowywali w konkurencji technicznej.

BISZKOPT BEZGLUTENOWY

  • 1blacha
  • 140g gorzka czekolada 50-60%
  • 40g masło
  • 75g marcepan
  • 40g żółtko
  • 175g białko
  • 75g Cukier kryształ

 

Rozpuścić czekoladę i masło.

Uplastycznić marcepan w kuchence mikrofalowej i połączyć z żółtkiem.
Połączyć oba miksy.
Ubić bezę francuską i dodać.
Rozsmarować na całej blasze i upiec w 180C.
Natychmiast zdjąć papier po upieczeniu.
Upiec 2 blachy biszkoptu

 

KREM CZEKOLADOWY

  • 380g śmietanka 36%
  • 35g syrop glukozowy
  • 140g czekolada
  • 400g czekolada
  • 350g masło 82%
  • 80g Frangelico

 

Zagotować pierwsze 2 składniki.
Zalać czekolady. Zemulgować.
Gdy temperatura spadnie do 35C, dodać masło. Zblendować.
Gdy spadnie do 30C, dodać Frangelico, delikatnie mieszając.
Schłodzić na tyle aby krem nadawał się do ubicia mikserem

 

MONTAŻ:
Wykroić z biszkoptów 8 identycznych kwadratów.
Przełożyć je kremem.
Pokryć tort kremem i obłożyć wszystkie ściany czekoladowymi kulkami.

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Bułeczki dyniowe z czekoladą

Bułeczki dyniowe z czekoladą to dość nieoczywiste połączenie. Do zrobienia ci...

Odsłon: 13404

30 min
14
Ciasta Śliwka w czekoladzie potrójnie czekoladowa

W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...

Odsłon: 3630

>60 min
8
Dania główne Wątroba wieprzowa w sosie własnym

Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...

Odsłon: 441

15 min
1
Ciasta Kruchy jabłecznik z budyniem

Kruche ciasto idealnie komponuje się z jabłkami i delikatnym budyniem.

Odsłon: 132522

>60 min
291