Spis treści:
- Jak powstaje kasza owsiana?
- Kasza owsiana - wartości odżywcze
- Właściwości prozdrowotne kaszy owsianej
- Kto powinien jeść kaszę owsianą?
- Jak jeść kaszę owsianą?
- Kasza owsiana - przeciwwskazania
Zajadasz się rano pyszną owsianką? W takim razie kasza z owsa też powinna przypaść ci do gustu. Tym bardziej że przekona cię nie tylko smakiem, ale też właściwościami prozdrowotnymi. Odkryj, jak jeść kaszę owsianą i kto w szczególności powinien po nią sięgać.
Sprawdź także: Hipokrates leczył nim bóle żołądka. Jak jeść niedoceniany w Polsce owoc?
Jak powstaje kasza owsiana?
Kasza owsiana to pełne ziarna owsa, które pozbawia się twardej, trudnej do strawienia, łuski. Po zebraniu zboża, jego ziarna są oczyszczane ze wspomnianej łuski, a potem sortowane według rozmiaru i poddawane dalszej obróbce. W wyniku tego procesu powstają różne rodzaje kaszy owsianej.
Pęczak owsiany to całe ziarna zboża, natomiast kasza owsiana łamana - ziarna połamane na mniejsze części. W obu przypadkach nasiona owsa praży się w niskiej temperaturze, dlatego kasza owsiana ma większe wartości odżywcze niż bardziej popularne płatki owsiane.
Kasza owsiana - wartości odżywcze
Wartości odżywcze kaszy owsianej są bardzo korzystne dla organizmu. W 100 gramach kryje się ok. 390 kcal. Produkt to źródło wysokowartościowego białka, węglowodanów złożonych, kwasów tłuszczowych i błonnika pokarmowego. Zawiera też witaminy, m.in. E (nazywaną witaminą młodości) oraz te z grupy B. Dostarcza antyoksydanty i minerały, takie jak: magnez, żelazo, fosfor, potas, wapń i miedź.
Właściwości prozdrowotne kaszy owsianej
Kasza owsiana posiada naprawdę wiele właściwości prozdrowotnych, dlatego warto po nią regularnie sięgać. Obniża zbyt wysoki poziom cholesterolu i pozytywnie wpływa na układ trawienny, oczyszczając go z resztek i toksyn. Błonnik usprawnia pracę jelit, zwalcza uporczywe zaparcia i poprawia jakość wypróżnień. Spożycie tej kaszy zapewnia uczucie sytości na dłużej i dodaje energii. Co więcej, redukuje wahania cukru we krwi, a dzięki temu zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy.
Działa pozytywnie na układ krążenia. Zawartość magnezu, fosforu, cynku i witamin z grupy B wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i wzmocnienie naczyń krwionośnych. Do właściwości prozdrowotnych kaszy owsianej należy też zaliczyć zapobieganie niedokrwistości - ma ona pozytywny wpływ na produkcję czerwonych krwinek.
Antyoksydanty chronią z kolei przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, odmładzają organizm i zapobiegają tworzeniu się komórek nowotworowych. Kasza owsiana wspomaga system odpornościowy i zmniejsza ryzyko osteoporozy. Witaminy z grupy B, które są w jej składzie, zwiększają też poziom serotoniny, co poprawia samopoczucie, rozluźnia i może być korzystne przy stanach depresyjnych.
Kto powinien jeść kaszę owsianą?
Kasza owsiana zalecana jest wszystkim na diecie odchudzającej. Ze względu na to, że zapewnia uczucie sytości na dłużej, hamuje głód, przyspiesza metabolizm, zapobiega podjadaniu pomiędzy posiłkami i w ten sposób sprzyja gubieniu kilogramów.
Co więcej, pobudza trawienie i reguluje pracę jelit, dlatego jest wskazana również dla osób z częstymi zaparciami.
Kto jeszcze powinien jeść kaszę owsianą? Będą to cukrzycy, ponieważ kasza to produkt o niskim indeksie glikemicznym. Muszą oni jednak pamiętać, że im bardziej kasza jest rozgotowana, tym wyższa staje się wartość IG.
Jak jeść kaszę owsianą?
To bardzo uniwersalny składnik w każdej kuchni, więc świetnie sprawdzi się zarówno na śniadanie czy obiad, jak i na przekąskę lub kolację. Jak jeść kaszę owsianą? Na jarski obiad przygotuj z niej pyszne kotlety wegetariańskie albo farsz do pierogów, gołąbków, krokietów czy naleśników.
Na śniadanie podaj ją z ulubionymi owocami i orzechami - w zastępstwie za tradycyjną owsiankę z płatków. Dodawaj ją też do zapiekanek lub sałatki, np. ze świeżymi warzywami, soczewicą i kurczakiem lub rybą. Będzie również rewelacyjną bazą do przyrządzenia zupy mlecznej czy jarzynowego krupniku.
Z kaszy owsianej przygotujesz też mąkę owsianą, a ta z kolei posłuży do domowych wypieków, deserów i zagęszczania zupy.
Sałatka z kaszą owsianą i porem
Zobacz przepisSałatka z kaszą owsianą i porem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kasza owsiana - przeciwwskazania
Choć kasza owsiana nie zawiera glutenu, wciąż nie powinni jej spożywać wszyscy chorzy na celiakię. Dlaczego? Okazuje się, że produkt ten bardzo często jest skażony glutenem przez sąsiedztwo z pszenicą lub jęczmieniem.
Przeciwwskazaniem do jedzenia kaszy owsianej będzie też alergia na zboża. Osoby uczulone, które zjedzą kaszę owsianą, mogą zaobserwować przykre dolegliwości. Pojawią się bóle brzucha, wzdęcia, wymioty, biegunka, a na skórze mogą wystąpić wypryski, pokrzywka lub objawy atopowego zapalenia skóry.
Źródła: smaker.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Tak organizm „woła” o wodę. Objawy, które zwiastują odwodnienie »
Przestań trzeć ziemniaki na placki. Zastąp je tym warzywem »
Genialny sposób na błyskawiczne mycie kurek. Internauci oszaleli z zachwytu »