Dania jednogarnkowe

Hipokrates leczył nim bóle żołądka. Jak jeść ten niedoceniany w Polsce owoc? Kto powinien jeść owoc granatu?

Jednym z owoców, którego nie może zabraknąć w twoim jadłospisie, jest owoc granatu. Wartości odżywcze i witaminy w nim zawarte to doskonałe uzupełnienie diety, a jego smak - mimo że specyficzny, świetnie komponuje się z innymi produktami spożywczymi.

Owoce granatu to znany afrodyzjak. Odkryj więcej właściwości | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Już Hipokrates nie odmawiał sobie sięgania po granat, choć i w antycznych Chinach nie brakowało zastosowań tego owocu. Jego uprawa i wykorzystanie w diecie to sposób na urozmaicenie tradycyjnej kuchni Indii, Hiszpanii, czy Izraela. Zapoznaj się z ciekawostkami na temat jego wartości odżywczych, właściwości i sposobów jego serwowania! 

Sprawdź także: Podnosi odporność, reguluje cholesterol, łagodzi bóle stawów. Jeśli możesz, pij szklankę dziennie

Owoc granatu - właściwości 

Dlaczego warto sięgać po owoc granatu? Właściwości tego pokarmu jednoznacznie wskazują na to, że wprowadzając go do swojego menu, możesz skutecznie wspierać walkę ze zbyt wysokim ciśnieniem. To także propozycja dla osób, u których pojawił się kłopot z hipercholesterolemią. Co więcej, jego regularne spożywanie niweluje dolegliwości żołądkowo-jelitowe, nawet te o podłożu pasożytniczym.

Granat jest również polecany osobom pragnącym zmniejszyć ryzyko występowania nowotworów, w szczególności raka piersi oraz raka prostaty. Możesz również pokusić się o włączenie go do jadłospisu, jeśli masz problem z cerą, chcesz spróbować naturalnie spowolnić procesy starzenia się skóry lub - jeżeli jesteś mężczyzną - pojawił się u ciebie problem z erekcją. 

Owoc granatu - wartości odżywcze i witaminy 

O czym jeszcze warto wspomnieć, skupiając się na tym drogocennym remedium na wiele dolegliwości, jakim jest owoc granatu? Wartości odżywcze i witaminy to kolejna kwestia, którą należałoby poruszyć. 

Granat jest źródłem witaminy C, która doceniana jest za swoje antyoksydacyjne właściwości. Jest ona wsparciem dla układu odpornościowego i krwionośnego oraz odgrywa dużą rolę w zwalczaniu bakterii jamy ustnej, które są odpowiedzialne za próchnicę, choroby zębów i stany zapalne dziąseł. Inne witaminy, których we wspomnianym owocu jest pod dostatkiem, to te z grupy B oraz A i E. 

Nie można również nie wspomnieć o składnikach mineralnych, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu, takich jak żelazo, cynk, fosfor i magnez. Sięgając po owoc granatu, korzystasz z zawartych w nim polifenoli i flawonoidów, które działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. 

Owoc granatu - przeciwwskazania 

Kiedy nie należy sięgać po owoc granatu? Przeciwwskazania do jego spożywania są niewielkie, niemniej jednak upewnij się, że nie znajdujesz się w gronie osób, które powinny ograniczyć lub wyeliminować go ze swojej diety. Przede wszystkim nie powinieneś jeść owocu granatu ani pić produkowanego z niego soku, jeżeli na co dzień towarzyszą ci dotkliwe bóle spowodowane chorobą wrzodową lub zapaleniem błony śluzowej żołądka.

Poszukaj również alternatywy dla tego pokarmu, jeżeli dokucza ci nadkwaśność lub inne choroby układu pokarmowego, które wymagają specjalnej, łagodnej diety. Do przeciwwskazań należy zaliczyć także choroby dwunastnicy, alergie i uczulenia. Ponadto granat może zmniejszać skuteczność działania niektórych leków, dlatego zapoznaj się z ich ulotką, aby upewnić się, że owoc nie wejdzie w interakcje z zażywanymi przez ciebie medykamentami. 

Kto powinien jeść owoc granatu? 

Z pewnością dedykowany jest on kobietom i mężczyznom, którzy są na etapie regulowania zaburzonej gospodarki hormonalnej. To także propozycja dla seniorów, którzy szukają naturalnych sposobów na dolegliwości związane z zapaleniami stawów. Ze względu na bogaty skład, owoc granatu można zastosować nie tylko w diecie, ale także w maseczkach w celu złagodzenia objawów dokuczliwego trądziku lub pogłębiających się zmarszczek. 

Widoczne przebarwienia i nierówna pigmentacja cery wprawiają cię w kompleksy? Jeżeli tak, możesz posłużyć się skórką z granatu, która, jako dodatek do maseczek, przyczynia się do wyraźnego wyrównania kolorytu twarzy. Ponadto nie bez powodu owoc granatu jest symbolem miłości, płodności i stosuje się go jako afrodyzjak. Jeżeli występują u ciebie problemy z erekcją bądź czujesz spadek libido, zaplanuj pyszną kolację, w której uwzględnisz dania z granatem w roli głównej.

Kto jeszcze powinien jeść owoc granatu? Należysz do osób, które są w ciągłym ruchu, a także żyją w napięciu i stresie? W takim razie wiedz, że nasiona granatu pomogą ci się uspokoić, złagodzić objawy niepokoju, podenerwowania i rozdrażnienia.

Jak jeść owoce granatu? 

Szukasz wskazówek, jak jeść owoce granatu? Przede wszystkim pamiętaj o tym, aby nie pozbywać się jego kwintesencji, czyli ziarenek, bo to właśnie one otoczone są czerwoną powłoczką skrywającą pyszny, aczkolwiek nieco cierpki sok. Możesz również pokusić się o rozgryzanie pestek - zarówno tych świeżych, jak i suszonych. Są zdrowe, dlatego nie ma przeciwwskazań do tego, abyś rozkoszował się ich ciekawym smakiem.

Jak obrać owoc granatu? 

Szukasz szybkiego sposobu na to, jak obrać owoc granatu? Istnieje kilka metod, ale tą, która pozwala zachować znajdujące się wewnątrz ziarna w całości i nie zrobić zbyt dużego bałaganu, jest usunięcie górnej części owocu z pomocą noża, czyli tej z widocznym brązowym czubkiem.  

Co jednak zrobić dalej? Przekrój wnętrze granatu wzdłuż znajdujących się w nim błon, tnąc równocześnie skórkę. Następnie możesz skorzystać z miseczki z wodą i zamoczyć w niej owoc, co umożliwi ci szybkie i sprawne oderwanie ziarenek. Teraz wystarczy, że sitkiem zbierzesz pływające po powierzchni czerwone nasiona, zjesz solo lub jako dodatek do przyrządzanych potraw. 

Owoce granatu - zastosowanie w kuchni 

Dzielnie poradziłeś sobie z obieraniem i masz już gotowe do dalszej obróbki owoce granatu? Zastosowanie w kuchni może cię zaskoczyć, ponieważ te niewielkie, kwaskowate ziarenka świetnie komponują się i podkreślają smak wielu popularnych potraw.

Ziarna granatu to rewelacyjne uzupełnienie sałatek. Mogą również służyć jako wyjątkowy, przełamujący słodki smak akcent do deserów, takich jak ciasta i lody. Nic nie stoi na przeszkodzie, byś zblendował je wraz z innymi owocami, tworząc tym samym oryginalny i jakże zdrowy koktajl lub smoothie. 

Podczas kulinarnych wyczynów w kuchni możesz zastosować granat jako dodatek do batatów, czyli słodkich ziemniaków. Jeżeli natomiast kochasz muffinki, w połączeniu ze wspomnianymi ziarenkami będą nie tylko świetnie się prezentować, ale i wyśmienicie smakować. Być może przekonasz się również do owsianki, wzbogacając ją tymi mieniącymi się na czerwono nasionami. 

Nie zapomnij o klasyce, czyli tradycyjnym budyniu, który może w smaku nabrać całkiem nowego wymiaru, jeżeli zwieńczysz go owocem granatu. Natomiast letnią porą, gdy szukasz orzeźwienia, sięgnij po lemoniadę lub wodę z jego ziarenkami. 

Wypróbuj więcej pysznych przepisów z granatem w roli głównej:

1. Placki owsiane z serkiem wiejskim i granatem

 Placki owsiane z serkiem wiejskim i granatem Zobacz przepis

Placki owsiane z serkiem wiejskim i granatem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Omlet z płatkami owsianymi, cytrynowym serkiem ricotta i pestkami granatu

 Omlet z płatkami owsianymi, cytrynowym serkiem ricotta i pestkami granatu Zobacz przepis

Omlet z pestkami granatu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ekspresowa granola z patelni

 Ekspresowa granola z patelni Zobacz przepis

Ekspresowa granola z patelni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Warstwowa sałatka jarzynowa z kurczakiem - „Wieniec z granatu”

 Warstwowa sałatka jarzynowa z kurczakiem - „Wieniec z granatu” Zobacz przepis

Sałatka z granatem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Lekka sałatka z serem halloumi i granatem

 Lekka sałatka z serem halloumi i granatem Zobacz przepis

Lekka sałatka z serem i granatem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sałatka z mango, granatem, marchewką i figą

 Sałatka z mango, granatem, marchewką i figą Zobacz przepis

Sałatka z granatem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sałatka z krewetkami, grzankami i granatem

 Sałatka z krewetkami, grzankami i granatem Zobacz przepis

Sałatka z krewetkami, grzankami i granatem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kuskus z piersią kurczaka, warzywami i granatem

 Kuskus z piersią kurczaka, warzywami i granatem Zobacz przepis

Lekki obiad na szybko / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Carpaccio z buraka z granatem

 Carpaccio z buraka z granatem Zobacz przepis

Carpaccio z buraka z granatem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Sałatka Rzut granatem

 Sałatka Rzut granatem Zobacz przepis

Sałatka z granatem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Pieczona dynia z soczewicą, granatem i jogurtem

 Pieczona dynia z soczewicą, granatem i jogurtem Zobacz przepis

Pieczona dynia z soczewicą, granatem i jogurtem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

15. Czekoladowy mus z awokado i granatem

 Czekoladowy mus z awokado i granatem Zobacz przepis

Czekoladowy mus z awokado i granatem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

16. Gruszki z pieca

 Gruszki z pieca Zobacz przepis

Deser z granatem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

17. Lekki deser z chia, marakują i granatem

 Lekki deser z chia, marakują i granatem Zobacz przepis

Lekki deser z chia, marakują i granatem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

18. Tort z kiwi, brzoskwiniami i granatem

 Tort z kiwi, brzoskwiniami i granatem Zobacz przepis

Tort z kiwi, brzoskwiniami i granatem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

19. Malinowa tapioka z granatem

 Malinowa tapioka z granatem Zobacz przepis

Malinowa tapioka z granatem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

20. Ciasto śnieżno-czekoladowe bez pieczenia

 Ciasto śnieżno-czekoladowe bez pieczenia Zobacz przepis

Ciasto śnieżno-czekoladowe bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Zapobiegają stłuszczeniu wątroby, łagodzą stany zapalne. Masz je w kuchni »

Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? 3 sprawdzone przepisy »

Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Lody limonkowe

Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...

Odsłon: 34

15 min
4
60 min
3
Dania główne Schab nadziewany kabanosami

Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...

Odsłon: 20

60 min
3
Dania główne Rolady wołowe

Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...

Odsłon: 2095

60 min
14

Polecane artykuły

Informacje Miąższ tych grzybów ma mnóstwo witaminy D i białka. Co najlepiej zrobić z kozaków?

Miąższ kozaków to prawdziwa skarbnica białka, co czyni je idealnym wyborem dla osób szukających zdrowych i sycących składników w swojej diecie. Te...

1
Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

7
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

9