Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bez pieczenia, takie ciasta lubimy. Bita śmietana z mascarpone, czekolada w kruchym spodzie i kwaskowe granaty lub w okresie letnim czerwone porzeczki.
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 161
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 284
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 57
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 161
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 284
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 57
Składniki
Tortownica 20 cm. Herbatniki dokładnie kruszymy w malakserze na piasek. Mnie popsuł się malakser i miałam grubsze kawałki ciastka które słabo się łączyły. W rondelku rozpuszczamy masło z mlekiem i czekoladą. Płynne składniki dodajemy do ciastek. Całość wyrabiamy. Gotową masą wykładamy spód i boki tortownicy. Tortownicę wkładamy do lodówki by masa stężała. Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej dodajemy serek wymieszany z cukrem pudrem i waniliowym. Na początek dajmy 2 łyżki cukru pudru, potem możemy dodać więcej. Na koniec wlewamy ostudzoną rozpuszczoną żelatynę. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy na schłodzony spód.
Ciasto posypujemy ziarnami granatu lub porzeczkami i ponownie odstawiamy do zastygnięcia. Najlepiej na kilka godzin.