Lekki, pożywny i pyszny deser jogurtowy z nasionami chia, marakują oraz granatem. Możemy serwować go na śniadanie, zdrowy deser lub przekąskę w ciągu dnia. Świetnie sprawdzi się także jako posiłek do szkoły lub pracy, który przygotujemy w słoiczku.
Lekki deser z chia, marakują i granatem
Składniki
- 400 g jogurtu naturalnego
- 150 g serka homogenizowanego
- 1 granat
- 2 marakuje
- 3 łyżki nasion chia
- 2 łyżeczki erytrytolu
Składniki
- 400 g jogurtu naturalnego
- 150 g serka homogenizowanego
- 1 granat
- 2 marakuje
- 3 łyżki nasion chia
- 2 łyżeczki erytrytolu

Etapy przygotowania
Serek homogenizowany łączymy z jogurtem naturalnym, nasionami chia oraz erytrytolem* i dokładnie mieszamy. Przez pierwsze 10 minut warto kilka razy przemieszać jogurt, aby nasiona się nie posklejały. * lub innym słodzidłem (ksylitolem czy miodem)
Marakuje przekrajamy na pół i wydrążamy miąższ. Następnie ścinamy koronę granatu, nacinamy skórkę, rozłupujemy owoc, usuwamy białe błonki i wyciągamy nasiona.
Jogurt z serkiem i chia przekładamy do pucharków lub szklanek, dodajemy miąższ z marakui, a na nim układamy nasiona granatu. Deser schładzamy w lodówce.
Deser warto przygotować minimum dwie godziny przez podaniem, aby nasiona chia odpowiednio napęczniały. Możemy przygotować go także wieczorem i odstawić do napęcznienia na całą noc.
Przepis w Waszym wykonaniu (12)


Komentarze do przepisu (7)
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 240

Kolorowy, sycący i pełen warzyw – taki właśnie jest wiosenny kurczak. Podawaj...
Odsłon: 1318
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 240

Kolorowy, sycący i pełen warzyw – taki właśnie jest wiosenny kurczak. Podawaj...
Odsłon: 1318


Składniki
- 400 g jogurtu naturalnego
- 150 g serka homogenizowanego
- 1 granat
- 2 marakuje
- 3 łyżki nasion chia
- 2 łyżeczki erytrytolu
Serek homogenizowany łączymy z jogurtem naturalnym, nasionami chia oraz erytrytolem* i dokładnie mieszamy. Przez pierwsze 10 minut warto kilka razy przemieszać jogurt, aby nasiona się nie posklejały. * lub innym słodzidłem (ksylitolem czy miodem)
Marakuje przekrajamy na pół i wydrążamy miąższ. Następnie ścinamy koronę granatu, nacinamy skórkę, rozłupujemy owoc, usuwamy białe błonki i wyciągamy nasiona.
Jogurt z serkiem i chia przekładamy do pucharków lub szklanek, dodajemy miąższ z marakui, a na nim układamy nasiona granatu. Deser schładzamy w lodówce.
Deser warto przygotować minimum dwie godziny przez podaniem, aby nasiona chia odpowiednio napęczniały. Możemy przygotować go także wieczorem i odstawić do napęcznienia na całą noc.
Piękny,zdrowy i pyszny :)
mój ulubiony rodzaj sniadania, w dodatku wyglada niezwykle apetycznie
Pyszotka:)
Super deserek :)
Jak zwykle piękny wygląd i smaku nie wspomnę. Gratuluję