Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam połączenie smażonej dyni z farszem z soczewicy, słodkich rodzynek i słonego jogurtu.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 117
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4237
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11578
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6614
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5521
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13695
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 117
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4237
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11578
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6614
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5521
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13695
Składniki
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni C. Na blasze, na papierze do pieczenia, układamy dołem do blachy, wysmarowaną oliwą dynię. Pieczemy około 30 minut, do momentu, gdy będzie można przebić się przez skórkę widelcem.
W międzyczasie przygotowujemy farsz: Na patelni na oliwie smażymy cebulę i czosnek, aż będą szkliste. następnie dodajemy na patelnię rodzynki, soczewicę, przyprawy (kumin, cynamon, sól, pieprz) oraz wodę. Smażymy kilka minut, aż odparuje woda z patelni. Zdejmujemy z ognia.
Wyjmujemy dynię z piekarnika, w miejsce gniazda nasiennego dajemy przygotowany na patelni farsz. Dodajemy kleks jogurtu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość dekorujemy kolendrą i ziarenkami granatu.