Dania jednogarnkowe

Jest niskokaloryczny i ma szereg wartościowych składników odżywczych. Kto powinien pić sok z wiśni? Ze względu na jego właściwości - niemal każdy, choć warto wiedzieć, że istnieją przeciwwskazania do jego spożywania. Sprawdź, na co pomaga owocowy napój i jakie ma zastosowanie w kuchni.

Kto powinien pić sok z wiśni? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Na półkach sklepowych najczęściej można spotkać sok wiśniowy z domieszką jabłka albo brzoskwini. Warto się jednak wysilić i w supermarkecie znaleźć czysty sok z wiśni dobrej jakości, aby cieszyć się jego właściwościami prozdrowotnymi. Kto powinien pić sok z wiśni i jakie ma zastosowanie w kuchni? 

Sprawdź także: Starożytne zboże bez glutenu oczyszcza tętnice i trzyma cukier w ryzach. Dlaczego warto jeść sorgo?

Sok z wiśni - wartości odżywcze

Szklanka soku z wiśni to ok. 88 kcal. Napój jest więc mniej kaloryczny od tej samej porcji soku pomarańczowego czy jabłkowego. Cechuje się też niskim indeksem glikemicznym. W większości składa się z wody, dlatego tak dobrze nawadnia organizm. Trzeba jednak pamiętać, że sok owocowy to również źródło węglowodanów, dlatego należy zachować umiar podczas jego picia! 

W podanej dawce soku z wiśni znajduje się aż 84 mg witaminy C, która wspiera układ odpornościowy. Napój dostarcza też witamin A, E, K i tych z grupy B. To nie tylko potężna bomba witaminowa, ale także produkt bogaty w minerały. Zawiera m.in. potas, kwas foliowy, wapń, fosfor, żelazo, sód, cynk i magnez.

Sok z wiśni - właściwości prozdrowotne

Właściwości prozdrowotnych soku z wiśni jest naprawdę wiele. Wszystko za sprawą składników odżywczych, które dostarczane są organizmowi z każdym łykiem. Picie soku z wiśni może pomóc w złagodzeniu procesów zapalnych, uspokojeniu alergii oraz w przypadku bezsenności. Witamina C to naturalny przeciwutleniacz, który wzmacnia układ immunologiczny i neutralizuje działanie wolnych rodników i zapobiega starzeniu się komórek. Z kolei witamina A odpowiada za prawidłowe widzenie oraz zdrowy wygląd skóry, paznokci i włosów

Witamina E, nazywana „witaminą młodości", nawilża i ujędrnia skórę od wewnątrz, a witamina K - dba o prawidłową krzepliwość krwi. Pijąc sok z wiśni regularnie, minimalizujesz ryzyko krwotoków w organizmie. Witaminy z grupy B korzystnie wpływają na układ nerwowy i poprawiają koncentrację. Kwas foliowy jest cenny nie tylko dla kobiet w ciąży, ale też anemików - substancja uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek i jest skutecznym remedium na niedokrwistość oraz anemię. 

Kolejną właściwością soku z wiśni jest regulacja gospodarki sodowo-potasowej. Potas, który zawiera napój, odpowiada za gromadzenie wody wtedy, gdy spożywasz jej zbyt mało, a także pozbywanie się jej, gdy zapewniasz organizmowi stały dostęp do płynów. Obecność tego minerału jest wartościowa też dla leczących nadciśnienie, a także choroby układu sercowo-naczyniowego - sok z wiśni może obniżyć cholesterol. 

Zobacz: Jak zrobić tartę z wiśniami?

Kto powinien pić sok z wiśni?

Sok z wiśni ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie prozdrowotnych właściwości. Kto powinien pić sok z wiśni regularnie? Zdecydowanie zalecany jest wszystkim, którzy mają problemy z zasypianiem. Dlaczego? Małe owoce stanowią źródło melatoniny, która reguluje biologiczny zegar i pozwala spokojnie usnąć. 

Sok z wiśni dostarcza dużą dawkę kwasu foliowego, dlatego powinny po niego sięgać też kobiety w ciąży (suplementacja tego minerału jest w tym czasie niezbędna) oraz anemicy, którzy potrzebują wzmocnienia procesu budowy czerwonych krwinek. 

Ze względu na zawartość witamin, potasu i magnezu, sok z wiśni powinny też pić osoby z chorobami serca i układu krwionośnego. Oczywiście zaleca się też stosowanie napoju profilaktycznie, jeśli w rodzinie występowały podobne przypadłości zdrowotne.

Kto jeszcze powinien pić sok z wiśni? Mogą po niego sięgać cukrzycy, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Muszą jednak zachować umiar i ostrożność, bo wciąż to źródło cukru!

Sok z wiśni - przeciwwskazania

Soku z wiśni nie powinny spożywać osoby w trakcie leczenia choroby wrzodowej lub ze stanem zapalanym żołądka. Powstrzymać powinni się także wszyscy z chwilowym nieżytem układu pokarmowego. Sok może na nich zadziałać drażniąco.

Przeciwwskazaniem do picia owocowego napoju jest też alergia na wiśnie. Jeśli pojawią się u ciebie objawy uczulenia (np. wysypka, obrzęk, zatrucie pokarmowe), udaj się do specjalisty i wykonaj testy. Do lekarza powinny się też udać osoby przyjmujące na stałe leki przeciwzakrzepowe, przeciwmiażdżycowe oraz obniżające ciśnienie tętnicze krwi, aby ustalić, w jakich dawkach mogą sięgać po sok z wiśni. Napój wchodzi w interakcje ze wskazanymi środkami medycznymi. 

Warto też wybierać sok z wiśni dobrej jakości, żeby uniknąć podtrucia. Jeśli wiśnie nie będą odpowiednio wydrylowane, do soku mogą dostać się czynne substancje cyjanogenne (znajdujące się w pestkach), które mogą doprowadzić nawet do wymiotów lub problemów z oddychaniem. Oczywiście objawy pojawią się po spożyciu znaczącej ich ilości. 

Sok z wiśni - zastosowanie w kuchni

Sok z wiśni ma lekko kwaskowaty smak, dlatego często łączy się go w daniach z delikatnymi składnikami. Jakie zastosowanie w kuchni ma sok z wiśni? Możesz oczywiście przygotować z niego orzeźwiający napój - wystarczy, że dodasz kostki lodu i kilka listków mięty. Jeśli lubisz, połącz go także z purée z brzoskwini czy truskawki. 

Sok z wiśni to świetna baza do deserów i ciast. Naponczuj nim biszkopt, dodaj go do galaretki albo kremu lub po prostu połącz z mąką ziemniaczaną i przygotuj apetyczny, domowy kisiel. Sok z wiśni może stanowić składnik pysznej nalewki, którą podarujesz bliskim z okazji ich święta. Na bazie tego owocowego napoju przyrządzisz też kompot czy konfiturę

1. Sok z wiśni na zimę

 Sok z wiśni na zimę Zobacz przepis

Sok z wiśni na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Domowy sok wiśniowy

 Domowy sok wiśniowy Zobacz przepis

Jak zrobić sok wiśniowy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Domowy kisiel wiśniowy

 Domowy kisiel wiśniowy Zobacz przepis

Sok z wiśni - zastosowanie w kuchni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jedna z najzdrowszych polskich ryb. Zbije ciśnienie i cholesterol, powstrzyma anemię »

Co na obiad? Sprawdzone przepisy na szybkie i tanie zapiekanki ziemniaczane »

Prosty przepis na chleb, który zawsze się udaje. Już nigdy więcej zakalca »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
15 min
7
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 184

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1617

30 min
17

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8