Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zamiast kupować gotowe soki w kartonie warto przygotować domowe zapasy na zimę. Do zrobienia soku z wiśni będziecie potrzebowali zaledwie trzech składników.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 440
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5534
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 440
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5534
Składniki
Wiśnie myjemy, usuwamy pestki i przesypujemy do garnka. Owoce zasypujemy cukrem, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Wiśnie powinny przez ten czas puścić sporo soku.
Na drugi dzień dodajemy do owoców sok z cytryny. Garnek z owocami ustawiamy na kuchence i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut.
Owoce odcedzamy, ciepły sok przelewamy do słoików. Słoiki szczelnie zakręcamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie słoiki z sokiem wiśniowym pasteryzujemy. Owoce pozostałe po odsączeniu soku możemy wykorzystać do słodkich ciast i deserów.