Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zamiast kupować gotowe soki w kartonie warto przygotować domowe zapasy na zimę. Do zrobienia soku z wiśni będziecie potrzebowali zaledwie trzech składników.
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1275
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 252
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 35
Bardzo prosta i niezwykle szybka w przygotowaniu tarta z malinami. Smakuje re...
Odsłon: 491
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1275
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 252
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 35
Bardzo prosta i niezwykle szybka w przygotowaniu tarta z malinami. Smakuje re...
Odsłon: 491
Składniki
Wiśnie myjemy, usuwamy pestki i przesypujemy do garnka. Owoce zasypujemy cukrem, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Wiśnie powinny przez ten czas puścić sporo soku.
Na drugi dzień dodajemy do owoców sok z cytryny. Garnek z owocami ustawiamy na kuchence i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut.
Owoce odcedzamy, ciepły sok przelewamy do słoików. Słoiki szczelnie zakręcamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie słoiki z sokiem wiśniowym pasteryzujemy. Owoce pozostałe po odsączeniu soku możemy wykorzystać do słodkich ciast i deserów.