Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zamiast kupować gotowe soki w kartonie warto przygotować domowe zapasy na zimę. Do zrobienia soku z wiśni będziecie potrzebowali zaledwie trzech składników.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 717
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 3007
Pyszne ciastka do kawy, na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Drożdżówk...
Odsłon: 538
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 717
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 3007
Pyszne ciastka do kawy, na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Drożdżówk...
Odsłon: 538
Składniki
Wiśnie myjemy, usuwamy pestki i przesypujemy do garnka. Owoce zasypujemy cukrem, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Wiśnie powinny przez ten czas puścić sporo soku.
Na drugi dzień dodajemy do owoców sok z cytryny. Garnek z owocami ustawiamy na kuchence i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut.
Owoce odcedzamy, ciepły sok przelewamy do słoików. Słoiki szczelnie zakręcamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie słoiki z sokiem wiśniowym pasteryzujemy. Owoce pozostałe po odsączeniu soku możemy wykorzystać do słodkich ciast i deserów.