Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny sernik z lekką nutą pomarańczy, na kruchym spodzie z dodatkiem pistacji.
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 39
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 242
Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...
Odsłon: 26
Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...
Odsłon: 2107
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 39
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 242
Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...
Odsłon: 26
Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...
Odsłon: 2107
Składniki
Cukier puder zagnieść razem z masłem, mąką, jajkiem i pistacjami. Zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować tworząc koło o śr. ok. 30 cm na posypanej mąką stolnicy. Ciastem wyłożyć tortownicę, uformować wysoki brzeg. Odstawić do lodówki.
Pomarańcze obrać ze skórki, usunąć z powierzchni białą skórkę. Pokroić na cienkie plasterki. Owoc granatu przekroić na pół. Z jednej połowy wyciągnąć pestki, z drugiej wycisnąć sok. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Jajka ubić z cukrem (200g) na puszystą masę. Dodać twaróg, śmietanę, skórkę pomarańczową i budyń. Masę przełożyć do formy. Ciasto piec na drugim poziomie od dołu ok. 15 minut. Wyjąć i poukładać na powierzchni plasterki pomarańczy i ziarenka granatu. Piec kolejne 45 minut. Po upieczeniu studzić w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami przez 30 minut.
Sok z granatu zagotować razem z galaretką i łyżką cukru. Gotować ok. 2 minuty aż powstanie gęsty syrop. Posmarować przestudzone ciasto. Smacznego :)