Dla jednych będzie to kapusta, czosnek, czy cebula, dla innych smażone na głębokim tłuszczu placki ziemniaczane lub mięso. Podczas gotowania wytwarza się wiele intensywnych zapachów, dla jednych są przyjemne, inni po ich wyczuciu z odrazą marszczą nos. Zastanawiasz się, jak pozbyć się nieprzyjemnych zapachów z kuchni po gotowaniu? W poniższym artykule znajdziesz odpowiedź na to pytanie.

Jak pozbyć się nieprzyjemnych zapachów z kuchni po gotowaniu?
Chcesz pozbyć się nieprzyjemnego zapachu ze swojej kuchni? Wietrzenie nie pomaga, a sklepowe odświeżacze powietrza pachną chemicznie i krótkotrwale? Sprzymierzeńcem mogą okazać się przyprawy, zioła oraz owoce cytrusowe, takie jak cytryny, pomarańcze oraz limonki. Wystarczy do garnka wlać wodę, a następnie dorzucić plastry owoców oraz liście mięty – świetnie sprawdzi się również ta w wersji suszonej. Możesz także dorzucić gałązki rozmarynu oraz przyprawy korzenne, takie jak goździki, cynamon, czy anyż. Całość wystarczy podgrzać, doprowadzając do wrzenia, a następnie pozostawić miksturę na kilka minut na małym ogniu. Wyłącz grzanie i odstaw wywar na kuchence bez przykrycia. Wydobywające się z niego olejki eteryczne bardzo szybko uporają się z niechcianym zapachem.
Możesz także posłużyć się świeżą lub suszoną lawendą, a także wprowadzić do swojego domu atmosferę pięknie pachnącego lasu, dodając do mikstury gałązki drzew iglastych. Dodatkowo domowy odświeżać powietrza ma również działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i grzybobójcze.
Skutecznym sposobem na brzydkie zapachy w kuchni jest również zaparzenie mocnej kawy. Świetną opcją będzie również uprażenie kilku jej ziaren na suchej patelni.
Źródło: ekrety-zdrowia.org, Smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Najprostsza szarlotka, z którą poradzi sobie każdy. Przepis zdradziła mi koleżanka z pracy »
Może zwiększać ryzyko cukrzycy. Polacy się nim zajadają »
Domowy płyn do mycia podłóg. Na panelach nie zostanie ani jedna smuga »