Wakacje w tropikach - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

W szóstym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy mieli za zadanie przygotować smakowite desery bezowe. Przepis Justyny, szczególnie przypadł do gustu jurorom.

Beza:

  • 300 ml białek
  • 440 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka winianu potasu

Krem:

  • ¾ szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki cukru
  • 400g serka mascarpone
  • 2 łyżki likieru kokosowego
  • otarta skórka z 1 limonki

Mus z owoców marakui:

  • 70 ml pulpy z owoców z marakui - ok 4 owoców
  • 70g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50g masła

Dodatkowo:

  • Owoce tropikalne do ozdoby - 3 marakuje, pitaja, miechunka, mango i 4 kiwi.

Koktajl w ananasie:

  • 1 duży grejpfrut
  • ½ świeżego ananasa
  • 2 duże pomarańcze

 

Wykonanie:
Beza:

Piekarnik nagrzej do 150 stopni C bez termoobiegu. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, narysuj na nim 3 okręgi o średnicy 15cm. Do misy miksera przelej białka i ubijaj na sztywną pianę razem z winianem potasu. Stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce. Dobrze ubita piana powinna być błyszcząca, sztywna i gęsta. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, ocet, otartą skórkę z limonki. Gotową pianę wyłóż na narysowane okręgi. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i susz bezę przez 2h. Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, w samym środku pozostanie wilgotna.

Mus:

W garnku roztrzep jajko, żółtko i cukier przy pomocy rózgi kuchennej. Podgrzewaj na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Praktycznie od razu dodaj masło, pulpę z marakui i sok z cytryny. Mieszaj do zagotowania i zgęstnienia kremu.
Krem:

Mleko kokosowe przelej do garnka, dodaj cukier, gotuj przez około 30 minut na średnim ogniu, aż mleko zredukuje się do 1/3 gęstego syropu. Serek mascarpone włóż do miski, wlej syrop kokosowy i zmiksuj na średnich obrotach miksera przez ok. 15s, nie dłużej. Długie miksowanie może rozrzedzić masę.

Na paterę wyłóż pierwszy blat bezowy, rozsmaruj ostudzony mus z marakui, nałóż krem kokosowy, przykryj drugim blatem bezowym rozsmaruj mus, krem i nałóż ostatni blat bezowy. Wierzch udekoruj owocami tropikalnymi.

Koktajl:

Zacznij od wydrążenia ananasa. Ścinam górną część, a resztę wydrąż nożem, tak aby zostawić na dnie grubszą warstwę owocu. Wydrążoną część ananasa zblenduj z wyciśniętym sokiem z pomarańcza i grejpfruta. Wlej do ananasa i dodaj słomkę. Podawaj z tortem bezowym.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 59

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2