Fot. 123RF/Picsel
Dania gotowane z miłością smakują najlepiej. Oto pomysł na pyszną i prostą w przyrządzeniu kolację według Mateusza Gesslera, Ambasadora Centów Handlowych Pasaże Tesco.
Wegetariański bulion z soczewicy
SKŁADNIKI:
- 200 g brązowej soczewicy
- 3 ząbki czosnku Włoszczyzna (seler, pietruszka, marchew)
- 3 pomidory bawole serce
- 2 szalotki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 liście laurowe
- Kilka ziaren pieprzu
- 2 łyżki masła
- Sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Soczewicę zalej zimną wodą i odstaw na noc do namoczenia. Do dużego garnka wlej 1,5 l wody, dodaj namoczoną wcześniej soczewicę, liście laurowe oraz pieprz i sól. Gotuj przez około 40-60 min, do miękkości. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Rozgrzej w garnuszku masło i oliwę. Dodaj posiekany czosnek, pokrojoną włoszczyznę, szalotkę oraz pomidory. Dopraw odrobiną soli i pieprzu, podsmaż warzywa na złoty kolor. Następnie dodaj 200 ml wywaru z soczewicy i duś pod przykryciem około 20 minut. Tak powstały sos dodaj do gotującej się soczewicy i połącz składniki. Doprowadź do wrzenia
i dopraw do smaku.
Tradycyjny kurczak po polsku
SKŁADNIKI
- 1 kurczak o wadze 600-800 g
- 1 łyżka masła klarowanego
- 100 ml bulionu
SOLANKA:
- 2 l wody
- 200 g soli
FARSZ:
- 2 łyżki masła
- 2 jaja
- 2 czerstwe bułki
- Mleko
- 200 g natki pietruszki
- 50 g wątróbki
- Gałka muszkatołowa
- Sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Dzień wcześniej zamocz całego kurczaka w solance i schowaj drób do lodówki. Wątróbkę pokrój w drobną kostkę, posiekaj natkę, bułki namocz w mleku. Następnie żółtka z masłem utrzyj na puszystą masę. Połącz ze sobą rozgniecione bułki oraz pozostałe składniki. Dopraw pieprzem, solą oraz odrobiną gałki, na koniec dodaj ubitą pianę z białek i dokładnie wymieszaj. Wcześniej wyjętego z lodówki kurczaka nadziej farszem, a następnie natrzyj klarowanym masłem i podlej 100 ml bulionu. Piecz drób przez około 60-90 min w temperaturze 180°C, często podlewając wytapiającym się sosem. Pod koniec możesz zapiec kurczaka z kwaśną śmietaną. Podawaj z ziemniakami i marchewką.
Panna Cotta
SKŁADNIKI
- 500 ml śmietany 30%
- 100 g cukru
- 2 laski wanilii
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 8 g żelatyny spożywczej
- 50 g malin
- 50 g borówki amerykańskiej
- 4 listki mięty
- 50 g orzechów pistacji
- 1 łyżka miodu
PRZYGOTOWANIE
Do garnka wlej śmietanę, dodaj cukier, ekstrakt waniliowy oraz rozcięte na pół laski wanilii, całość zagotuj. W 3 łyżkach zimnej wody namocz żelatynę, następnie dodaj ją do zagotowanej już śmietany. Wyjmij laski wanilii z garnka, a pozostały krem rozlej do foremek i ostudź. Wstaw do lodówki na około 2 godziny. Orzechy obierz ze skorupek i skórek oraz pokrój na 3 części. Pistacje podpraż na rozgrzanej patelni z miodem przez około 30 sekund, ostudź. Schłodzoną panna cottę podawaj z pistacjami, owocami oraz listkiem mięty.
Źródło: materiały prasowe