Dania jednogarnkowe

Wyglądem przypomina nieco leczo, ale różni się składnikami i konsystencją. Produkty potrzebne do przyrządzenia włoskiego przysmaku wyciągniesz prosto z warzywniaka. To prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i antyoksydantów. Dowiedz się, co to jest ortolana i poznaj przepis na aromatyczny sos.

Ortolana - oryginalny przepis na sos z cukinii i pomidorów do słoika | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Ortolana - oryginalny przepis powinien zapamiętać każdy, nie tylko wegetarianie. Bazujący na warzywach włoski przysmak to prawdziwa bomba witaminowa. Warto zawekować sos i otworzyć go zimą, gdy organizmowi brakuje cennych minerałów. Dowiedz się, co to jest ortolana i jak przyrządzić sos z cukinii i pomidorów do słoików.

Sprawdź także: Obiady dla leniwych. 8 propozycji na szybkie letnie obiady

Co to jest ortolana?

Ortolana to włoski sos warzywny. Jest w pełni wegetariański i bazuje na produktach łatwo dostępnych w regionie śródziemnomorskim. Po przygotowaniu powinien być gęsty, lekko pikantny i intensywny w smaku. Cechą charakterystyczną sosu jest również to, że jego składniki, nawet po obróbce termicznej, pozostają lekko chrupiące. Sos ortolana wspaniale łączy się z makaronami i kaszami, ale może być również rozsmarowany na pizzy. I to właśnie z tym włoskim specjałem dodatek jest mocno związany.

Ortolana - oryginalny przepis

Każdy miłośnik włoskich smaków powinien kojarzyć pizzę ortolanę. Oryginalny przepis zakłada użycie sosu pomidorowego, cukinii i bakłażana oraz mozzarelli na klasycznym cieście. Wegetariański przysmak jest niezwykle świeży i chrupiący. Nie ma co się dziwić, zwłaszcza gdy wie się, że „ortolano” w języku włoskim oznacza po prostu warzywniak

Na bazie tego oryginalnego przepisu na ortolanę, powstał również przepis na sos o tej samej nazwie. Do jego przyrządzenia będą ci potrzebne same warzywa (cukinia, cebula, marchew, pomidory, papryczka chili) oraz odrobina oleju. Zobacz, jak zrobić ortolanę - sos z cukinii i pomidorów do słoików.

Ortolana - sos z cukinii i pomidorów do słoików

Jak zrobić sos z cukinii i pomidorów do słoików? To nic trudnego, ale czeka cię trochę krojenia. Pamiętaj jednak, że przyrządzając sos warzywny ortolanę, możesz ją zawekować na później, a dla wyjątkowego smaku i cennych właściwości, naprawdę warto włożyć odrobinę wysiłku. Na początku przygotuj odpowiednie składniki:

Składniki

  • 4 kg cukinii,
  • 5 kg pomidorów,
  • kilogram marchewki,
  • kilogram cebuli,
  • ostra papryczka,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • łyżka cukru,
  • 4 łyżki soli,
  • główka czosnku,
  • olej roślinny do smażenia.

Na początku obierz cebule, czosnek i marchew. Pokrój te warzywa oraz umyte cukinie w drobną kostkę. Papryczkę chili również przekrój na pół, usuń wszystkie nasiona i poszatkuj na małą kosteczkę. Pomidory umyj, a następnie - wraz ze skórką - przepołów i wytnij jedynie twardsze końcówki. Zblenduj na gładką masę. Każdy ze składników jest już gotowy na to, aby zrobić sos ortolana. 

Przepis na sos z cukinii i pomidorów do słoików rozpoczyna się od umieszczenia pulpy pomidorowej do dużego garnka (w którym będziemy gotować również pozostałe składniki). Gotuj ją, a w międzyczasie na patelni, na rozgrzanym oleju, zeszklij cebulę. Gdy będzie zarumieniona, dorzuć czosnek. Po chwili dorzuć pokrojoną marchewkę i duś warzywa pod przykryciem przez ok. 15 minut. Przełóż do garnka z pomidorową pulpą i wymieszaj.

Dopraw do smaku (według własnych preferencji) solą, cukrem, papryczką chili i papryką słodką, a na końcu dodaj jeszcze cukinie. Przemieszaj i gotuj ok.10 minut, aż do miękkości marchewki. Pamiętaj jednak, że nie może być rozgotowana. Gorący sos od razu przelej do słojów i odwróć naczynia do góry dnem.

Źródła: Smaker.pl, YouTube @perma-kultura, tasteatlas.com

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »

Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »

Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Ryba w sosie pomidorowym.

Usmażone kostki z miruny zrobione w sosie warzywnym z pomidorami.

Odsłon: 92

30 min
3
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1556

30 min
9
15 min
25

Przepis dnia

Ciasta Sernik Paradiso

Sernik Paradiso to prawdziwa egzotyczna rozkosz, która zachwyca fuzją kremowe...

Odsłon: 8843

60 min
21

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8