Spis treści:
Ortolana - oryginalny przepis powinien zapamiętać każdy, nie tylko wegetarianie. Bazujący na warzywach włoski przysmak to prawdziwa bomba witaminowa. Warto zawekować sos i otworzyć go zimą, gdy organizmowi brakuje cennych minerałów. Dowiedz się, co to jest ortolana i jak przyrządzić sos z cukinii i pomidorów do słoików.
Sprawdź także: Obiady dla leniwych. 8 propozycji na szybkie letnie obiady
Co to jest ortolana?
Ortolana to włoski sos warzywny. Jest w pełni wegetariański i bazuje na produktach łatwo dostępnych w regionie śródziemnomorskim. Po przygotowaniu powinien być gęsty, lekko pikantny i intensywny w smaku. Cechą charakterystyczną sosu jest również to, że jego składniki, nawet po obróbce termicznej, pozostają lekko chrupiące. Sos ortolana wspaniale łączy się z makaronami i kaszami, ale może być również rozsmarowany na pizzy. I to właśnie z tym włoskim specjałem dodatek jest mocno związany.
Ortolana - oryginalny przepis
Każdy miłośnik włoskich smaków powinien kojarzyć pizzę ortolanę. Oryginalny przepis zakłada użycie sosu pomidorowego, cukinii i bakłażana oraz mozzarelli na klasycznym cieście. Wegetariański przysmak jest niezwykle świeży i chrupiący. Nie ma co się dziwić, zwłaszcza gdy wie się, że „ortolano” w języku włoskim oznacza po prostu warzywniak.
Na bazie tego oryginalnego przepisu na ortolanę, powstał również przepis na sos o tej samej nazwie. Do jego przyrządzenia będą ci potrzebne same warzywa (cukinia, cebula, marchew, pomidory, papryczka chili) oraz odrobina oleju. Zobacz, jak zrobić ortolanę - sos z cukinii i pomidorów do słoików.
Ortolana - sos z cukinii i pomidorów do słoików
Jak zrobić sos z cukinii i pomidorów do słoików? To nic trudnego, ale czeka cię trochę krojenia. Pamiętaj jednak, że przyrządzając sos warzywny ortolanę, możesz ją zawekować na później, a dla wyjątkowego smaku i cennych właściwości, naprawdę warto włożyć odrobinę wysiłku. Na początku przygotuj odpowiednie składniki:
Składniki
- 4 kg cukinii,
- 5 kg pomidorów,
- kilogram marchewki,
- kilogram cebuli,
- ostra papryczka,
- łyżka słodkiej papryki,
- łyżka cukru,
- 4 łyżki soli,
- główka czosnku,
- olej roślinny do smażenia.
Na początku obierz cebule, czosnek i marchew. Pokrój te warzywa oraz umyte cukinie w drobną kostkę. Papryczkę chili również przekrój na pół, usuń wszystkie nasiona i poszatkuj na małą kosteczkę. Pomidory umyj, a następnie - wraz ze skórką - przepołów i wytnij jedynie twardsze końcówki. Zblenduj na gładką masę. Każdy ze składników jest już gotowy na to, aby zrobić sos ortolana.
Przepis na sos z cukinii i pomidorów do słoików rozpoczyna się od umieszczenia pulpy pomidorowej do dużego garnka (w którym będziemy gotować również pozostałe składniki). Gotuj ją, a w międzyczasie na patelni, na rozgrzanym oleju, zeszklij cebulę. Gdy będzie zarumieniona, dorzuć czosnek. Po chwili dorzuć pokrojoną marchewkę i duś warzywa pod przykryciem przez ok. 15 minut. Przełóż do garnka z pomidorową pulpą i wymieszaj.
Dopraw do smaku (według własnych preferencji) solą, cukrem, papryczką chili i papryką słodką, a na końcu dodaj jeszcze cukinie. Przemieszaj i gotuj ok.10 minut, aż do miękkości marchewki. Pamiętaj jednak, że nie może być rozgotowana. Gorący sos od razu przelej do słojów i odwróć naczynia do góry dnem.
Źródła: Smaker.pl, YouTube @perma-kultura, tasteatlas.com
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »
Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »
Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »