Wegańska alternatywa dla masła

Violife to marka oferująca doskonałe wegańskie alternatywy dla nabiału, którą pokochali weganie, wegetarianie i fleksitarianie na całym świecie. Od teraz w jej portfolio znajdziemy kolejną rewolucyjną nowość – wegańską alternatywę dla masła.

Fot. 123RF/Picsel

Jak pokazały wyniki badania Upfield „Nawyki żywieniowe Polaków w czasie izolacji społecznej podczas epidemii koronawirusa 2020" - Polacy coraz chętniej spożywają produkty pochodzenia roślinnego. 31,6% badanych przyznało, że podczas społecznego odosobnienia kupowało więcej niż zwykle produktów tego typu. Ponadto prawie 14% respondentów wskazało, że do gotowania podczas izolacji wykorzystywało także więcej składników pochodzenia roślinnego w stosunku do czasu przed izolacją. Ten silnie rozwijający się trend wspiera także marka Violife. Po jej produkty sięgają weganie, wegetarianie i fleksitarianie na całym świecie.

Nowy Vioblock to uniwersalna wegańska alternatywa dla masła, której skład jest w 100% oparty na roślinach. Dzięki zawartości aż 79% tłuszczu jest doskonały do smarowania, gotowania, pieczenia i smażenia. Roztopiony na gorącej kukurydzy, rozsmarowany na świeżym pieczywie, dodany do pieczonych ziemniaków, chrupiących tostów, słodkich naleśników czy wypieków - pyszny Vioblock wzbogaci swoim kremowym, pysznym smakiem każde danie! Idealny zamiast masła!
Vioblock to produkt dla wegan i wegetarian, ale też dla każdego, kto uwielbia pyszne jedzenie, ceni jakość i doskonały smak. Jest znakomitym wyborem dla wszystkich szukających wszechstronnych i niezawodnych rozwiązań w kuchni, którzy jednocześnie dążą do tego, by ich dieta była bardziej roślinna. Produkt został wzbogacony o witaminy B1, B2, B6, B12 i kwas foliowy.

NALEŚNIKI (PANCAKES)

Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 3
Składniki:
• 50 g Violife VIOBLOCK, roztopiony
• 2 łyżki Violife VIOBLOCK, do podania
• 180 g mąki uniwersalnej
• 1 łyżka proszku do pieczenia
• ½ łyżeczki soli
• 2 łyżki cukru
• 250 ml mleka owsianego
• 100 ml wody
• 2 łyżki oleju kokosowego
• 4 łyżki syropu klonowego
• garść truskawek
• garść jagód
• garść malin
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Powoli wlewaj mleko, wodę i roztopiony VIOBLOCK i mieszaj drewnianą łyżką, aż składniki się połączą.
2. Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię grillową, posmaruj olejem kokosowym i za pomocą łyżki do zupy wlej na patelnię 1 łyżkę ciasta.
3. Smaż przez 2 minuty z każdej strony, w połowie przewracając naleśnik na drugą stronę. Powtarzaj, aż całe ciasto zostanie zużyte.
4. Podawaj wedle uznania z ulubionymi jagodami, odrobiną syropu klonowego i dodatkową porcją VIOBLOCK - by uzyskać jeszcze smaczniejszy efekt.

PIECZONE ZIEMNIAKI

Czas przygotowania: 55 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
• 100 g Violife VIOBLOCK
• 1 kg ziemniaków - obranych i pokrojonych w 3 cm kawałki
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 2 łyżeczki mąki
• 1 łyżeczka czosnku w proszku
• 2 garście listków rozmarynu
• ½ łyżeczki papryki
• szczypta soli morskiej - do posypania
• 1 łyżeczka rozmarynu, grubo posiekanego
• 1 łyżeczka natki pietruszki, grubo posiekanej
• 1 łyżeczka listków tymianku
Sposób przygotowania:
1. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180°C.
2. Zagotuj wodę w garnku i wrzuć ziemniaki. Dodaj szczyptę soli i gotuj przez 3 minuty. Odcedź, dobrze wstrząśnij i odłóż na bok.
3. Na gorącą blachę do pieczenia przełóż 100 g VIOBLOCK oraz oliwę z oliwek i pozwól jej się nagrzać - mniej więcej przez 5 minut.
4. Ugotowane ziemniaki posyp mąką i także przełóż na rozgrzaną blachę do pieczenia.
5. Użyj widelca, by je przemieszać. Warstwę ziemniaków posyp czosnkiem, rozmarynem i papryką.
6. Piecz ziemniaki przez 35-40 minut, w połowie czasu je obróć, a następnie po kolejnych 5 minutach ponownie przewróć. Tak, by były złotobrązowe i chrupiące.
7. Posyp solą morską i świeżymi ziołami - i ciesz się doskonałym smakiem!

BLONDIE BROWNIE

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 12 kawałków
Składniki:
• 250 g Violife VIOBLOCK
• 250 g brązowego cukru
• 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
• 450 g mąki uniwersalnej
• 1 ½ łyżeczki mielonego cynamonu
• 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• ¾ łyżeczki soli
• 100 g bezmlecznych wiórków czekoladowych
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce ubij trzepaczką VIOBLOCK, brązowy cukier i ekstrakt waniliowy - na jasną i puszystą masę. Odłóż na bok.
2. W nowej misce wymieszaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sól - do momentu aż się połączą. Dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp wiórki czekoladowe. Masę wlej do natłuszczonej i wyłożonej papierem kwadratowej formy i piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
3. Po tym czasie wyjmij brownie z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
4. Ostudzone ciasto pokrój na kwadratowe kawałki i podawaj.

GRILLOWANA KUKURYDZA

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
• 150 g Violife VIOBLOCK
• 1 ząbek czosnku pokrojony w kostkę
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka papryki
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżeczka posiekanej bazylii
• 1 łyżeczka posiekanego tymianku
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 4 kolby kukurydzy
Sposób przygotowania:
1. Podziel VIOBLOCK na dwie równe części i umieść w dwóch osobnych miskach.
2. Do jednej miski dodaj czosnek, sól i paprykę, a do drugiej sól i posiekane zioła. Mieszaj obie masy ze składnikami do momentu, aż się dokładnie połączą.
3. Każdą z mas umieść na odpowiednio dopasowanym do ilości kawałku folii spożywczej i uformuj wałek. Zabezpiecz folią po obu stronach, by wyglądały jak cukierki zapakowane w papierki.
4. Włóż masę na noc do lodówki.
5. Zdejmij zewnętrzną skórkę kukurydzy, polej oliwą z oliwek i grilluj na rozgrzanym grillu przez 3 minuty z każdej strony. Alternatywnie użyj patelni grillowej.
6. Wyjmij zrolowane roślinne masło z lodówki i pokrój w plastry, podawaj obok lub na wierzchu grillowanej kukurydzy.
7. Alternatywnie kukurydzę możesz podawać standardowo - z kawałkami VIOBLOCK.

RAVIOLI CZOSNKOWE

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
• 6 łyżek Violife VIOBLOCK
• 100 g startego Violife Prosociano
• 500 g świeżych wegańskich pierożków nadziewanych szpinakiem lub grzybami
• 3 ząbki czosnku, posiekane
• sól i pieprz do smaku
• 2 łyżki natki pietruszki, świeżo posiekanej
• płatki chili, do ozdoby
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj ravioli zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odejmując od podanego czasu 2 minuty, by były al dente. Odcedź, zachowując 50 ml wody po gotowaniu i odstaw na bok.
2. Umieść dużą patelnię na średnim ogniu i dodaj VIOBLOCK, mieszając do czasu, aż się rozpuści. Dodaj czosnek i smaż, aż zacznie pachnieć, przez około 1 minutę. Zmniejsz ogień i dopraw solą i pieprzem.
3. Dodaj ravioli i pozostawioną wodę z gotowania i gotuj wszystko na wolnym ogniu przez 1 minutę.
4. Dodaj Violife Prosociano i posiekaną natkę pietruszki.
5. Udekoruj płatkami chili, odrobiną świeżo zmielonego pieprzu - i tak podawaj.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

3
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

0
Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0