XIX Festiwal Pierogów w Krakowie już trwa!

W Krakowie rozpoczęło się jedno z najsmaczniejszych wydarzeń - Festiwal Pierogów na Małym Rynku. Jak co roku, wielu smakoszy będzie miało okazję wypróbować najróżniejsze postacie tego pysznego dania. Na uczestników czeka naprawdę wiele atrakcyjnych smaków.

Fot. 123RF/Picsel

Festiwal, trwający w dniach 11-15 sierpnia, to jedno z najważniejszych, cyklicznie organizowanych, kulinarnych wydarzeń Krakowa.

Co roku zyskuje wielu fanów, którzy mogą degustować pierogi w tradycyjnej, jak i bardziej nowoczesnej odsłonie.

Zaproś rodzinę lub znajomych i wspólnie spróbujcie swoich ulubionych pierogów.

Wydarzenie jest też świetną okazją, aby poszukać inspiracji na nowe smaki.

Gdzie i kiedy odbywa się festiwal? Czy jest płatny?

Tegoroczna, XIX edycja Festiwalu Pierogów, potrwa do najbliższej niedzieli 15 sierpnia. Wstęp jest całkowicie bezpłatny. Wydarzenie rozpoczyna się o godzinie 10:00 i trwa do późnych godzin nocnych, czyli do 24:00 lub tzw. ostatniego gościa. Stanowiska z pierogami znaleźć można na Małym Rynku w Krakowie. Organizatorem jest Krakowska Kongregacja Kupiecka.

Kto bierze udział w festiwalu?

Podczas tegorocznego festiwalu stoiska uginają się od pierogów przyrządzonych na słodko i wytrawnie. 12 wystawców pokazuje produkty, które na co dzień można skosztować w ich restauracji lub pierogarni. Do tworzenia kulinarnych arcydzieł motywują ich nagrody, przyznawane podczas festiwalu.
Dotychczas wyróżnienia wręczane były przez publiczność, natomiast w tym roku zwycięzców wskaże specjalne jury. Przyznawane są dwie statuetki - św. Jacka za najlepsze pierogi ruskie oraz króla Kazimierza Wielkiego za najlepsze, oryginalne pierogi.

Jakie pierogi można spróbować?

Miłośnicy jedzenia znajdą klasyczne pierogi ruskie, z kapustą i grzybami czy ze słodkim serem. Nie zabraknie również pierogów sezonowych - ze świeżymi owocami, np. borówkami. Dla wielbicieli oryginalnych połączeń, znajdą się pierogi z bobem, burakiem lub czekoladą.
W sierpniu stolica Małopolski zamienia się w miejsce pełne fanów gastronomii. Festiwal Pierogów na Małym Rynku to jedno z ulubionych wydarzeń Krakowian. Jeśli chcesz spróbować różnych rodzajów tego dania, nie przegap tej idealnej okazji. Smacznego!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 97

60 min
2
15 min
7
15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1