Uczta Smaków – Kuchnie świata

XIX Festiwal Pierogów w Krakowie już trwa!

W Krakowie rozpoczęło się jedno z najsmaczniejszych wydarzeń - Festiwal Pierogów na Małym Rynku. Jak co roku, wielu smakoszy będzie miało okazję wypróbować najróżniejsze postacie tego pysznego dania. Na uczestników czeka naprawdę wiele atrakcyjnych smaków.

Fot. 123RF/Picsel

Festiwal, trwający w dniach 11-15 sierpnia, to jedno z najważniejszych, cyklicznie organizowanych, kulinarnych wydarzeń Krakowa.

Co roku zyskuje wielu fanów, którzy mogą degustować pierogi w tradycyjnej, jak i bardziej nowoczesnej odsłonie.

Zaproś rodzinę lub znajomych i wspólnie spróbujcie swoich ulubionych pierogów.

Wydarzenie jest też świetną okazją, aby poszukać inspiracji na nowe smaki.

Gdzie i kiedy odbywa się festiwal? Czy jest płatny?

Tegoroczna, XIX edycja Festiwalu Pierogów, potrwa do najbliższej niedzieli 15 sierpnia. Wstęp jest całkowicie bezpłatny. Wydarzenie rozpoczyna się o godzinie 10:00 i trwa do późnych godzin nocnych, czyli do 24:00 lub tzw. ostatniego gościa. Stanowiska z pierogami znaleźć można na Małym Rynku w Krakowie. Organizatorem jest Krakowska Kongregacja Kupiecka.

Kto bierze udział w festiwalu?

Podczas tegorocznego festiwalu stoiska uginają się od pierogów przyrządzonych na słodko i wytrawnie. 12 wystawców pokazuje produkty, które na co dzień można skosztować w ich restauracji lub pierogarni. Do tworzenia kulinarnych arcydzieł motywują ich nagrody, przyznawane podczas festiwalu.
Dotychczas wyróżnienia wręczane były przez publiczność, natomiast w tym roku zwycięzców wskaże specjalne jury. Przyznawane są dwie statuetki - św. Jacka za najlepsze pierogi ruskie oraz króla Kazimierza Wielkiego za najlepsze, oryginalne pierogi.

Jakie pierogi można spróbować?

Miłośnicy jedzenia znajdą klasyczne pierogi ruskie, z kapustą i grzybami czy ze słodkim serem. Nie zabraknie również pierogów sezonowych - ze świeżymi owocami, np. borówkami. Dla wielbicieli oryginalnych połączeń, znajdą się pierogi z bobem, burakiem lub czekoladą.
W sierpniu stolica Małopolski zamienia się w miejsce pełne fanów gastronomii. Festiwal Pierogów na Małym Rynku to jedno z ulubionych wydarzeń Krakowian. Jeśli chcesz spróbować różnych rodzajów tego dania, nie przegap tej idealnej okazji. Smacznego!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
0
60 min
1
15 min
1
60 min
4
60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Bruszczetta czy brusketta? Tak wymawiaj nazwy popularnych dań

Sięgając po menu w zagranicznej restauracji, możemy poczuć się skołowani. W jaki sposób wymówić nazwy niektórych potraw, aby nie narobić sobie wsty...

55
Informacje Pierogi ruskie i fasolka po bretońsku, czyli skąd wzięły się nazwy popularnych dań?

Polski stół może wyglądać naprawdę światowo - na przyjęciach bryluje ryba po grecku wraz z fasolką po bretońsku i plackami po węgiersku. A to tylko...

21
Informacje Babcia z Tiktoka pokazała, jak odtłuścić sos. Genialny trik

Zbyt duża ilość tłuszczu w sosie może skutecznie zniechęcić do jedzenia. Na szczęście są proste sposoby na jego usunięcie. Jeden z nich przedstawił...

5
Informacje Szybki obiad po pracy w 30 minut. Niebanalne pomysły na obiad

Wracasz zmęczony z pracy i nie masz ochoty „stać przy garach”, a doskwiera ci głód? Przygotuj sobie obiad dosłownie w pół godziny. Mogłoby się wyda...

4