XIX Festiwal Pierogów w Krakowie już trwa!

W Krakowie rozpoczęło się jedno z najsmaczniejszych wydarzeń - Festiwal Pierogów na Małym Rynku. Jak co roku, wielu smakoszy będzie miało okazję wypróbować najróżniejsze postacie tego pysznego dania. Na uczestników czeka naprawdę wiele atrakcyjnych smaków.

Fot. 123RF/Picsel

Festiwal, trwający w dniach 11-15 sierpnia, to jedno z najważniejszych, cyklicznie organizowanych, kulinarnych wydarzeń Krakowa.

Co roku zyskuje wielu fanów, którzy mogą degustować pierogi w tradycyjnej, jak i bardziej nowoczesnej odsłonie.

Zaproś rodzinę lub znajomych i wspólnie spróbujcie swoich ulubionych pierogów.

Wydarzenie jest też świetną okazją, aby poszukać inspiracji na nowe smaki.

Gdzie i kiedy odbywa się festiwal? Czy jest płatny?

Tegoroczna, XIX edycja Festiwalu Pierogów, potrwa do najbliższej niedzieli 15 sierpnia. Wstęp jest całkowicie bezpłatny. Wydarzenie rozpoczyna się o godzinie 10:00 i trwa do późnych godzin nocnych, czyli do 24:00 lub tzw. ostatniego gościa. Stanowiska z pierogami znaleźć można na Małym Rynku w Krakowie. Organizatorem jest Krakowska Kongregacja Kupiecka.

Kto bierze udział w festiwalu?

Podczas tegorocznego festiwalu stoiska uginają się od pierogów przyrządzonych na słodko i wytrawnie. 12 wystawców pokazuje produkty, które na co dzień można skosztować w ich restauracji lub pierogarni. Do tworzenia kulinarnych arcydzieł motywują ich nagrody, przyznawane podczas festiwalu.
Dotychczas wyróżnienia wręczane były przez publiczność, natomiast w tym roku zwycięzców wskaże specjalne jury. Przyznawane są dwie statuetki - św. Jacka za najlepsze pierogi ruskie oraz króla Kazimierza Wielkiego za najlepsze, oryginalne pierogi.

Jakie pierogi można spróbować?

Miłośnicy jedzenia znajdą klasyczne pierogi ruskie, z kapustą i grzybami czy ze słodkim serem. Nie zabraknie również pierogów sezonowych - ze świeżymi owocami, np. borówkami. Dla wielbicieli oryginalnych połączeń, znajdą się pierogi z bobem, burakiem lub czekoladą.
W sierpniu stolica Małopolski zamienia się w miejsce pełne fanów gastronomii. Festiwal Pierogów na Małym Rynku to jedno z ulubionych wydarzeń Krakowian. Jeśli chcesz spróbować różnych rodzajów tego dania, nie przegap tej idealnej okazji. Smacznego!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
Śniadania Jajecznica ze szparagami

Jajecznica nie jedno ma imię. Przygotowałam ją ze szparagami i białą cebulką...

Odsłon: 83

15 min
5
Zupy Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym jest przepyszna, kremowa i mocno grzybowa...

Odsłon: 2808

60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Reguluje poziom cholesterolu i pracę serca. Wolimy jako przyprawę, ale można z niej zrobić pyszny sok

Kurkuma może regulować poziom cholesterolu i wspierać pracę serca. Choć najczęściej używamy jej jako przyprawy, warto wiedzieć, że można z niej tak...

4
Informacje Młoda kapusta na 6 sposobów. Co dodać do młodej kapusty, by była smaczna?

Z czym kojarzy Wam się lato? Nam przede wszystkim z nowalijkami – rzodkiewką, szparagami, ale także… kapustą. Bo młoda kapusta to prawdziwy przysma...

22
Informacje Pistacje w kuchni. Nietypowe przepisy z wykorzystaniem tych orzechów

Pistacje to orzechy, które zachwycają nie tylko swoim smakiem, ale również bogactwem składników odżywczych i wszechstronnym zastosowaniem w przepis...

5