Fot. 123RF/Picsel
Festiwal, trwający w dniach 11-15 sierpnia, to jedno z najważniejszych, cyklicznie organizowanych, kulinarnych wydarzeń Krakowa.
Co roku zyskuje wielu fanów, którzy mogą degustować pierogi w tradycyjnej, jak i bardziej nowoczesnej odsłonie.
Zaproś rodzinę lub znajomych i wspólnie spróbujcie swoich ulubionych pierogów.
Wydarzenie jest też świetną okazją, aby poszukać inspiracji na nowe smaki.
Gdzie i kiedy odbywa się festiwal? Czy jest płatny?
Tegoroczna, XIX edycja Festiwalu Pierogów, potrwa do najbliższej niedzieli 15 sierpnia. Wstęp jest całkowicie bezpłatny. Wydarzenie rozpoczyna się o godzinie 10:00 i trwa do późnych godzin nocnych, czyli do 24:00 lub tzw. ostatniego gościa. Stanowiska z pierogami znaleźć można na Małym Rynku w Krakowie. Organizatorem jest Krakowska Kongregacja Kupiecka.
Kto bierze udział w festiwalu?
Podczas tegorocznego festiwalu stoiska uginają się od pierogów przyrządzonych na słodko i wytrawnie. 12 wystawców pokazuje produkty, które na co dzień można skosztować w ich restauracji lub pierogarni. Do tworzenia kulinarnych arcydzieł motywują ich nagrody, przyznawane podczas festiwalu.
Dotychczas wyróżnienia wręczane były przez publiczność, natomiast w tym roku zwycięzców wskaże specjalne jury. Przyznawane są dwie statuetki - św. Jacka za najlepsze pierogi ruskie oraz króla Kazimierza Wielkiego za najlepsze, oryginalne pierogi.
Jakie pierogi można spróbować?
Miłośnicy jedzenia znajdą klasyczne pierogi ruskie, z kapustą i grzybami czy ze słodkim serem. Nie zabraknie również pierogów sezonowych - ze świeżymi owocami, np. borówkami. Dla wielbicieli oryginalnych połączeń, znajdą się pierogi z bobem, burakiem lub czekoladą.
W sierpniu stolica Małopolski zamienia się w miejsce pełne fanów gastronomii. Festiwal Pierogów na Małym Rynku to jedno z ulubionych wydarzeń Krakowian. Jeśli chcesz spróbować różnych rodzajów tego dania, nie przegap tej idealnej okazji. Smacznego!