Sezon na dynię

Idealnie sprawdzają się jako tradycyjny dodatek do ciast i deserów, świetnie uzupełniają dania obiadowe oraz pożywne śniadania, a do tego są zdrową i pyszną przekąską podczas aktywnego dnia.

Fot. 123RF/Picsel

Bakalie, bo o nich mowa, to bez wątpienia nieoceniony składnik zbilansowanej diety i ważny element polskiej kuchni - zarówno tradycyjnej, jak i współczesnej. W domowej spiżarni warto mieć zatem zawsze dobrej jakości produkty takie, jak: orzechy, suszone owoce i ziarna marki Kresto.

W tradycyjnej polskiej kuchni bakalie zajmują bardzo istotne miejsce i cieszą się olbrzymim uznaniem. Szczególnie wyraźnie widać to podczas ważnych uroczystości czy świątecznych spotkań, kiedy to na stole pojawiają się takie przysmaki jak schab z suszoną śliwką, kluski z makiem, wigilijna kutia czy makowiec. W niektórych rejonach kraju wykonuje się duszone mięso z żurawiną lub paszteciki nadziewane grzybami i orzechami włoskim. Pożywne i pyszne bakalie stanowią również obowiązkowy element bardziej nowoczesnych potraw - lekkich, zdrowych i przygotowywanych w zaledwie kilka chwil. Suszone morele, rodzynki i jagody goji doskonale pasują do porannej jaglanki. Sezam lub siemię lniane znakomicie zastąpią tradycyjną panierkę z bułki tartej. Żurawina, migdały i ziarna słonecznika sprawiają natomiast, że nawet najprostsza sałatka nabiera dodatkowej wartości odżywczej i niesamowitego smaku. Co więcej, wszystkie bakalie doskonale sprawdzają się jako przekąska podczas długiego dnia w pracy lub szkole, a także na bliższych i dalszych wycieczkach. Zwłaszcza, gdy dostępne są w tak wygodnych i praktycznych opakowaniach jak produkty Kresto. W ofercie tej marki znaleźć można wszystkie bakalie, których nie powinno zabraknąć w spiżarni miłośnika polskiej kuchni: orzechy włoskie i laskowe, pestki dyni, ziarna słonecznika, mak, rodzynki i siemię lniane. Są tam również nieco bardziej egzotyczne propozycje, idealnie wpisujące się nowe trendy kulinarne, czyli orzechy pinii, makadamia i pekan, jagody goji czy kandyzowany imbir. Pod szyldem marki Kresto znaleźć można również gotowe kompozycje najlepszych bakalii, takie jak „Mieszanka studencka". Taka paczuszka pełna odżywczych i zdrowych orzechów, ziaren oraz suszonych owoców bez trudu zmieści się w każdej torebce lub plecaku i będzie stanowiła świetną alternatywę dla mniej wartościowych, słonych i słodkich przekąsek.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto na Walentynki

Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...

Odsłon: 5734

60 min
15
Zupy Zupa z soczewicy z kluseczkami

Pyszna zupa z zielonej soczewicy podana ze smakowitymi kluseczkami. Dobrze pr...

Odsłon: 280

>60 min
1
Dania główne Naleśniki farmerskie

Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...

Odsłon: 4737

30 min
4
60 min
2
Dania główne wieprzowina w piwie

Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...

Odsłon: 228

>60 min
3