E-book Wielkanoc

Zdrowie pochodzi z brzucha. Dzięki tej diecie 57-letnia Agata Młynarska schudła 12 kg!

Źle dobrany jadłospis jest przyczyną wielu chorób. To między innymi z powodu diagnozy lekarskiej Agata Młynarska musiała zmienić mocno swoje nawyki żywieniowe. Dzięki diecie zadbała o swoje zdrowie i schudła aż 12 kilogramów. Przekonaj się, z czego dziennikarka musiała zrezygnować.

Agata Młynarska schudła 12 kg | Fot. VIPHOTO/East News // Fot. Artur Zawadzki/REPORTER

Spis treści:

W trosce o swoją sylwetkę wiele osób przechodzi na diety. Tych jest naprawdę dużo do wyboru, więc najważniejsze, by odpowiednio je dobrać, najlepiej pod okiem specjalisty ds. żywienia. Trzeba też pamiętać, że część diet może bardziej zaszkodzić, niż pomóc.

Choć odchudzanie kojarzy się głównie z chęcią zrzucenia zbędnych kilogramów, często jest też związane z chorobą i koniecznością wprowadzenia zmian do jadłospisu. Przekonała się o tym Agata Młynarska, która od lekarza usłyszała przykrą diagnozę. Właśnie to m.in. skłoniło ją do radykalnej zmiany nawyków żywieniowych. 

Choroba Agaty Młynarskiej

57-letnia dziennikarka, prezenterka telewizyjna i producentka Agata Młynarska w 2013 roku nagle trafiła do szpitala z dużym bólem brzucha. W pierwszej chwili lekarze podejrzewali kamicę pęcherzyka żółciowego, jednak po usunięciu woreczka czy poszerzeniu dróg żółciowych dolegliwości wciąż nie ustępowały.

Po wielu miesiącach badań specjaliści przekazali Agacie Młynarskiej, że choruje na nieswoiste zapalenie jelit, które wywołane jest nietolerancją glutenu i laktozy. Wciąż nie wiadomo, co powoduje chorobę, więc jedynie nie można doprowadzać do jej zaostrzenia. W takiej sytuacji, określenie, które produkty spożywcze nasilają dolegliwości, jest kluczowe, bo występuje naprawdę wiele różnych objawów poszczególnych odmian nieswoistego zapalenia jelit. W przypadku tej choroby postawienie trafnej diagnozy może trwać nawet kilka lat. Agata Młynarska, za namową lekarzy, wykonała testy genetyczne, które wskazały nietolerancje. 

Dziennikarka, w licznych wywiadach, podkreślała, że problemy ze zdrowiem obserwowała już kilka lat wcześniej. Męczyły ją bóle brzucha, wzdęcia, bezsenność, zmęczenie, całoroczny katar i swędząca skóra. Nikt nie był jednak w stanie ocenić, na co tak naprawdę choruje. Dopiero w 2013 roku Agata Młynarska postanowiła wdrożyć prozdrowotną dietę.

Dieta Agaty Młynarskiej

Agata Młynarska przeszła prawdziwą metamorfozę. Od wielu lat propaguje zdrowy i aktywny styl życia oraz podkreśla, że od diety zależy nie tylko szczupła sylwetka, ale też dobre samopoczucie. Co więcej, wyjaśnia, że złe nawyki żywieniowe zwiększają ryzyko rozwoju wielu chorób dietozależnych, np. układu krążenia (miażdżyca, zawał), metabolicznych czy cukrzycy.

Jaką dietę stosowała Agata Młynarska? W 2013 roku, już po zdiagnozowaniu choroby, pierwszym zaleceniem dietetyków i lekarzy było oczywiście wyeliminowanie przez dziennikarkę wszystkich produktów, których nie toleruje, czyli glutenu i mleka. Gluten to białko znajdujące się w pszenicy, życie i jęczmieniu. Występuje w pieczywie, makaronach, niektórych kaszach i wielu przetworzonych produktach.

Prezenterka faktycznie starała się nie jeść chleba, serów i twarogów oraz nie pić mleka, by odbudować i wzmocnić florę bakteryjną jelit. Dodatkowo zadbała o regularność spożywanych posiłków - sięgała po cztery, pięć dań w stałych odstępach czasowych. Nie miała problemu, by brać jedzenie w pudełkach do pracy.

Choć na początku korzystała z dostosowanych diet cateringowych, w końcu doceniła własną kuchnię. Zaczęła samodzielnie przygotowywać posiłki według zaleceń dietetycznych dla osób z nietolerancją glutenu i laktozy. Mimo radykalnej zmiany i metamorfozy wyglądu, Agata Młynarska powtarza, że wciąż uwielbia i cieszy się jedzeniem. 

Zobacz także:

Witamina C w zwiększonej dawce. Kiedy jest wskazana, a kiedy szkodzi? »

Posyp nim ziemniaki. Nie tylko podbije ich smak, ale i wzmocni twoją odporność »

Tak piecze sernik siostra Anastazja. Wychodzi cudownie puszysty i kremowy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
4
15 min
7
Zupy Zupa chrzanowa

Pyszna, pożywna zupa chrzanowa idealna na Wielkanoc :) Gęsta, wyrazista w sma...

Odsłon: 854

30 min
8
Dodatki Sos do sałatki gyros

Wszyscy uwielbiają sałatkę gyros – dobrze doprawioną i skąpaną w dużej ilości...

Odsłon: 3717

15 min
3
Desery Drożdżówki z rabarbarem

Domowe kołaczyki to słodkości, na które większość się skusi. W tym wydaniu z...

Odsłon: 218

>60 min
5
Desery Babeczki z kremem i owocami

Babeczki z kremem i owocami bazują na kruchym spodzie oraz dodatku skórki z c...

Odsłon: 2217

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Zielony "uzdrawiacz" organizmu. Dlaczego warto pić wodę z chlorofilem?

Nazwa tego barwnika, z pewnością kojarzyć ci się może z lekcjami biologii. To właśnie chlorofilowi rośliny zawdzięczają swój zielony kolor, co więc...

1
Informacje Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Przepisy na najlepsze farsze do jajek

Wielkanoc i jajka to tradycja oraz nierozerwalne połączenie. Warto dla swoich gości przygotować najlepsze przepisy, jakie tylko mogą być. Przygotow...

9
Informacje Surowa czy parzona? Którą białą kiełbasę wybrać do żurku?

Żurek to jedna z najpopularniejszych zup w polskiej kuchni, a kiełbasa biała jest jednym z jej nieodłącznych składników. Jednak wybór odpowiedniej...

3
Informacje Sprytne porady, by świąteczne dania smakowały idealnie

Trwają przygotowania do Wielkanocy. Jak ułatwić sobie pracę i sprawić, by dania smakowały wspaniale? Co zrobić, by skorupki jaj nie pękały w trakci...

2