Dania jednogarnkowe

Celiaklia długo była kojarzona jako schorzenie małych dzieci, z którego z wiekiem się wyrasta. Nic bardziej mylnego. To poważna nietolerancja pokarmowa, która może się objawić w każdym wieku.

Fot. 123RF/Picsel

Celiakia (choroba trzewna) to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu ( białka zapasowego zawartego w zbożach). Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. W efekcie toksycznego działania glutenu wchłanianie pokarmu jest upośledzone, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych. Celiakia może wywoływać anemię, bóle kości i stawów, kurcze mięśni, mrowienie w stopach i nogach, obrzęki, nieregularność mięsiączek oraz impotencję. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej.

Nieoczywiste produkty, w których gluten może występować

Problemem wszystkich osób z celiakią jest bezpieczna żywność bezglutenowa. Na naszym rynku jest coraz więcej polskich producentów oferujących bezglutenowe produkty. Jeżeli sięgamy po produkt nieoznaczony znakiem Przekreślonego Kłosa, zawsze bardzo uważnie czytajmy skład - najlepiej jeszcze w sklepie. Szukajmy wyrobów pozbawionych glutenu od sprawdzonych firm i dokładnie czytajmy etykiety. Informacja, że produkt może zawierać gluten, czasem umieszczona jest na spodzie lub z boku opakowania. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy dany produkt nie zawiera glutenu, najlepiej zrezygnować z zakupu. Im bardziej znany jest producent, tym większa jest szansa na wiarygodną etykietę. Największe zdziwienie u osób dopiero rozpoczynających dietę bezglutenową budzi fakt, że w sosie sojowym oprócz soi znajdziemy również pszenicę, że „kawa śniadaniowa" może być mieszanką kawy prawdziwej z kawą zbożową. Jak się okazuje, produkty typu ser żółty (z niższej półki), mielone ziarniste przyprawy, keczup, mielone mięso garmażeryjne, a nawet wędliny, również mogą zawierać gluten. Jedną z pierwszych firm wędliniarskich, która zwróciła uwagę na potrzeby osób na diecie bezglutenowej, była firma Konspol.

Jak zacząć żyć bez glutenu? Abc dla osób, które dowiedziały się, że chorują

Dieta bezglutenowa zdecydowanie nie jest łatwa w stosowaniu. Osoby nietolerujące glutenu muszą szczególnie zwracać uwagę na składniki, jakich używają podczas przygotowywania posiłków. Co ważne - muszą wykreślić z jadłospisu nie tylko oczywiste produkty zawierające gluten, lecz także uważać na te, w których jest on ukryty.  Przestrzegając ściśle kilku zasad, można tę chorobę oswoić, a życie na diecie bez glutenu wcale nie musi oznaczać końca świata.

Będąc na diecie bezglutenowej:

  • Nie spożywaj produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień, odmiany tych zbóż (pszenżyta, orkiszu, kamutu, płaskurki) oraz zwykłego owsa.
  • Pamiętaj, że produkty naturalnie bezglutenowe mogą być zanieczyszczone glutenem (np. mąki, kasze, przyprawy, bakalie). Nawet śladowe ilości glutenu mogą wywołać dolegliwości.
  • Zawsze przed zakupem jakiegokolwiek produktu zapoznaj się z informacjami na etykiecie i sprawdź, czy produkt nie zawiera glutenu. Wybieraj produkty od sprawdzonych firm, które oferują bezglutenowe produkty. Na etykietach produktów widnieją wyraźne oznaczenia informujące o fakcie, że produkty nie zawierają glutenu (napis; przekreślony kłos).
  • Nie używaj produktów, na etykietach których widnieje informacja: „może zawierać gluten" lub „w zakładzie stosowany jest gluten". Jak pokazują badania prowadzone przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, produkty tak opisane rzeczywiście mogą zawierać gluten i to wcale nie w ilościach śladowych.
  • Pamiętaj, że leki również mogą zawierać gluten. Niestety producenci leków nie są zobowiązani do umieszczania informacji o zawartości alergenów w swoich produktach.
  • Pod żadnym pozorem nie przerywaj diety bezglutenowej i nie podjadaj glutenowych produktów od czasu do czasu. Nawet minimalne ilości glutenu działają na organizm toksycznie. Mimo że chory może pozornie nie odczuwać żadnych dolegliwości z tym związanych, wcześniej czy później glutenowe „grzechy" doprowadzą do stanu zapalnego i dużego spustoszenia organizmu.
  • Miej na uwadze, że jedynie bezwzględne przestrzeganie diety bezglutenowej spowoduje odbudowę kosmków i powrót do zdrowia.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3
30 min
4
Desery Deser włoski tiramisu.

Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...

Odsłon: 215

15 min
4
Sałatki Modra kapusta na ciepło

Czerwona kapusta na ciepło z jabłkami jest doskonałym dodatkiem do kaczki, g...

Odsłon: 367

30 min
7
Śniadania Pasta z makreli i twarogu

Pasta z makreli w pomidorach i bałego sera z dodatkiem ogórków korniszonów dl...

Odsłon: 243

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Nie tylko frytki, gofry i najlepsze na świecie czekoladki. Ciekawe potrawy kuchni belgijskiej

Belgia kojarzy ci się głównie z moules et frites? Nic w tym dziwnego – w końcu to jej narodowe danie. Wiedz jednak, że słynie ona również z wielu i...

2
Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

7
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8