Złotak wysmukły – nowy grzyb w naszych lasach

Maślaki, rydze i kurki – z pewnością doskonale znacie te odmiany grzybów. Ale czy słyszeliście kiedyś o złotaku wysmukłym? W polskich lasach jest go pełno.

Fot. Dario.z (dario13) / Wikimedia / CC BY 4.0 /
Jeszcze kilka lat temu złotaków próżno było szukać w europejskich lasach. Grzyb ten rósł bowiem wyłącznie w Ameryce Północnej. Jednak niedawno zaczął pojawiać się na Litwie, gdzie został nawet okrzyknięty „Grzybem Roku". Stamtąd przywędrował także do Polski.

Początkowo złotaki wysmukłe można było znaleźć wyłącznie w okolicach Łeby, ale wiele wskazuje na to, iż klimat polskich lasów bardzo im odpowiada, gdyż obecnie można je znaleźć niemal w każdym zakątku kraju.

Grzybów jest bardzo dużo, a osoby, które zdecydowały się na ich zbiór, wychodzą z lasów z pełnymi koszami. Jednak czy aby na pewno spożywanie tych grzybów jest bezpieczne?

Czy złotak wysmukły jest jadalny?

Jeśli uda wam się znaleźć złotaka w polskim lesie, nie musicie się obawiać - jest to grzyb jadalny i do tego wyjątkowo smaczny. Przy czym zbierając je, warto dwa razy upewnić się, z jakim gatunkiem tak naprawdę mamy do czynienia.

Borowiki amerykańskie możemy wykorzystywać podobnie do popularniejszych w naszym kraju gatunków. Idealnie sprawdzą się w roli dodatku do zup i sosów. Na ich bazie przygotujecie również wyśmienitą jajecznicę lub zapiekankę.

Korzystając z sezonu, warto również je ususzyć lub wykorzystać do przygotowania przetworów. W ten sposób będziecie mogli cieszyć się ich smakiem przez cały rok.

Jak wygląda złotak wysmukły?

Walt Sturgeon (Mycowalt)/ Wikimedia / CC BY 4.0 /

Ten niezwykły grzyb ma dosyć niepozorny wygląd. Wyjątkowo długą i mocną nóżkę wieńczy niewielki kapelusz. Co ciekawe, na nóżce złotaka możemy dostrzec charakterystyczne prążki, układające się we wzór przypominający nieco siatkę.

Kapelusz borowików amerykańskich ma ciemniejszy środek i nieco jaśniejsze brzegi. Zwykle jest matowy i ma złocisto-cynamonowy lub rudawy odcień. Pod spodem znajdziecie jasnobeżową gąbkę.

Złotaki wysmukłe mogą mieć ponad 20 cm wysokości, dlatego nietrudno będzie je dostrzec wśród leśnych zarośli. Szukajcie ich przede wszystkim przy sosnach i skupiskach wrzosów.

Zobacz najlepsze przepisy na borowiki. Kliknij >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 80

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 40

30 min
3
60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

307
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25