Złotak wysmukły – nowy grzyb w naszych lasach

Maślaki, rydze i kurki – z pewnością doskonale znacie te odmiany grzybów. Ale czy słyszeliście kiedyś o złotaku wysmukłym? W polskich lasach jest go pełno.

Fot. Dario.z (dario13) / Wikimedia / CC BY 4.0 /
Jeszcze kilka lat temu złotaków próżno było szukać w europejskich lasach. Grzyb ten rósł bowiem wyłącznie w Ameryce Północnej. Jednak niedawno zaczął pojawiać się na Litwie, gdzie został nawet okrzyknięty „Grzybem Roku". Stamtąd przywędrował także do Polski.

Początkowo złotaki wysmukłe można było znaleźć wyłącznie w okolicach Łeby, ale wiele wskazuje na to, iż klimat polskich lasów bardzo im odpowiada, gdyż obecnie można je znaleźć niemal w każdym zakątku kraju.

Grzybów jest bardzo dużo, a osoby, które zdecydowały się na ich zbiór, wychodzą z lasów z pełnymi koszami. Jednak czy aby na pewno spożywanie tych grzybów jest bezpieczne?

Czy złotak wysmukły jest jadalny?

Jeśli uda wam się znaleźć złotaka w polskim lesie, nie musicie się obawiać - jest to grzyb jadalny i do tego wyjątkowo smaczny. Przy czym zbierając je, warto dwa razy upewnić się, z jakim gatunkiem tak naprawdę mamy do czynienia.

Borowiki amerykańskie możemy wykorzystywać podobnie do popularniejszych w naszym kraju gatunków. Idealnie sprawdzą się w roli dodatku do zup i sosów. Na ich bazie przygotujecie również wyśmienitą jajecznicę lub zapiekankę.

Korzystając z sezonu, warto również je ususzyć lub wykorzystać do przygotowania przetworów. W ten sposób będziecie mogli cieszyć się ich smakiem przez cały rok.

Jak wygląda złotak wysmukły?

Walt Sturgeon (Mycowalt)/ Wikimedia / CC BY 4.0 /

Ten niezwykły grzyb ma dosyć niepozorny wygląd. Wyjątkowo długą i mocną nóżkę wieńczy niewielki kapelusz. Co ciekawe, na nóżce złotaka możemy dostrzec charakterystyczne prążki, układające się we wzór przypominający nieco siatkę.

Kapelusz borowików amerykańskich ma ciemniejszy środek i nieco jaśniejsze brzegi. Zwykle jest matowy i ma złocisto-cynamonowy lub rudawy odcień. Pod spodem znajdziecie jasnobeżową gąbkę.

Złotaki wysmukłe mogą mieć ponad 20 cm wysokości, dlatego nietrudno będzie je dostrzec wśród leśnych zarośli. Szukajcie ich przede wszystkim przy sosnach i skupiskach wrzosów.

Zobacz najlepsze przepisy na borowiki. Kliknij >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto Merkucjo

Ciasto Merkucjo to połączenie mocno czekoladowego Murzynka z delikatnym serni...

Odsłon: 3357

60 min
5
Dania główne Pierogi ruskie do zamrożenia

Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...

Odsłon: 469

>60 min
4
Zupy Zupa gulaszowa z fasolką

Przygotowanie tej zupy to prawdziwa uczta dla miłośników domowych smaków. To...

Odsłon: 617

60 min
3
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Co jeść na kolację, żeby szybko zasnąć? Posiłki na dobry sen

Kolacja to jeden z najważniejszych posiłków dnia, ponieważ to właśnie od niej w dużej mierze zależy, jak będzie wyglądał twój nocny wypoczynek. Co...

1
Informacje Wyjątkowe dania z borowikami. Idealne na rodzinny obiad i przyjęcie

Borowik, najszlachetniejszy z grzybów, idealnie komponuje się zarówno w prostych, jak i wykwintnych potrawach - od zup i sosów po dania główne. Dzi...

4
Informacje Owsianka na kolację. Poprawia jakość snu, chroni przed cukrzycą

Owsianka to przysmak, który kojarzy się głównie ze śniadaniem. Tymczasem okazuje się, że doskonale sprawdza się ona również jako ostatni posiłek dn...

20
Ewa gotuje Szybki obiad u Ewy Wachowicz. Nowe przepisy, które warto sobie zapisać

W 521. odcinku programu "Ewa Gotuje" gospodyni zaprezentowała nam pomysły na szybkie i ciekawe dania obiadowe. Bo kto powiedział, że nie mając czas...

17