Złotak wysmukły – nowy grzyb w naszych lasach

Maślaki, rydze i kurki – z pewnością doskonale znacie te odmiany grzybów. Ale czy słyszeliście kiedyś o złotaku wysmukłym? W polskich lasach jest go pełno.

Fot. Dario.z (dario13) / Wikimedia / CC BY 4.0 /
Jeszcze kilka lat temu złotaków próżno było szukać w europejskich lasach. Grzyb ten rósł bowiem wyłącznie w Ameryce Północnej. Jednak niedawno zaczął pojawiać się na Litwie, gdzie został nawet okrzyknięty „Grzybem Roku". Stamtąd przywędrował także do Polski.

Początkowo złotaki wysmukłe można było znaleźć wyłącznie w okolicach Łeby, ale wiele wskazuje na to, iż klimat polskich lasów bardzo im odpowiada, gdyż obecnie można je znaleźć niemal w każdym zakątku kraju.

Grzybów jest bardzo dużo, a osoby, które zdecydowały się na ich zbiór, wychodzą z lasów z pełnymi koszami. Jednak czy aby na pewno spożywanie tych grzybów jest bezpieczne?

Czy złotak wysmukły jest jadalny?

Jeśli uda wam się znaleźć złotaka w polskim lesie, nie musicie się obawiać - jest to grzyb jadalny i do tego wyjątkowo smaczny. Przy czym zbierając je, warto dwa razy upewnić się, z jakim gatunkiem tak naprawdę mamy do czynienia.

Borowiki amerykańskie możemy wykorzystywać podobnie do popularniejszych w naszym kraju gatunków. Idealnie sprawdzą się w roli dodatku do zup i sosów. Na ich bazie przygotujecie również wyśmienitą jajecznicę lub zapiekankę.

Korzystając z sezonu, warto również je ususzyć lub wykorzystać do przygotowania przetworów. W ten sposób będziecie mogli cieszyć się ich smakiem przez cały rok.

Jak wygląda złotak wysmukły?

Walt Sturgeon (Mycowalt)/ Wikimedia / CC BY 4.0 /

Ten niezwykły grzyb ma dosyć niepozorny wygląd. Wyjątkowo długą i mocną nóżkę wieńczy niewielki kapelusz. Co ciekawe, na nóżce złotaka możemy dostrzec charakterystyczne prążki, układające się we wzór przypominający nieco siatkę.

Kapelusz borowików amerykańskich ma ciemniejszy środek i nieco jaśniejsze brzegi. Zwykle jest matowy i ma złocisto-cynamonowy lub rudawy odcień. Pod spodem znajdziecie jasnobeżową gąbkę.

Złotaki wysmukłe mogą mieć ponad 20 cm wysokości, dlatego nietrudno będzie je dostrzec wśród leśnych zarośli. Szukajcie ich przede wszystkim przy sosnach i skupiskach wrzosów.

Zobacz najlepsze przepisy na borowiki. Kliknij >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
11
Zupy Ukraińska okroszka

Ukraiński chłodnik, idealny na lato. Za przepis dziękuję żonie znajomego. Okr...

Odsłon: 48

15 min
5
Ciasta Ciasto imieninowe jak tort

Truskawki, jagody, budyń. Kwiatki z galaretki. Smaczne ciasto. Polecam.

Odsłon: 3427

60 min
8

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z pora na obiad? Przepisy na wyborną tartę, soczystego kurczaka lub vichyssoise

Delikatny, ale wyrazisty smak pora może dodać wyjątkowego charakteru każdemu daniu. Mamy dla ciebie kilka inspirujących pomysłów. Od wykwintnej tar...

0
Informacje Sałatka z młodych ziemniaków na 6 sposobów

Sałatka z młodych ziemniaków to klasyczne, a zarazem wszechstronne danie, które cieszy się popularnością ze względu na prostotę przygotowania oraz...

6
Informacje Wyreguluje ci cukier i oczyści organizm. Jak pić i do jakich potraw stosować ocet balsamiczny?

Ocet balsamiczny to nie tylko aromatyczny dodatek kulinarny, ale także składnik korzystny dla zdrowia. W artykule przyjrzymy się, w jaki sposób moż...

10
Informacje Jak wykorzystać sezonowe owoce w kreatywnym gotowaniu?

Odkryj praktyczne porady i niezwykłe przepisy na wykorzystanie sezonowych owoców w twojej kuchni. Stwórz własne wersje ulubionych potrawz, dzięki p...

0