Jak właściwie przechowywać jajka?

Co do magazynowania większości produktów nie mamy wątpliwości. Są jednak takie, które wzbudzają nie lada kontrowersje np. jajka. W jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby były świeże przez długi czas?

Fot. 123RF/Picsel

Rodzinne spotkania czy święta wymuszają na nas zakupy produktów spożywczych niemalże w hurtowych ilościach. Dzięki temu, z jednej strony nie musimy codziennie wybierać się do sklepu i tracić czasu na stanie w kolejkach. Z drugiej zaś, powinniśmy wiedzieć, jak właściwie przechowywać zakupione przez nas towary, by były świeże i nie zaszkodziły naszemu zdrowiu.

Doskonale wiemy, w jaki sposób powinniśmy przechowywać szybko psujące się produkty. Czy zastanawialiście się jednak w jakich warunkach magazynować jajka - w lodówce czy raczej w temperaturze pokojowej, w pudełku, czy może bez niego? Znamy odpowiedzi na te pytania!

Lodówka to dobre rozwiązanie

Jeśli dysponujemy piwnicą lub innym chłodnym miejscem, do którego nie docierają bezpośrednio promienie słoneczne, jajka możemy przechowywać poza lodówką. Musimy jednak pamiętać, że są one bardziej narażone na działanie drobnoustrojów, które znacznie zmniejszają ich trwałość. W takich warunkach jajka pozostaną świeże zaledwie przez 14 dni.

Jeśli chcemy przedłużyć świeżość jajek do 4 tygodni powinniśmy umieścić je w lodówce. Niska temperatura znacznie ograniczy aktywność mikrobów, dzięki czemu jajka pozostaną świeże na dłużej.

Aby jajka nie straciły swoich prozdrowotnych właściwości, zawsze przed schowaniem ich do lodówki sprawdź datę minimalnej przydatności do spożycia i postaraj się zużyć je przed jej końcem.

W pudełku czy bez?

Mimo iż nasze lodówki wyposażone są w specjalnie wyprofilowany pojemnik do magazynowania jajek, nie powinniśmy ich tam umieszczać. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest pozostawienie jajek w tekturowym pudełku. Dzięki temu, nie przejdą innymi zapachami z lodówki, które mogłyby niekorzystnie wpłynąć na ich smak.

Warto wiedzieć również, że jajka w pudełku powinny być ułożone szerszą powierzchnią ku górze. Taki zabieg sprawia, że pęcherz powietrza, który znajduje się wewnątrz jajek, zapobiega nadmiernej utracie wilgotności.

Jajka myj zawsze tuż przed użyciem

Skorupka jajka pokryta jest naturalną warstwą ochronną, która ma za zadanie zapobiegać przenikaniu drobnoustrojów do jego wnętrza. Dlatego też nie powinniśmy myć jajek przed włożeniem ich do lodówki.

Pamiętajmy również, aby pod żadnym pozorem nie przechowywać jajek z uszkodzoną skorupką - pęknięta łupinka sprzyja namnażaniu się bakterii.


Przeczytaj więcej o jajkach. Kliknij!


Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 134

wszystkie
12
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 73

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2