Dania jednogarnkowe

Lato w pełni, a my już wiemy jakie potrawy lubicie najbardziej przygotowywać, kiedy z nieba leje się żar.

Fot. 123RF/Picsel

Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane do nas zgłoszenia. Spośród odpowiedzi wybraliśmy trzy, których autorzy będą mogli wybrać się na romantyczną kolację do Restauracji pod Różą w Krakowie, Restauracji Monopol we Wrocławiu oraz Restauracji Concept 13 w Warszawie. Laureatami konkursu zostali:

Pani Małgorzata Ch.

"Moje ulubione danie na lato to cytrynowo-miętowy grillowany łosoś z cukinią. Uwielbiam grillowaną cukinię - mogę ją jeść tylko z solą. Ale w tej wersji jest jeszcze lepsza. Kawałki łososia zawijam w długie plastry cukinii , na których kładę listki mięty - nadają super świeżości w upały. Zawijańce nabijam na patyki do szaszłyka i skrapiam cytryną i posypuję pieprzem cytrynowym. Zapraszam przyjaciół, rozpalamy grilla, popijamy chłodne białe wino i czekamy chwilę na te pyszności - czegóż potrzeba więcej w letni wieczór ?"

Pani Agnieszka M.

"Moje ulubione danie na lato jest ... proste. Latem budzi się we mnie dusza leniuszka, który do kuchni raczej nie przychodzi przyrządzić wyszukany trzydaniowy obiad. Kluski z truskawkami i cukrem, młody bób, pół opakowania lodów bakaliowych, mieszkanka sałat z wędzonym łososiem itp... Takie są ulubione wakacyjne dania z mojego prywatnego menu - a które konkretnie to zależy od dnia i zawartości lodówki. Na przykład dziś na obiad zaserwowałam spaghetti z tuńczykiem. Czas roboczy przygotowania posiłku: ok. 20 minut. Mniam."

Magdalena S.

"Shakshuka to danie kuchni marokańskiej, ale poznałam je, gdy zrobiła mi je na śniadanie znajoma z Izraela. Jest lekkie, zdrowe, szybkie w przygotowaniu-czyli same atuty podczas leniwych upalnych dni. Danie to składa się z podduszonej na oliwie cebuli, czosnku, papryki, które zalane są sosem ze świeżych pomidorów. Cały ten sos jest bazą, na której smażymy jajko sadzone, a na koniec posypujemy pietruszką i szczypiorkiem. Rozlewające się na warzywach żółtko... niebo w gębie! Nie można zapomnieć o przyprawach, dla mnie dużo chili, pieprzu, papryka słodka. Często też dodaję cukinię albo kabaczek, czyli wszystko to, co akurat zerwałam w ogrodzie..."


Gratulujemy zwycięzcom i zapraszamy do udziału w konkursie, gdzie do wygrania jest wielofunkcyjny sprzęt Multicooker marki Philips.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 51

30 min
1
Dania główne Mięso mielone z cukinią

Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.

Odsłon: 26

15 min
2
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 81

15 min
7
15 min
11
Śniadania Placki z kaszy jaglanej

Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...

Odsłon: 138

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

0
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

7