Rozstrzygnięcie konkursu: "Jakie jest twoje ulubione danie na lato?"

Lato w pełni, a my już wiemy jakie potrawy lubicie najbardziej przygotowywać, kiedy z nieba leje się żar.

Fot. 123RF/Picsel

Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane do nas zgłoszenia. Spośród odpowiedzi wybraliśmy trzy, których autorzy będą mogli wybrać się na romantyczną kolację do Restauracji pod Różą w Krakowie, Restauracji Monopol we Wrocławiu oraz Restauracji Concept 13 w Warszawie. Laureatami konkursu zostali:

Pani Małgorzata Ch.

"Moje ulubione danie na lato to cytrynowo-miętowy grillowany łosoś z cukinią. Uwielbiam grillowaną cukinię - mogę ją jeść tylko z solą. Ale w tej wersji jest jeszcze lepsza. Kawałki łososia zawijam w długie plastry cukinii , na których kładę listki mięty - nadają super świeżości w upały. Zawijańce nabijam na patyki do szaszłyka i skrapiam cytryną i posypuję pieprzem cytrynowym. Zapraszam przyjaciół, rozpalamy grilla, popijamy chłodne białe wino i czekamy chwilę na te pyszności - czegóż potrzeba więcej w letni wieczór ?"

Pani Agnieszka M.

"Moje ulubione danie na lato jest ... proste. Latem budzi się we mnie dusza leniuszka, który do kuchni raczej nie przychodzi przyrządzić wyszukany trzydaniowy obiad. Kluski z truskawkami i cukrem, młody bób, pół opakowania lodów bakaliowych, mieszkanka sałat z wędzonym łososiem itp... Takie są ulubione wakacyjne dania z mojego prywatnego menu - a które konkretnie to zależy od dnia i zawartości lodówki. Na przykład dziś na obiad zaserwowałam spaghetti z tuńczykiem. Czas roboczy przygotowania posiłku: ok. 20 minut. Mniam."

Magdalena S.

"Shakshuka to danie kuchni marokańskiej, ale poznałam je, gdy zrobiła mi je na śniadanie znajoma z Izraela. Jest lekkie, zdrowe, szybkie w przygotowaniu-czyli same atuty podczas leniwych upalnych dni. Danie to składa się z podduszonej na oliwie cebuli, czosnku, papryki, które zalane są sosem ze świeżych pomidorów. Cały ten sos jest bazą, na której smażymy jajko sadzone, a na koniec posypujemy pietruszką i szczypiorkiem. Rozlewające się na warzywach żółtko... niebo w gębie! Nie można zapomnieć o przyprawach, dla mnie dużo chili, pieprzu, papryka słodka. Często też dodaję cukinię albo kabaczek, czyli wszystko to, co akurat zerwałam w ogrodzie..."


Gratulujemy zwycięzcom i zapraszamy do udziału w konkursie, gdzie do wygrania jest wielofunkcyjny sprzęt Multicooker marki Philips.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 75

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 40

30 min
3
60 min
4
Desery Najprostszy przepis na biszkopt

Biszkopt przygotowany z idealnego ciasta na biszkopt. Przepis prosty, a biszk...

Odsłon: 119

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

307
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25