Królestwo sera

Nie od dziś wiadomo, że Francja to, dla prawdziwych smakoszy serów, prawdziwy raj! Produkuje się tam niemal tysiąc różnych gatunków. Każdy regionów malowniczej Francji może poszczycić się charakterystycznymi serowymi produktami.

Całkiem niedawno redakcja Smakera dostała do degustacji francuskie sery typu camembert - z pieprzem, grzybami, naturalny oraz ser twarogowy na bazie mleka koziego. Podzieliliśmy po równo produkty między redaktorów i zaczęliśmy kosztować.

Jednogłośnie stwierdziliśmy, ze francuskie camemberty są bez porównania lepsze od tych, produkowanych w Polsce. Kremowe o idealnej konsystencji, sprężystym wnętrzu, kremowej barwie i wspaniałym zapachu. Camemberty z pieprzem to niewątpliwie coś dla miłośników pikantnych smaków. Taki ser idealnie pasuje np. do dań na ciepło. Camembert z dodatkiem posiekanych grzybów będzie to doskonałe uzupełnienie kanapek.

 

Sery naturalne smakują zupełnie inaczej niż te z polskich sklepów. Smak pozostaje na długo na podniebieniu, a aromat nie ma sobie równych. To wspaniały dodatek do świeżych pomidorów i ogórków. Smakują także doskonale jako zapiekanka, a w towarzystwie ciepłych dań uwalniają moc smaku i aromatu.

Kozie sery na bazie mleka pasteryzowanego, to propozycja dla koneserów. Żeby się w nich rozsmakować, trzeba je po prostu lubić. Po pierwszym kęsie mamy ochotę sięgnąć po taki sam ser, ale z polskiego gospodarstwa. Jednak z każdym kolejnym kawałkiem nabieramy smaku na więcej...

Statystyczny mieszkaniec Francji zjada rocznie około 24 kg sera. W Polsce zjadamy tylko 3 kg sera rocznie na osobę. Czy to się zmieni? Być może, jeśli wypróbujecie serowe produkty firmy Merci Chef, które serdecznie polecamy.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
Sałatki Sałatka wiosenna rzodkiewkowa

Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...

Odsłon: 152

15 min
4
Ciasta Racuszki drożdżowe.

Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...

Odsłon: 70

>60 min
2
60 min
0

Polecane artykuły

Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

2