Ewa Gotuje

Kto by pomyślał, że z delikatnych herbatników można przygotować tak wspaniałe budowle? Oto przepis Danuty.

Herbatniki:

  • 750 g mąki
  • 300 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 300 ml śmietany kremówki 30%

Polewa:

  • 80 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (60% zawartość kakao)
  • Sklejanie młyna:
  • 1 tabliczka białej czekolady

 

 

Herbatniki
Mąkę posiekać z masłem, cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodać śmietanę, a następnie zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Po wyjęciu rozwałkować i wyciąć potrzebne do wykonania młyna elementy (podstawa z koła o średnicy 12 cm, ciasteczka w kształcie trapezu do zbudowania konstrukcji ok. 16 sztuk, kwadratowe ciasteczka 4 sztuki, 4 trójkąty do zbudowania dachu oraz skrzydła wiatraka). Piec przez ok. 12 minut w temperaturze 180°C.
Polewa
Śmietanę podgrzać. Dodać pokruszoną czekoladę. Chwilę odczekać, a następnie mieszać aż do powstania gładkiej, czekoladowej polewy.
Sklejanie młyna
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Złożenie ciasta
Na okrągłą podstawę układamy trapezowe ciasteczka. Sklejamy je za pomocą rozpuszczonej białej czekolady. Następnie przyklejamy kwadratowe herbatniki i skrzydła wiatraka. Z trójkątnych herbatników układamy dach młyna. Całość ozdabiamy polewą z gorzkiej czekolady.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Dynia w occie marynowana

To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...

Odsłon: 7949

>60 min
12
Dania główne Gołąbki tradycyjne

Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...

Odsłon: 1285

60 min
7
Dania główne Fasolka po bretońsku

Przygotuj fasolkę po bretońsku, według sprawdzonego przepisu. Będzie idealna...

Odsłon: 36416

30 min
47
15 min
6