Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Kto by pomyślał, że z delikatnych herbatników można przygotować tak wspaniałe budowle? Oto przepis Danuty.

Herbatniki:

  • 750 g mąki
  • 300 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 300 ml śmietany kremówki 30%

Polewa:

  • 80 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (60% zawartość kakao)
  • Sklejanie młyna:
  • 1 tabliczka białej czekolady

 

 

Herbatniki
Mąkę posiekać z masłem, cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodać śmietanę, a następnie zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Po wyjęciu rozwałkować i wyciąć potrzebne do wykonania młyna elementy (podstawa z koła o średnicy 12 cm, ciasteczka w kształcie trapezu do zbudowania konstrukcji ok. 16 sztuk, kwadratowe ciasteczka 4 sztuki, 4 trójkąty do zbudowania dachu oraz skrzydła wiatraka). Piec przez ok. 12 minut w temperaturze 180°C.
Polewa
Śmietanę podgrzać. Dodać pokruszoną czekoladę. Chwilę odczekać, a następnie mieszać aż do powstania gładkiej, czekoladowej polewy.
Sklejanie młyna
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Złożenie ciasta
Na okrągłą podstawę układamy trapezowe ciasteczka. Sklejamy je za pomocą rozpuszczonej białej czekolady. Następnie przyklejamy kwadratowe herbatniki i skrzydła wiatraka. Z trójkątnych herbatników układamy dach młyna. Całość ozdabiamy polewą z gorzkiej czekolady.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 4746

60 min
14
Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

Odsłon: 183

15 min
19
Śniadania smażony bób z jajkiem

Kiedy ciepło na dworze i nie chce się zbyt długo stać przy garach, takie prze...

Odsłon: 362

15 min
7