"Cud metaboliczny" Diane Kress

Autorka książki od ponad dwudziestu pięciu lat pracuje jako dietetyk. Ale pomysł na cud metaboliczny pojawił się dopiero, kiedy sama zaczęła zmagać się z tyciem.

Podstawą tej diety były doświadczenia dietetyczki i jej podopiecznych. Wielu z nich, a także sama autorka, zauważyło, że w pewnym momencie życia zaczynają tyć, niezależnie od tego, co by nie robili. Ich znajomi ćwiczą i jedzą podobnie i chudną, a oni nie. Diane Kress uznała, że przyczyną jest tzw. metabolizm B, czyli taki metabolizm, który sprawia, że organizm w nadmierny sposób reaguje na węglowodany. To sprawia, że zwiększa się poziom insuliny wydzielanej w organizmie oraz magazynowanego tłuszczu. Według autorki to właśnie jest przyczyną nadwagi i otyłości, a także nieskuteczności diet i ćwiczeń, u wielu osób.

Zaletą tej diety jest to, że nie jest to "terapia szokowa", trwająca tydzień czy miesiąc. Tę dietę można z powodzeniem stosować przez całe życie. Tytułowe 3 kroki do uzyskania szczupłej sylwetki to 3 etapy trwające po kilka tygodni.

Pierwszy etap cudu metabolicznego trwa 8 tygodni. W tym czasie zmniejszamy ilość zjadanych węglowodanów. Podczas drugiego etapu, który powinien trwać aż do osiągnięcia wymarzonej wagi, rozsądnie wprowadzamy węglowodany - w odpowiedniej formie i o odpowiednich porach. Trzeci etap trwa już do końca życia i polega na zróżnicowanej, zbilansowanej diecie i utrzymywaniu prawidłowej wagi ciała.

W książce można znaleźć sporo przepisów odpowiednich dla poszczególnych faz diety. Są to dania przede wszystkim zdrowe, ale to nie znaczy, że są to same sałatki. Znalazłam nawet przepis na pizzę.

Wadą tej diety jest to, że mimo zapewnień autorki wydaje się dość skomplikowana, przynajmniej na samym początku. Być może po tygodniu stosowania stałaby się prosta i oczywista, szczególnie, że jest "długoterminowa".

Tytuł: Cud metaboliczny
Autor: Diane Kress
Tłumacz: Aneta Borucka
Premiera: 31.01.2011
Wydanie: I
ISBN:978-83-7674-126-0
EAN: 9788376741260
Stron: 324
Cena: 34,90 zł
Wydawnictwo Replika

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 80

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 40

30 min
3
60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

307
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25