Na czym polega fenomen receptur zamieszczonych w tej książce? Doskonale zbilansowane różnorodne dietetyczne dania ‒ szybkie przekąski, koktajle, zupy, dania główne i desery ‒
dzięki zawartym w nich maksymalnym dawkom najbardziej wartościowych naturalnych składników odżywczych błyskawicznie zapewniają długotrwałe poczucie sytości, a jednocześnie dostarczają organizmowi nawet o połowę mniej kalorii niż podobne potrawy przyrządzane według tradycyjnych reguł. W efekcie jedząc tyle samo, przyswajasz o wiele mniej kalorii i dzięki temu już zawsze będziesz się cieszyć idealną figurą i zdrowiem.
Doktor Marek Bardadyn jest ekspertem w dziedzinie zdrowego stylu życia i odchudzania, twórcą niezwykle popularnej w wielu krajach świata diety strukturalnej. Jest autorem bestsellerowych książek Odchudzanie weekendowe, Kody młodości, Nałóg jedzenia, Odchudzająca książka kucharska, Odmładzająca książka kucharska, Koktajle odchudzające.
Prowadzi rubryki porad medycznych w poczytnych czasopismach i popularne programy telewizyjne o odchudzaniu i zdrowym stylu życia. Od lat w oparciu o swoje autorskie programy dietetyczne i fitness organizuje kuracje odchudzające i dba o formę gwiazd show-biznesu, znanych polityków i sportowców z całego świata.
Fragmenty książki:
Awokado z serkiem wiejskim
Wartość odżywcza 1 porcji
Wartość energetyczna 314 kcal
Węglowodany 31,2 g • Białko 15,5 g • Tłuszcz 15,4 g
- 1 porcja
- ½ średniego dojrzałego awokado
- 100 g serka wiejskiego light
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, ostra papryka w proszku lub w płatkach
- 1 kromka pełnoziarnistego pieczywa
Awokado umyj, przekrój wzdłuż na pół i usuń pestkę.
Serek wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem i szczyptą soli, rozłóż na połówce awokado.
Podawaj posypane ostrą papryką z kromką pełnoziarnistego pieczywa.
Czy wiesz, że:
Dojrzewanie awokado możesz przyspieszyć, wkładając owoc do papierowej torebki z jabłkiem i pozostawiając na noc w temperaturze pokojowej. Jeśli chcesz przechowywać owoce na zapas, włóż je do lodówki, co znacznie opóźni proces ich dojrzewania.
Dietetyczny kotlet schabowy
Wartość odżywcza 1 porcji
Wartość energetyczna 297 kcal
Węglowodany 15,9 g • Białko 22,8 g • Tłuszcz 15,1 g
- 2 porcje
- 2 plastry schabu (po 100 g)
- 2 średnie słodkie papryki (np. żółta i czerwona)
- 1 mała cukinia
- 2 średnie cebule
- kilka średnich pieczarek
- 1 główka czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie
Kotlety rozbij lekko tłuczkiem, posmaruj marynatą przygotowaną z łyżeczki oliwy, soku z cytryny i ziół prowansalskich i odstaw do lodówki.
Umyj warzywa. Pozbawioną gniazd nasiennych paprykę pokrój w paseczki, cukinię pokrój na plasterki. Obierz cebule i czosnek, cebule przekrój wzdłuż na ćwiartki. Pieczarki, jeśli są duże, przekrój na połówki lub ćwiartki.
Wszystkie warzywa wrzuć do miski, polej łyżeczką oliwy, posól, posyp oregano i dokładnie wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nim pojedynczą warstwę warzyw.
Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C na ⅔ wysokości. Nad blachą z warzywami umieść drucianą kratkę do grillowania z ułożonymi na niej plastrami schabu. Sos wyciekający z mięsa podczas pieczenia będzie skapywał na blachę z warzywami.
Piecz około 20-25 minut, aż warzywa i mięso lekko się zrumienią, pod koniec pieczenia możesz włączyć termoobieg na około 5 minut. Na końcu posól mięso i dopraw je świeżo zmielonym pieprzem.
Frytki z dipem z awokado
Wartość odżywcza 1 porcji
Wartość energetyczna 265,5 kcal
Węglowodany 40,2 g • Białko 4,6 g • Tłuszcz 9,4 g
- 4 porcje
- 2 średnie cukinie
- 1 duży patat
- 2 duże ziemniaki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, oregano
Dip:
- 1 małe awokado lub ½ dużego
- 150 g jogurtu naturalnego 2%
- sok z ½ cytryny lub limonki
Cukinie umyj i pokrój na frytki grubości około 1,5 cm. Posól i odstaw na kilka minut. Gdy puszczą nadmiar soku, osusz je papierowym ręcznikiem.
Patat i ziemniaki dokładnie wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą, nie musisz ich obierać, chyba że ziemniaki są stare i mają grubą skórę. Pokrój na frytki o grubości około 1 cm.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej równomiernie frytki z cukinii, ziemniaków i patata, posmaruj dokładnie oliwą i posyp oregano.
Piecz 40-50 minut, aż się zrumienią.
Jogurt, awokado i sok z cytryny lub limonki zmiksuj na gładką masę i podaj oddzielnie.
Sałatka z łososia i ciecierzycy
Wartość odżywcza 1 porcji
Wartość energetyczna 311 kcal
Węglowodany 22,8 g • Białko 27,6 g • Tłuszcz 13,1 g
- 2 porcje
- 150 g filetu z łososia
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
- 2 garście rukoli lub innej sałaty
- 2 łyżki pestek dyni
- sól, zioła prowansalskie
Sos:
- 150 g jogurtu naturalnego 2%
- 1 łyżka posiekanych świeżych ziół, np. koperku
Filet z łososia (bez skóry) pokrój w kostkę o boku około 2 cm, posól, dokładnie posyp ziołami prowansalskimi i skrop sokiem z cytryny. Rybę upiecz w piekarniku nagrzanym do 200°C (około 15 minut) lub w grillu kontaktowym około 7-8 minut, aż będzie lekko zrumieniona. Odstaw do ostygnięcia.
W misce wymieszaj sałatę z ciecierzycą, dodaj kawałki łososia, posyp pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni.
Jogurt zmiksuj z posiekanymi drobno ziołami (np. koperkiem) i tak przygotowanym sosem polej sałatkę.
Batoniki owsiano-kokosowe
Wartość odżywcza 1 batonika
Wartość energetyczna 111 kcal
Węglowodany 10,7 g • Białko 2,8 g • Tłuszcz 6,2 g
16 sztuk
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- ½ szklanki otrąb owsianych
- ½ szklanki siemienia lnianego
- 16 daktyli bez pestek
- 2 szklanki wody
Do blendera wlej wodę, dodaj wiórki kokosowe i daktyle. Zmiksuj składniki na jednolity płyn i przelej go do rondla. Zagotuj, mieszając.
Do gotującego się mleczka kokosowego dodaj resztę składników: otręby, płatki i siemię lniane. Zagotuj masę, ciągle mieszając, żeby się nie przypaliła. Wyłącz palnik i odstaw na kilka minut, aż płatki wchłoną wodę i masa zgęstnieje.
Na kwadratowej blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż masę równą warstwą o grubości około 1 cm.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepłą pokrój na 16 kwadratowych batoników.
Batoniki możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku do tygodnia.
Książka już wkrótce będzie do wygrania w naszym konkursie.