Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Japońska kuchnia Cię pociąga, ale wydaje się zbyt skomplikowana? Nie wiesz, od czego zacząć? Czujesz się onieśmielony ciężarem tradycji i zawiłymi rytuałami? W takim razie „Gaijin gotuje” jest dla Ciebie.

Fot. 123RF/Picsel

Niepowtarzalne smaki Japonii uwodzą wciąż nowe pokolenia. Ale nie trzeba być Japończykiem, by wyczarować coś znakomitego według tamtejszych receptur. Autor tej książki jest tego żywym dowodem. Spędził w Japonii niemal trzy dekady i otworzył tam dwa cieszące się powodzeniem bary z ramenem. Dziś mieszka i gotuje w Nowym Jorku, ale jego miłość do japońskiej kuchni nigdy nie przeminęła. Jak sam mówi, japońskie jedzenie nie jest aż tak „szlachetne i wypieszczone". Życie w Japonii obfituje w podobne sytuacje, co życie w każdym innym miejscu na świecie. Są tygodnie pełne obowiązków i weekendy przeznaczone na odpoczynek, wyjątkowe święta, ponure zimy, upalne lata... I jedzenie na każdą z tych okazji. Przygotuj pyszne i pożywne kociołki z mięsem kurczaka lub wołowiną. Urządź własne temaki party, oczaruj znajomych stołem z oden. Naucz się przygotowywać idealnego tonkatsu i zwiń swoją pierwszą wielką rolkę sushi.

O autorze:

Ivan Orkin sam siebie tytułuje gaijinem (wym. gajdzinem) - to japońskie określenie oznaczające outsidera, czasem nawet intruza. Japońska kuchnia urzekła go bez pamięci, gdy był jeszcze nastolatkiem. Ale nawet po prawie trzydziestu latach spędzonych w Japonii (gdzie prowadził dwa bary z ramenem, które przyniosły mu międzynarodowy rozgłos) pozostał tym obcym. Dziś mieszka i gotuje w Nowym Jorku, ale jego miłość do japońskiej kuchni nigdy nie przeminęła.

Premiera książki: 29.09.2021

Wydawnictwo: Burda Media

Książka już wkrótce do wygrania w naszym konkursie!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Babka z majonezem

Prostą babka z dodatkiem majonezu. Idealna na Wielkanoc.

Odsłon: 461

30 min
2
Desery Babka cytrynowa

Moja ulubiona babka. Jest wilgotna, pachnie cytryną czyli jest dokładnie taka...

Odsłon: 679204

60 min
1140
Ciasta Ciasto Battenberg

Ciasto Battenberg jest bardzo popularne w Wielkiej Brytanii. Nazwa wywodzi si...

Odsłon: 2702

60 min
2
Sałatki Sałatka jarzynowa na szybko

Zostało nam trochę ugotowanych warzyw z rosołu, możemy szybciutko pokroić je,...

Odsłon: 640

30 min
2