Kuchnia domowa - gotowanie krok po kroku

Niezwykły poradnik zawierający 1500 przepisów na potrawy z kasz, ziemniaków, ryżu i makaronu, warzyw i grzybów, owoców morza i ryb, mięsa i podrobów, na dania główne, zupy, desery, sałatki, sosy, napoje zimne i gorące...

Wśród nich przepisy na potrawy szybkie i łatwe oraz takie, którym trzeba poświęcić więcej czasu i uwagi.

Obszerne wprowadzenie omawiające podstawy zdrowego gotowania oraz liczne porady dotyczące doboru odpowiedniego sprzętu kuchennego, sposobu sprawiania ryb, dzielenia drobiu i tusz zwierzęcych czy grillowania w woku.
Zaletę stanowią liczne zdjęcia objaśniające kolejne czynności krok po kroku.

Poznaj przepis na półmisek warzywny z cebulą, brokułami, burakami ćwikłowymi i ziemniakami

Półmisek z warzywami może być samodzielnym daniem, jeśli podamy je z masłem smakowym lub sosem: pesto, ailoi, tzatziki, grzybowym, zimnymi sosami na bazie kwaśnej śmietany lub sosem z szynką. Warzywa mogą być również dodatkiem do potraw z grzybów, jajek, ryby lub mięsa.
Łącz warzywa według smaków. Na półmisku nie powinny znaleźć się więcej niż dwa warzywa o bardzo wyrazistym smaku. Pamiętaj także o ogromnej roli kolorów! Jeśli wszystkie warzywa są blade, półmisek warzywny nie wygląda apetycznie.

Czas: 30 min, 4 porcje

Składniki:

cebula, mała 8-12 szt.
margaryna lub masło 1 łyżka
brokuły, mrożone 1 opakowanie (250 g)
buraki ćwikłowe, małe 8-12 szt.
ziemniaki 4-6 szt.

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż obrane cebulki w całości, aż nabiorą złotego koloru.
2. Brokuły ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
3. Buraki dokładnie opłucz i gotuj około 20 minut w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu opłucz w zimnej wodzie i obierz.
4. Obierz i ugotuj ziemniaki. Pokrój w plastry.
5. Ułóż warzywa na podgrzanym półmisku.

Wskazówka. Kalafiora możesz zastąpić brokułem, cykorią, zieloną fasolką szparagową lub cząstkami białej kapusty.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 36333

60 min
45
Pieczywo Chleb zwykły na drożdżach

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...

Odsłon: 440

30 min
9

Polecane artykuły

0
Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

2
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4