Wśród nich przepisy na potrawy szybkie i łatwe oraz takie, którym trzeba poświęcić więcej czasu i uwagi.
Obszerne wprowadzenie omawiające podstawy zdrowego gotowania oraz liczne porady dotyczące doboru odpowiedniego sprzętu kuchennego, sposobu sprawiania ryb, dzielenia drobiu i tusz zwierzęcych czy grillowania w woku.
Zaletę stanowią liczne zdjęcia objaśniające kolejne czynności krok po kroku.
Poznaj przepis na półmisek warzywny z cebulą, brokułami, burakami ćwikłowymi i ziemniakami
Półmisek z warzywami może być samodzielnym daniem, jeśli podamy je z masłem smakowym lub sosem: pesto, ailoi, tzatziki, grzybowym, zimnymi sosami na bazie kwaśnej śmietany lub sosem z szynką. Warzywa mogą być również dodatkiem do potraw z grzybów, jajek, ryby lub mięsa.
Łącz warzywa według smaków. Na półmisku nie powinny znaleźć się więcej niż dwa warzywa o bardzo wyrazistym smaku. Pamiętaj także o ogromnej roli kolorów! Jeśli wszystkie warzywa są blade, półmisek warzywny nie wygląda apetycznie.
Czas: 30 min, 4 porcje
Składniki:
cebula, mała 8-12 szt.
margaryna lub masło 1 łyżka
brokuły, mrożone 1 opakowanie (250 g)
buraki ćwikłowe, małe 8-12 szt.
ziemniaki 4-6 szt.
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż obrane cebulki w całości, aż nabiorą złotego koloru.
2. Brokuły ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
3. Buraki dokładnie opłucz i gotuj około 20 minut w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu opłucz w zimnej wodzie i obierz.
4. Obierz i ugotuj ziemniaki. Pokrój w plastry.
5. Ułóż warzywa na podgrzanym półmisku.
Wskazówka. Kalafiora możesz zastąpić brokułem, cykorią, zieloną fasolką szparagową lub cząstkami białej kapusty.
Niezwykły poradnik zawierający 1500 przepisów na potrawy z kasz, ziemniaków, ryżu i makaronu, warzyw i grzybów, owoców morza i ryb, mięsa i podrobów, na dania główne, zupy, desery, sałatki, sosy, napoje zimne i gorące...
REKLAMA
REKLAMA
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis dnia
Ciasta
Tort czekoladowo-orzechowy
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1485
31
Ciasta
Domek z piernika
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 368
9
Dania główne
Świąteczna kaczka w sosie żurawinowym z winem
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 50
1
Dania główne
Risotto z grzybami i zielonym groszkiem
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne risotto z suszonymi grzybami, boczk...
Odsłon: 90
8
REKLAMA