Kuchnia domowa - gotowanie krok po kroku

Niezwykły poradnik zawierający 1500 przepisów na potrawy z kasz, ziemniaków, ryżu i makaronu, warzyw i grzybów, owoców morza i ryb, mięsa i podrobów, na dania główne, zupy, desery, sałatki, sosy, napoje zimne i gorące...

Wśród nich przepisy na potrawy szybkie i łatwe oraz takie, którym trzeba poświęcić więcej czasu i uwagi.

Obszerne wprowadzenie omawiające podstawy zdrowego gotowania oraz liczne porady dotyczące doboru odpowiedniego sprzętu kuchennego, sposobu sprawiania ryb, dzielenia drobiu i tusz zwierzęcych czy grillowania w woku.
Zaletę stanowią liczne zdjęcia objaśniające kolejne czynności krok po kroku.

Poznaj przepis na półmisek warzywny z cebulą, brokułami, burakami ćwikłowymi i ziemniakami

Półmisek z warzywami może być samodzielnym daniem, jeśli podamy je z masłem smakowym lub sosem: pesto, ailoi, tzatziki, grzybowym, zimnymi sosami na bazie kwaśnej śmietany lub sosem z szynką. Warzywa mogą być również dodatkiem do potraw z grzybów, jajek, ryby lub mięsa.
Łącz warzywa według smaków. Na półmisku nie powinny znaleźć się więcej niż dwa warzywa o bardzo wyrazistym smaku. Pamiętaj także o ogromnej roli kolorów! Jeśli wszystkie warzywa są blade, półmisek warzywny nie wygląda apetycznie.

Czas: 30 min, 4 porcje

Składniki:

cebula, mała 8-12 szt.
margaryna lub masło 1 łyżka
brokuły, mrożone 1 opakowanie (250 g)
buraki ćwikłowe, małe 8-12 szt.
ziemniaki 4-6 szt.

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż obrane cebulki w całości, aż nabiorą złotego koloru.
2. Brokuły ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
3. Buraki dokładnie opłucz i gotuj około 20 minut w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu opłucz w zimnej wodzie i obierz.
4. Obierz i ugotuj ziemniaki. Pokrój w plastry.
5. Ułóż warzywa na podgrzanym półmisku.

Wskazówka. Kalafiora możesz zastąpić brokułem, cykorią, zieloną fasolką szparagową lub cząstkami białej kapusty.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 90

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 42

30 min
3
60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25