Milion słodkich książek na Wielkanoc

Blisko dwie trzecie Polaków przyznaje, że najbardziej smakują im ciasta i desery przygotowywane w domu.

Mazurek czekoladowy

Liczba porcji: 12. Czas przygotowania: 60 minut. Blaszka o wymiarach: 45 X 35

Ciasto czekoladowe bez mąki:
6 jajek
80 g cukru
200 g czekolady deserowej
50 g masła
Ganasz czekoladowy:
200 ml śmietanki UHT 30%
200 g czekolady deserowej
2 łyżki miodu
2 łyżki miękkiego masła
20 ml whisky lub likieru (opcjonalnie)
Dżem:
dżem z czarnej porzeczki
Dekoracja:
bakalie (np. suszone morele, pistacje, migdały, suszone żurawiny, kandyzowany imbir, kandyzowany ananas)

Ciasto czekoladowe bez mąki

W garnku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy kawałki czekolady - całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Białka ubijamy na sztywną pianę (żółtka odstawiamy), podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy oraz stopniowo wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Całość bardzo delikatnie mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozsmarowujemy masę. Pieczemy w temperaturze 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu) przez 10-12 minut, następnie ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto wyjmujemy z blachy i kładziemy na desce.


Ganasz czekoladowy
Śmietankę zagotowujemy z miodem. Do śmietanki wrzucamy pokruszoną czekoladę, po chwili mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Mieszając, dodajemy miękkie masło. Możemy dodać 20 ml whisky lub likieru. Masę przelewamy do miseczki, odstawiamy do momentu uzyskania konsystencji miękkiego masła. Upieczone ciasto dzielimy na 4 równe części. Pierwszą część delikatnie smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Warstwę z dżemem przykrywamy kolejną częścią ciasta i delikatnie smarujemy ją ganaszem czekoladowym, układamy kolejną część ciasta, smarujemy ją ganaszem i przykrywamy ostatnią częścią ciasta. Mazurek wstawiamy do lodówki mniej więcej na 30 minut. Odrobinę ganaszu zostawiamy do dekoracji, resztę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej w celu uzyskania konsystencji polewy. Rozpuszczony ganasz mieszamy. Schłodzone ciasto oblewamy podgrzanym ganaszem. Następnie ciasto dekorujemy rozetkami za pomocą papierowego kornetu z ganaszemczekoladowym. Na mazurku możemy ułożyć dekorację z suszonychi kandyzowanych owoców, pistacji i migdałów.

Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla"

Źródło: Informacja prasowa Lidl Polska

Zobacz przepis na wielkanocne baby ponczowe według Pawła Małeckiego. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
4
15 min
1
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 62

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

22
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25