Milion słodkich książek na Wielkanoc

Blisko dwie trzecie Polaków przyznaje, że najbardziej smakują im ciasta i desery przygotowywane w domu.

Wielkanocne baby ponczowe

Liczba porcji: 5. Czas przygotowania: 120 minut. Foremki do babek o średnicy 8-9 cm i wysokości 9 cm

Ciasto:
25 g drożdży
50 ml ciepłego mleka 3,2%
350 g mąki pszennej tortowej
(oraz niewielka ilość do oproszenia foremek)
20 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka
120 g margaryny (oraz niewielka ilość do wysmarowania foremek)
otarta skorka z 1 cytryny
50 g namoczonych rodzynek (posiekanych)
szczypta soli
dżem brzoskwiniowy
Poncz:
300 ml wody
200 g cukru
300 ml białego wina wytrawnego
otarta skorka z 1 cytryny
Krem cytrynowy typu lemon curd:
2 jajka
sok wyciśnięty z 1 cytryny
65 g cukru
45 g miękkiego masła
otarta skorka z . limonki
Dekoracja:
świeże owoce

Ciasto:

Do miski przesiewamy mąkę, w mące robimy zagłębienie. Drożdże ucieramy z cukrem. Do zagłębienia w mące wlewamy mleko i dodajemy utarte drożdże z cukrem, delikatnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Margarynę podgrzewamy do momentu rozpuszczenia i odstawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijamy i przekładamy je do naczynia z rozczynem. Dodajemy szczyptę soli oraz cukier wanilinowy. Wyrabiamy ciasto. Gdy składniki się połączą, dodajemy do nich rozpuszczoną margarynę, otartą skórkę z cytryny oraz namoczone rodzynki. Ponownie wyrabiamy ciasto. Następnie odstawiamy je do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanych margaryną i obsypanych mąką foremek do małych babek. Pieczemy w temperaturze 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu) mniej więcej przez 18 25 minut do uzyskania złotego koloru. Studzimy.

Poncz:
Wszystkie składniki zagotowujemy. Następnie przestudzamy do temperatury około 40°C. W przestudzonym ponczu zanurzamy upieczone babki, tak długo, aż całe nasiąkną ponczem. Babki pozostawiamy, aż ociekną. Następnie zagotowujemy dżem i smarujemy nim babki.

Krem cytrynowy
W misce, którą można umieścić w garnku, ubijamy jajka z cukrem. Następnie miskę wkładamy do garnka, tak by móc gotować na parze, i podgrzewamy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy skórkę z limonki i dolewamy sok z cytryny. Cały czas energicznie mieszając (najlepiej rózgą cukierniczą), doprowadzamy krem do zgęstnienia. Po zgęstnieniu dodajemy miękkie masło. Miskę zdejmujemy z garnka i mieszamy do momentu całkowitego roztopienia się masła. Krem studzimy, następnie wstawiamy do lodówki (gotowy krem można umieścić w słoiczku i przechowywać go 7-10 dni). Babki ponczowe ozdabiamy kremem za pomocą szprycy i dekorujemy świeżymi owocami.

Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla"

Źródło: Informacja prasowa Lidl Polska

1 2 3
z
3

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 22

15 min
1
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 41

30 min
2
30 min
2
Dania główne jarzynowy torcik

Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...

Odsłon: 74

>60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

22
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25