Milion słodkich książek na Wielkanoc

Blisko dwie trzecie Polaków przyznaje, że najbardziej smakują im ciasta i desery przygotowywane w domu.

Wielkanocne baby ponczowe

Liczba porcji: 5. Czas przygotowania: 120 minut. Foremki do babek o średnicy 8-9 cm i wysokości 9 cm

Ciasto:
25 g drożdży
50 ml ciepłego mleka 3,2%
350 g mąki pszennej tortowej
(oraz niewielka ilość do oproszenia foremek)
20 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka
120 g margaryny (oraz niewielka ilość do wysmarowania foremek)
otarta skorka z 1 cytryny
50 g namoczonych rodzynek (posiekanych)
szczypta soli
dżem brzoskwiniowy
Poncz:
300 ml wody
200 g cukru
300 ml białego wina wytrawnego
otarta skorka z 1 cytryny
Krem cytrynowy typu lemon curd:
2 jajka
sok wyciśnięty z 1 cytryny
65 g cukru
45 g miękkiego masła
otarta skorka z . limonki
Dekoracja:
świeże owoce

Ciasto:

Do miski przesiewamy mąkę, w mące robimy zagłębienie. Drożdże ucieramy z cukrem. Do zagłębienia w mące wlewamy mleko i dodajemy utarte drożdże z cukrem, delikatnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Margarynę podgrzewamy do momentu rozpuszczenia i odstawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijamy i przekładamy je do naczynia z rozczynem. Dodajemy szczyptę soli oraz cukier wanilinowy. Wyrabiamy ciasto. Gdy składniki się połączą, dodajemy do nich rozpuszczoną margarynę, otartą skórkę z cytryny oraz namoczone rodzynki. Ponownie wyrabiamy ciasto. Następnie odstawiamy je do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanych margaryną i obsypanych mąką foremek do małych babek. Pieczemy w temperaturze 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu) mniej więcej przez 18 25 minut do uzyskania złotego koloru. Studzimy.

Poncz:
Wszystkie składniki zagotowujemy. Następnie przestudzamy do temperatury około 40°C. W przestudzonym ponczu zanurzamy upieczone babki, tak długo, aż całe nasiąkną ponczem. Babki pozostawiamy, aż ociekną. Następnie zagotowujemy dżem i smarujemy nim babki.

Krem cytrynowy
W misce, którą można umieścić w garnku, ubijamy jajka z cukrem. Następnie miskę wkładamy do garnka, tak by móc gotować na parze, i podgrzewamy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy skórkę z limonki i dolewamy sok z cytryny. Cały czas energicznie mieszając (najlepiej rózgą cukierniczą), doprowadzamy krem do zgęstnienia. Po zgęstnieniu dodajemy miękkie masło. Miskę zdejmujemy z garnka i mieszamy do momentu całkowitego roztopienia się masła. Krem studzimy, następnie wstawiamy do lodówki (gotowy krem można umieścić w słoiczku i przechowywać go 7-10 dni). Babki ponczowe ozdabiamy kremem za pomocą szprycy i dekorujemy świeżymi owocami.

Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla"

Źródło: Informacja prasowa Lidl Polska

1 2 3
z
3

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 92

60 min
2
15 min
7
15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1