Sprawdzone przepisy na karnawał

Ten, kto nie ma dobrego podejścia do kobiet, nie zostanie nigdy wielkim szefem kuchni. Kiedy Delphine pierwszy raz odwiedziła Escoffiera w jego kuchni, zrozumiała, co mają na myśli ludzie, którzy mówią, że jest prawdziwym artystą.

Specjalnie dla niej oprószył jajka posiekanym masłem, dodał śmietanę, umieścił krem w kieszonkach z brioszek i położył je na porcelanowych talerzach.Jeden kęs. Jeden pocałunek. Przepadła. Tak jak zresztą i inne kobiety, które Escoffier uwodził jedzeniem.

 

Białe trufle to zmysłowa opowieść o najznakomitszym kucharzu Francji, który gotował dla Ritza i w londyńskim Savoyu, przyjmował na swych kolacjach koronowane głowy i całą artystyczną śmietankę Paryża. To historia wielkich miłości i namiętności skąpanych w smakach i zapachach,
której lekturę można porównać do delektowania się wykwintnym jedzeniem.

Robert Sowa i Fundacja Klub Szefów Kuchni polecają Risotto z białą truflą

- 1 kg ryżu do risotto Arborio
- 1 kostki masła
- 1 łyżka drobno posiekanej szalotki
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 1 l świeżo tartego (puszystego) parmezanu
- 1l klarownego bulionu drobiowego
- ok 150 g białej trufli
- sól



W rondelku o grubym dnie, na połowie masła zeszklij szalotkę. Dodaj wino i wolno gotując odparuj do momentu aż poziom wina wyrówna się z szalotką. Dodaj ryż i ciągle mieszając drewnianą łyżką, lekko go upraż. Zacznij dodawać po małej chochelce bulionu, delikatnie mieszając. Gdy ryż osiągnie
twardość a'dente, zakończ podgrzewanie i wkręć po kawałku resztę masła i tarty ser. Następnie za pomocą strugu potnij połowę trufli na cienkie płatki i dodaj do risotto. Zamieszaj risotto i wyłóż na talerze. Resztę trufli potnij na wierzch risotta.


Książkę polecają:

Beata Tyszkiewicz:
Nie ma bardziej smakowitej lektury!
Ta książka pozwoliła mi przeżyć chwile wiary w uczucia i pasje.

Michel Moran, francuski szef kuchni i restaurator, juror programu MasterChef:
Wyśmienita opowieść o miłości, jedzeniu i miłości do jedzenia.
A. Escoffier - mój mentor kulinarny.


Robert Sowa:
"Białe trufle" to wielka uczta, nie tylko smakowita opowieść o miłości, francuskiej kuchni i miłości do
jedzenia. To przede wszystkim zmysłowa historia o jednym z najlepszych szefów kuchni we Francji -
Auguście Escoffierze. Wykwintna lektura, polecam!


O autorce:

Nicole Mary Kelby - amerykańska pisarka polskiego pochodzenia (jej ojciec pochodził z Krakowa), autorka opowiadań i powieści. Mieszka na Florydzie, gdzie pracowała jako reporterka, wydawca i pedagog. Jest autorką pięciu książek, w tym bestsellera In The Company of Angels, wielokrotnie nagradzanej kolekcji opowieści Travel Guide for Reckless Hearts i książki The Constant Art of Being a Writer: The Life, the Work & the Business of Fiction (Writer's Digest Books). Przez Southern Arts Federation została mianowana "Wybitną Południową Artystką". Jej książki uzyskały liczne nagrody, w tym Złoty Medal od Florida Book Awards, zostały też przetłumaczone na kilka języków, są polecane m.in. przez The Literary Guild, a dwie jej powieści Theater of the Stars i Whale Season są rekomendowane do ekranizacji. Nicole Mary Kelby pisze też bloga At Escoffier's Table, gdzie bada duchowe, etyczne i literackie wpływy sztuki kulinarnej.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z łososiem

Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...

Odsłon: 111

30 min
2
Dania główne pierogi leniwe

Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...

Odsłon: 302

60 min
3
Dania główne Krokiety z pieczarkami.

Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....

Odsłon: 2910

60 min
20

Polecane artykuły

Informacje Jak schudnąć, jedząc jajka. Na czym polega dieta jajeczna?

Dieta jajeczna to model odżywiania popularny wśród osób, którym zależy na uzyskaniu spektakularnych efektów odchudzania w krótkim czasie. Jest ona...

4
Informacje Oryginalne sałatki z brokułem. Sycące, dla dbających o wagę

Jeśli szukacie pomysłu na lekkie, a jednocześnie sycące danie, które doskonale wpisze się w waszą dietę, sałatki z brokułem będą strzałem w dziesią...

10
Informacje Rumsztyk, sznycel, pulpet, czyli kotlet mielony na różne sposoby

Mięso mielone to prawdziwy klasyk, który w polskiej kuchni występuje w wielu odsłonach. W różnych regionach ma swoje unikalne nazwy i sposoby przyg...

11
Informacje Sałatki odchudzające. Są lekkie, ale sycą i pomagają zrzucić zbędne kilogramy

To idealna propozycja dla każdego, kto chce poprawić swoją kondycję i pozbyć się zbędnych kilogramów. Sałatki odchudzające można przygotować na wie...

11