W XV-wiecznej Florencji, mieście zmysłów, każdy jest artystą. Młody Leonardo da Vinci uczy się mieszania pigmentów, a Nino Latini łączy cynamon, pieprz, gałkę muszkatołową i wanilię. Jego daniom nie potrafią się oprzeć Medyceusze, kardynałowie, a nawet sam papież.
Kiedy jego ukochana Tessina zostaje zmuszona do ślubu z podstarzałym arystokratą, Nino zatraca się w pracy. Obłędne uczty, rozpustne kurtyzany, potrawy, które mącą zmysły - tylko on potrafi wyczarować spektakl, który zachwyca od Florencji po Rzym.
Ale raz rozbudzony apetyt nie da o sobie zapomnieć. Tak jak pierwsza miłość, której nie nakarmią same wspomnienia. Jeśli droga do serca wiedzie przez żołądek, Nino użyje najwykwintniejszych smaków, by odzyskać ukochaną.
Najsmaczniejsza książka na lato!
Opowieść przeszywająca niczym „Pachnidło" i realistyczna jak „Dziewczyna z perłą". Delektuj się tą zmysłową historią namiętności i obsesji.
„Good reads"
Zajrzyj w mroczne zakamarki renesansowej Florencji. Odkryj czas nienasycenia i niezaspokojonego apetytu. Poznaj tętniącą od emocji historię, którą tworzą najbarwniejsze postacie epoki.
„Sunday Telegraph"
Pyszna książka.
„Big Issue"
***
Byłem pewien, że tylko ona zobaczyła to, co było w środku: małe krwistoczerwone serce, zatopione w krystalicznie czystej galaretce otoczonej płatkami róż. Zawahała się przez chwilę i spojrzała raz jeszcze na moje zabandażowane ramię, po czym zamknęła oczy, pochyliła głowę i delikatnie zanurzyła łyżeczkę w galaretce. Wszyscy naokoło pałaszowali deser, wznosząc toast na cześć małżeństwa będącego tak oczywistym darem losu. Tessina włożyła do ust kawałek szkarłatu i ponownie sięgnęła łyżeczką po resztę mego serca.
***
Wołowina duszona w winie to prawdziwy smak Florencji, który nie zmienił się od czasów Nina i Tessiny. W książce to wspaniałe danie pojawia się w finale.
A oto sekretna receptura:
1 kilogram młodej pieczeni wołowej,
1 butelka wytrawnego czerwonego wina,
1 cebula,
2 marchewki,
pół główki czosnku,
pół laski cynamonu,
1 łyżeczka ziaren pieprzu,
1 łyżeczka goździków,
4 liście laurowe,
szczypta papryczki pimiento
Zacznij od przygotowania mięsa - natrzyj wołowinę solą i pieprzem i odłóż w chłodne miejsce. Wlej około 60 ml oliwy do rondla o grubym dnie. Rozgrzej ją na dużym ogniu i kiedy będzie bardzo gorąca, wrzuć grubo pokrojoną cebulę i marchewki. Smaż je, aż lekko się zrumienią.
Obierz czosnek i wrzuć go do rondla z warzywami, dodaj cynamon, pieprz, goździki, sporą szczyptę papryki pimiento i liście laurowe. Dosól do smaku. Na patelni obsmaż mięso ze wszystkich stron, aż się zrumieni. Przełóż do rondla z warzywami. Wlej do tego całą butelkę czerwonego wytrawnego wina, tak by zakryło mięso. Zagotuj, potem zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 3 godzin.
Kiedy mięso będzie bardzo miękkie, wyjmij je z wywaru i odparuj jedną trzecią płynu. Przecedź go i przetrzyj przez sito warzywa, tak aby powstał aromatyczny sos. Włóż do niego pokrojone mięso. Podawaj z bagietką.
We Florencji to danie jest serwowane z salsa verde - ziołowym sosem z natki pietruszki, kaparów, czosnku, cebuli i oliwy.
Informacja prasowa