Najlepsze przepisy na dania z dyni

Różane przepisy

Małgorzata Kalemba-Drożdż - autorka "Jadalnych kwiatów" i "Pysznych chwastów" powraca z nowymi inspiracjami do kuchni i domowego spa.

Różane przepisy to pomysły na oryginalne jedzenie i naturalne kosmetyki do samodzielnego przygotowania w domowym zaciszu.

Poznaj smak różanego chleba, trufli w kwiatowym pudrze czy pesto z owoców róży. Zakochaj się w balsamie do ust i luksusowym musie do ciała. Niech ogarnie cię słodka różana rozkosz!

W książce znajdziecie przepisy kulinarne:

  • Przecier różany
  • Żywy ocet różano-malinowy
  • Marokańska sałatka z pomarańczami
  • Terrine z łososia z rabarbarem
  • Polędwiczki w sosie z białej czekolady
  • Szarlotka różana na kruchym cieście
  • Różane tiramisu
  • Nalewka z owoców z dzikiej róży

Oraz na kosmetyki:

  • Delikatny krem różany na zimno
  • Miodowy balsam na bardzo wysuszoną skórę
  • Różana maseczka do cery normalnej oraz dojrzałej
  • Słodki różany peeling
  • Musujące różane kule kąpielowe

I wiele innych!

Nalewka z owoców dzikiej róży

Dawniej owoce róży na nalewkę zbierały panny na wydaniu. Słój z nalewką w oknie stanowił znak - zaproszenie dla potencjalnych absztyfikantów.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg przemrożonych owoców dzikiej roży
  • 750 ml alkoholu 70%
  • 250 ml wódki
  • 250 ml brandy
  • 500 ml miodu
  • 500 ml wody
  • 2 goździki
  • 2 ziarna kardamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1 łyżeczka suszonego rumianku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Owoce róży umyj i oczyść z szypułek, gęsto ponakłuwaj szpilką. Zalej spirytusem, dodaj przyprawy. Szczelnie zamknij i odstaw na 2 miesiące. Od czasu do czasu potrząśnij. Po tym czasie odcedź alkohol. Przegotowaną wodę ostudź do temperatury około 40°C i rozpuść w niej miód. Połącz z intraktem, dodaj wódkę i brandy. Odstaw na noc, po czym przelej do butelek, zamknij i odłóż do leżakowania na przynajmniej 4 miesiące.

Szarlotka różana na kruchym cieście

Oto jak zwykłą szarlotkę można przerobić na niezwykłe ciasto.

SKŁADNIKI (tortownica 18-20cm)

Kruche ciasto

  • 150 g masła lub margaryny
  • 1 ½ łyżki cukru z wanilii
  • ok. 300 g mąki
  • 1 łyżka oliwy lub 1 żółtko

Nadzienie

  • 8-10 jabłek
  • sok z cytryny
  • 1 garść płatków róż lub słoiczek przecieru różanego
  • bita śmietana lub lody waniliowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jabłka umyj, obierz, pokrój w cieniutkie plasterki i skrop sokiem z cytryny. Ewentualnie dodaj odrobinę cukru, jeżeli są bardzo kwaśne oraz gdy będziesz używać surowych płatków róż. Zagnieć ciasto, odetnij 1/3 i odłóż na bok. Resztą wyłóż spód i boki tortownicy. Piecz przez 15 minut w temperaturze 190°C. Na upieczony spód wyłóż przygotowane jabłka, przekładając je posiekanymi płatkami róż lub posmaruj go przecierem różanym. Na wierzchu ułóż krateczkę z wałeczków utoczonych z reszty ciasta. Piecz w temperaturze 180°C, od 40 minut do 1 godziny w zależności od grubości warstwy jabłek. Podawaj z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Książka już wkrótce do wygrania w naszym konkursie!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chleb grecki z oliwkami

Posiłkowałem się przepisem Pani mieszkającej w Grecji i jest to chleb tradycy...

Odsłon: 274

>60 min
10
Desery Ciasteczka owsiane z dynią i żurawiną

Przepis na mięciutkie, pożywne i pyszne ciasteczka owsiane z dynią oraz suszo...

Odsłon: 997

60 min
16
Pieczywo Prosty przepis na chleb

Polecam smaczny chlebek, który przygotujecie prosto i szybko. Chlebek swoją ś...

Odsłon: 1925

30 min
17
Dodatki Olej smakowy z fetą

Prosty przepis na „smarowidło” do chleba, ale też doskonały sosik do wszelkie...

Odsłon: 121

15 min
8
60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Zupa jarzynowa z pstrągiem, zapiekanka warzywna, rogaliki z nadzieniem bananowym

W kuchni Ewy Wachowicz królują przede wszystkim składniki dobrej jakości. W 520. odcinku prowadząca przygotuje z nich pyszne i zdrowe dania. Aromat...

1
Informacje Sosy do makaronu. Aromatyczne, zdrowe i szybkie do zrobienia

Pyszny i aromatyczny sos to podstawa każdego makaronu. To on decyduje o ,,być albo nie być” tego dania – odpowiednio skomponowane i przyprawione sk...

2
Informacje Sklepy Dino w Polsce – niesamowity rozwój w krótkim czasie

Polski sklep Dino to jedne z niewielu marketów należących do rodzimych firm. Jak Dino radzi sobie na rynku, jaką ma ofertę i czy jest ona opłacalna...

0