Różane przepisy to pomysły na oryginalne jedzenie i naturalne kosmetyki do samodzielnego przygotowania w domowym zaciszu.
Poznaj smak różanego chleba, trufli w kwiatowym pudrze czy pesto z owoców róży. Zakochaj się w balsamie do ust i luksusowym musie do ciała. Niech ogarnie cię słodka różana rozkosz!
W książce znajdziecie przepisy kulinarne:
- Przecier różany
- Żywy ocet różano-malinowy
- Marokańska sałatka z pomarańczami
- Terrine z łososia z rabarbarem
- Polędwiczki w sosie z białej czekolady
- Szarlotka różana na kruchym cieście
- Różane tiramisu
- Nalewka z owoców z dzikiej róży
Oraz na kosmetyki:
- Delikatny krem różany na zimno
- Miodowy balsam na bardzo wysuszoną skórę
- Różana maseczka do cery normalnej oraz dojrzałej
- Słodki różany peeling
- Musujące różane kule kąpielowe
I wiele innych!
Nalewka z owoców dzikiej róży
Dawniej owoce róży na nalewkę zbierały panny na wydaniu. Słój z nalewką w oknie stanowił znak - zaproszenie dla potencjalnych absztyfikantów.
SKŁADNIKI:
- 1 kg przemrożonych owoców dzikiej roży
- 750 ml alkoholu 70%
- 250 ml wódki
- 250 ml brandy
- 500 ml miodu
- 500 ml wody
- 2 goździki
- 2 ziarna kardamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- kawałek kory cynamonu
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- 1 łyżeczka suszonego rumianku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Owoce róży umyj i oczyść z szypułek, gęsto ponakłuwaj szpilką. Zalej spirytusem, dodaj przyprawy. Szczelnie zamknij i odstaw na 2 miesiące. Od czasu do czasu potrząśnij. Po tym czasie odcedź alkohol. Przegotowaną wodę ostudź do temperatury około 40°C i rozpuść w niej miód. Połącz z intraktem, dodaj wódkę i brandy. Odstaw na noc, po czym przelej do butelek, zamknij i odłóż do leżakowania na przynajmniej 4 miesiące.
Szarlotka różana na kruchym cieście
Oto jak zwykłą szarlotkę można przerobić na niezwykłe ciasto.
SKŁADNIKI (tortownica 18-20cm)
Kruche ciasto
- 150 g masła lub margaryny
- 1 ½ łyżki cukru z wanilii
- ok. 300 g mąki
- 1 łyżka oliwy lub 1 żółtko
Nadzienie
- 8-10 jabłek
- sok z cytryny
- 1 garść płatków róż lub słoiczek przecieru różanego
- bita śmietana lub lody waniliowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jabłka umyj, obierz, pokrój w cieniutkie plasterki i skrop sokiem z cytryny. Ewentualnie dodaj odrobinę cukru, jeżeli są bardzo kwaśne oraz gdy będziesz używać surowych płatków róż. Zagnieć ciasto, odetnij 1/3 i odłóż na bok. Resztą wyłóż spód i boki tortownicy. Piecz przez 15 minut w temperaturze 190°C. Na upieczony spód wyłóż przygotowane jabłka, przekładając je posiekanymi płatkami róż lub posmaruj go przecierem różanym. Na wierzchu ułóż krateczkę z wałeczków utoczonych z reszty ciasta. Piecz w temperaturze 180°C, od 40 minut do 1 godziny w zależności od grubości warstwy jabłek. Podawaj z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Książka już wkrótce do wygrania w naszym konkursie!