Ciasta na Boże Narodzenie

Zamknij w swoim lunchboxie zdrowe danie z łatwo dostępnych składników, a stosując zasady japońskiego bento, spraw, aby wyglądało pięknie i apetycznie!

Moda na lunchboxy opanowała cały kraj. Każdy, kto dba o swoje zdrowie zabiera do pracy pudełko wypełnione pysznościami. Jeśli brakuje ci inspiracji, zajrzyj do tej książki. Znajdziesz tutaj nie tylko smaczne przepisy na dania wykonane z sezonowych składników, ale też praktyczne porady:

- jak tanio i szybko przygotować posiłek do lunchboxa
- jak planować całoroczną dietę i robić zakupy z głową
- jak przestać marnować jedzenie
- jakiego pudełka używać do danego posiłku

Malwina Bareła, autorka bloga Filozofia Smaku, w swoim życiu kieruje się japońską filozofią bento. Wie, że jesteś tym, co jesz, a jedzenie przygotowujemy nie tylko dla żołądka, ale również dla oczu.

Wydawnictwo Znak. Premiera książki 19 września, a już niedługo do wygrania w konkursie. Bądźcie czujni!

 

Poniżej przykładowe przepisy, jakie znajdziecie w książce.

 

Bento #52


- shawarma z kurczaka

- kuskus z ciecierzycą i zieleniną
- dip z harissą

Domowa shawarma nie ma sobie równych. Zazwyczaj podaje się ją z chlebkiem pita, jednak na potrzeby bento o wielelepiej sprawdzi się prosta sałatka na bazie kuskusu. Do tego obowiązkowo pikantny dip z harissą. Tę ostatnią możecie przygotować samodzielnie w domu (na bazie suszonego chili) lub zakupić w marketach w dziale z kuchniami świata.

Shawarma z kurczaka

Porcje: 2 Czas: 20 minut Trudność: łatwe

Składniki:
• 1 pierś z kurczaka (200 g)
• 2 łyżeczki przyprawy do shawarmy 
• Sól
• Olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i przyprawą do shawarmy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy mięso. Smażymy przez kilka minut ze wszystkich stron, aż mięso ładnie się zrumieni i przestanie być surowe w środku. Po ostudzeniu przekładamy do bento. Jemy na zimno lub na ciepło po podgrzaniu w mikrofalówce.
Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.

Kuskus z ciecierzycą i zieleniną

Porcje: 2 Czas: 15 minut Trudność: łatwe

Składniki:
• 100 g kuskusu
• 2 łyżki posiekanego szczypioru
• 1 łyżka posiekanego koperku
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 70 g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki (waga po odcieku)
• 1 mały ząbek czosnku
• Sól
• Pieprz
• 2 łyżki oliwy
• 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Kuskus umieszczamy w miseczce, zalewamy wrzątkiem na około centymetr powyżej powierzchni kuskusu Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 5 minut. Czosnek drobno siekamy. Kuskus spulchniamy widelcem i umieszczamy w misce. Dodajemy szczypiorek, koperek, natkę, ciecierzycę, czosnek. Polewamy oliwą, sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni.

Dip z harissą

Porcje: 2 Czas: 5 minut Trudność: łatwe

Składniki:
• 120 g jogurtu greckiego
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 1-2 łyżeczki pasty harissa
• Sól

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Pampuchy drożdżowe na parze z farszem

Dzisiaj następne danie bardzo szybkie i bardzo smaczne składające się z kilku...

Odsłon: 410

>60 min
7
Dania główne Pyzy z mięsem.

Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...

Odsłon: 3317

60 min
10
Ciasta Jabłecznik tradycyjny kruchy

Dzisiaj pieczemy szarlotki i jabłeczniki, tymczasem nasze babcie piekły jabłe...

Odsłon: 399

60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Dieta dla seniora – co powinno się znaleźć w menu. Przepisy na zdrowe dania

Starzenie to proces, w którym organizm doświadcza nieodwracalnych zmian, zwłaszcza pod względem zdrowotnym. To właśnie dlatego osoby starsze powinn...

2
Informacje Najlepsze sposoby na jajka. Przygotuj tak, by były zdrowe dla serca

Jajka to niewątpliwie jeden z najlepszych pokarmów, do jakich mamy dostęp. Są one nie tylko smaczne, ale również bardzo odżywcze i uniwersalne. Dla...

3
Informacje Aromatyczny dorsz po kaszubsku

Tradycją na stole wigilijnym jest ryba po grecku. Dziś zaproponujemy ten świąteczny szlagier w nowej aranżacji. Zapraszamy do świata pachnącego zar...

0
Informacje Wigilijna podróż w czasie. Tradycyjne potrawy z nutą nowoczesności

Wigilijna kolacja to wyjątkowo tradycyjny czas: zasiadamy przy stole o tej samej porze, zazwyczaj w stałym, rodzinnym gronie, rozmawiamy na podobne...

4