Do góry

Newsy

Kuchnia orientu – idealna dla wegetarian

Orientalna kuchnia obfituje w dania oparte na warzywach i aromatycznych przyprawach. To doskonała wiadomość dla wszystkich, którzy nie jedzą mięsa, lub starają się ograniczyć jego spożycie. Bliskowschodnie smakołyki pełne są nie tylko charakterystycznych przypraw, ale i wartości odżywczych. Przekonaj się, dlaczego kuchnia Bliskiego Wschodu jest idealna dla wegan i wegetarian!

Fot. 123RF/Picsel

Cieciorka

Niekwestionowana królowa bliskowschodniej kuchni. Podstawa zarówno hummusu, jak i tradycyjnych falafeli. Jest niezwykle wszechstronna: można ją gotować, mielić na mąkę, blendować, smażyć i piec, a w każdej formie otwiera drogę do dalszych kulinarnych eksperymentów. Doskonała w roli głównej i jako dodatek do sałatki. Z pomocą cieciorki przygotujemy zarówno czasochłonne specjały, jak i szybki lunch do pracy. Jej najwygodniejsza forma to gotowana cieciorka w zalewie (np. Cieciorka gotowana marki Jasmeen, puszka 260 g) - gotowa do spożycia nawet prosto z puszki. Zachowaj zalewę - ona także ma szerokie zastosowanie w roślinnej kuchni, jako baza dla sosów i wegańskich słodyczy!

Falafel

Idealna mieszanka wartościowego warzywnego białka, orientalnych przypraw i odrobiny zieleniny w postaci pietruszki. Własne falafele możemy przyrządzić zarówno z cieciorki, jak i z dodatkiem bobu, buraka czy marchwi. Dużo łatwiej skorzystać jednak z naturalnej mieszanki suszonych składników, które pozwolą ci przygotować autentyczne falafele w dużo krótszym czasie. Chrupiące medaliony lub kuleczki to idealna baza dania głównego lub dodatek do sałatki lub warzyw w picie. To także danie odpowiednie dla ludzi o bardzo różnych potrzebach. Falafel (np. marki Jasmeen, 2x 100g) z natury jest pozbawiony laktozy, gluteny czy pszenicy, będąc jednocześnie odpowiedni dla wegetarian i wegan!

Hummus

Kiedyś nowalijka, dziś nie sposób sobie bez niego wyobrazić życia. Hummus, czyli gęsta pasta z ciecierzycy i sezamu, smakuje wybornie zarówno na zimno, jak i na ciepło. Doskonale sprawdza się jako samodzielne danie - wystarczy przygotować dla niego smakowity „nośnik": najczęściej pieczywo lub ulubione surowe warzywa. Cienka warstwa hummusu (np. Hummusu z tahini marki Jasmeen, puszka 380g) na chlebku pita lub tortilli zwiąże swoim charakterystycznym smakiem wszystkie pozostałe składniki, zastępując sos. Rodzajów hummusu jest tyle, co jego miłośników! Wśród najpopularniejszych dodatków do bliskowschodniego specjału znajdują się papryka, suszone pomidory, czarnuszka, ale także burak czy chrzan.
Tahini

Gęsta, gładka i sezamowa - pasta tahini to kluczowy składnik hummusu, ale jej wykorzystanie w kuchni nie ogranicza się do produkcji tego sztandarowego arabskiego smakołyka. Pasta tahini (np. Pasta sezamowa tahini marki Jasmeen, 400g) urozmaici zarówno wytrawne, jak i deserowe dania. Na słono można wykorzystać ją przy tworzeniu rozmaitych dipów i dressingów - świetnie pasuje do niej czosnek, jogurt i cytryna. Na słodko zaś pasta tahini przywołuje smak chałwy, stanowiąc świetny dodatek do wypieków i lodów. Można również smarować nią pieczywo - tahini ma więcej żelaza i wapnia niż masło orzechowe!

Baba ghanoush

Kolejnym składnikiem, który dzięki tahini nabiera nowej jakości, jest pieczony bakłażan. Wraz z dodatkiem oliwy z oliwek i odrobiny cytryny tworzą pastę baba ghanoush. Podobnie jak hummus, baba ghanoush (Np. Baba ghanoush marki Jasmeen, puszka 370g) lubi różne dodatki - świeżą kolendrę, miętę, pietruszkę... Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza przypalaniu bakłażana nad prawdziwym płomieniem. Swoim smakiem przekona nawet tych, którzy na co dzień unikają tego warzywa.

Bobik

Uwielbiany na Bliskim Wschodzie bobik jest krewniakiem bobu znanego z rodzimych przepisów. Ten skromny składnik zawiera tak dużo białka (ponad 25%), że z powodzeniem zastępować może mięso. Dzięki zamknięciu w zalewie, możesz rozkoszować się jego smakiem nie tylko wiosną. Bobik (np. Gotowany bobik marki Jasmeen, puszka 400g) jest doskonałym dodatkiem do sałatek i zup, które dzięki niemu staną się bardziej sycące. Nie obejdzie się bez niego jedna z flagowych potraw Egiptu, ful medames - gęsta pasta z bobiku, oliwy i czosnku.

Harissa

Ostra i aromatyczna pasta, której podstawą są papryczki chilli i czosnek. Na Bliskim Wschodzie serwuje się ją jako gęsty sos lub dip, a także jako dodatek do wielu zup i marynat. Przyprawa ta (np. Harissa marki Jasmeen, słoik 320g) doskonale komponuje się ze składnikami o delikatnym smaku - hummusem, grillowanymi warzywami i sosem pomidorowym. Miłośnicy ostrych smaków mogą jej użyć także jako dodatek do warzywnych farszy, falafeli i kotlecików.

Zatar

Podobnie jak harissa, zatar jest bardzo wszechstronną przyprawą, wobec której nie powinien przejść obojętnie żaden wegetarianin. Swój ciekawy, kwaskowy smak zatar zawdzięcza sumakowi, a intensywny zapach - tymiankowi, który w orientalnym towarzystwie prezentuje się zupełnie inaczej, niż np. w kuchni włoskiej. Zatar (np. marki Jasmeen, 100g) jest ważnym składnikiem wielu dań, marynat i sosów. Doskonale sprawdza się także jako przyprawa do chleba lub twarożku.

Źródło: materiały prasowe


Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń