Do góry

Newsy

Makaron to potęga!

Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie?

Fot. 123 RF

Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku. Podzielono je nie tylko ze względu na kształt, ale także na proces przygotowania oraz sosy, z którymi powinno się podawać makaron.

Wszystkim dobrze znany jest makaron klasyczny o żółtawym kolorze. Jednak nie tylko on króluje w kuchni. Na naszych stołach coraz częściej zaczynają pojawiać się brązowe makarony (przygotowywane z mąki pełnoziarnistej). Przekonujemy się również do makaronów kolorowych: czerwonych lub zielonych, a nawet czarnych, które uzyskuje się dzięki dodaniu odpowiednich barwników, pozyskiwanych ze szpinaku, papryki czy pomidorów. Do przygotowania makaronu czarnego używa się atramentu mątwy lub kałamarnicy.

Komu zawdzięczamy makaron?

Jak długi makaron spaghetti, tak wiele jest legend i sporów dotyczących jego powstania. Do miana wynalazcy pretendują dwa kraje, jednym z nich są oczywiście Włochy, drugim Chiny. Wszyscy doskonale wiemy, że Włosi na makaronach znają się najlepiej, jednak historia pokazuje, że to nie w słonecznej Italii, ale w Chinach, kluski pojawiły się jako pierwsze. To właśnie tam, nad brzegiem Żółtej Rzeki, znaleziono makaron, który miał ponad 4 tys. lat i 50 cm długości. Włosi utrzymują jednak, że najstarsza wzmianka o makaronie widnieje na etruskim grobowcu z 4 w. p.n.e. Na płycie nagrobka jest widoczny obraz wałka, stolnicy i zębatego kółka.

Konkurs: Prześlij przepis i wygraj niepowtarzalną wycieczkę do Parmy!


Zamiast makaronu... ryż!

Mało brakowało, a włoski naród nie zostałby makaronową potęgą, wszystko za sprawą Mussoliniego. Włoskiego polityka znamy głównie jako przywódcę faszystowskiego ruchu, którego poglądy i sojusz z nazistowskimi Niemcami doprowadziły do wybuchu II wojny światowej. Włochom znany jest on również z próby wycofania makaronu z ich kraju. Otóż Mussolini uważał, iż produkcja makaronu (z mąki durum) jest zbyt kosztowna. Starał się przekonać swój naród, że od makaronu lepszy jest ryż. W tych przekonaniach wtórował mu Filippo Tommaso Marinetti (włoski ideolog, poeta, zafascynowany faszyzmem) autor „Manifestu przeciw makaronowi", w którym tłumaczył jak bardzo źle na człowieka wpływa jedzenie makaronu - „ogłupia i rozleniwia!"

Na szczęście ówcześni dziennikarze przyłapali poetę nad talerzem spaghetti... i tyle zostało z manifestu.

Szczypta ciekawostek

Makaron to nie tylko przepyszne dania, to także wdzięczny temat do bicia rekordów Guinnessa. I tak w 2008 roku w Wielkiej Brytanii Francesco Boggian w zaledwie 3 minuty ulepił 25 sztuk tortellini.

w 2010 roku w Kalifornii w jednej z włoskich restauracji Buca Di Beppo ugotowano największą porcję makaronu - miska ważyła ponad 6 ton! W tym samym roku w Japonii wyprodukowano najdłuższe pasmo makaronu, miało ono długość aż 3,776 m. Od marca 2011 nie pobito rekordu Takiru Kobayashi w najszybszym jedzeniu makaronu, który potrafi 100g spaghetti zjeść w zaledwie 45 sekund.

Makaronowe rekordy Guinessa można pobić nie tylko w przygotowywaniu, czy jedzeniu makaronu, ale także w twórczym jego zastosowaniu, co miało miejsce w Wielkiej Brytanii, gdzie grupa 25 harcerzy wykonała makaronowego węża o długości prawie 6 metrów.

W 2012 roku w tureckich supermarketach można było zakupić największe opakowanie makaronu penne, ważyło ono bagatela... pół tony! Cały dochód z zakupu został przekazany do fundacji UNICEF, a było co przekazać, bo za jedną paczkę trzeba było zapłacić równowartość około 2 tys. zł.

Skoro o pieniądzach już mowa, to warto wspomnieć o najdroższym makaronowym daniu na świecie. Kosztowny posiłek, o wartości ponad 2 tys. dolarów, można było degustować w jednej z restauracji w Nowym Jorku. Co można było zjeść za taką cenę? Domowy makaron tagliolini z dodatkiem świeżego homara i czarnych trufli.

ebook Barilla

 

e-book W 20 przpisów dookoła Włoch w formacie pdf

W 20 przpisów dookoła Włoch w fromacie epub

W 20 przpisów dookoła Włoch w formacie mobi

 

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Barty 30 czerwca 2015 Od czego prędzej się utyje - od smalcu czy od klusek?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń