Składniki:
4 świeże filety ze śledzia norweskiego
1 bulwa kopru włoskiego
3 pomarańcze
100 g grubej soli morskiej
180 g cukru
20 g pieprzu
10 g przyprawy "5 smaków"
60 ml białego octu winnego
40 g masła
60 g rukoli
40 g orzeszków pinii
1/2 papryczki chili
zielony pieprz
świeży imbir
świeża kolendra
grzanki przygotowane na pikantnej oliwie z chili
oliwa z owoców avocado aromatyzowana czerwoną pomarańczą
Przygotowanie:
1. Sól, 100 g cukru, pieprz oraz przyprawę "5 smaków" połączyć, a następnie obłożyć nią filety śledziowe. Pozostawić na ok. 6 godz. Następnie oczyścić i osuszyć. Pokrajać w cienkie długie paski.
2. Z 80 g cukru przygotować lekki karmel. Wlać do niego ocet winny oraz kawałki i sok z pomarańczy. Następnie dodać rozgniecione ziarna zielonego pieprzu, imbir i chili. Zagotować i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
3. W przygotowanym sosie pomarańczowym ułożyć pokrojony w cząstki koper włoski oraz masło. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180° ok. 30 min. Pozostawić do wystygnięcia.
4. Umytą i wysuszoną rukolę połączyć z paskami marynowanego śledzia, orzeszkami pinii i liśćmi świeżej kolendry. Skropić oliwą pomarańczową.
5. Podawać układając po 3 cząstki kopru włoskiego w szeregu pomiędzy sałatką ze śledzia oraz długimi grzankami chili.
Carpaccio z marynowanego śledzia norweskiego z sałatką z kopru włoskiego i pomarańczy
Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis!
REKLAMA
REKLAMA
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
Dania główne
Gulasz z królika w śmietanie
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Tymianek
- Gulasze
- Ciasta
Odsłon: 66
3
Desery
Kurczaczki, pisanki - kruche ciasteczka
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 80
2
REKLAMA