Co łączy wszystkie skuteczne diety?

Diet, które zapewniają nam zrzucenie wagi, jest co nie miara, jednak nie wszystkie są skuteczne. Znaleźliśmy pięć czynników, łączących większość planów żywieniowych, rekomendowanych przez dietetyków. Czyżby był to sekret, który zapewni nam efektywne odchudzanie?

Co jakiś czas, docierają do nas informacje o odkryciu kolejnej diety cud, dzięki której w krótkim czasie zmienimy nasze życie i stracimy wszystkie zbędne kilogramy. Niestety, większość z nich została zweryfikowana przez życie i ostatecznie zasiliła bardzo długą listę nieskutecznych planów żywieniowych. Są jednak diety, które przetrwały próbę czasu i, mimo upływu lat, w dalszym ciągu są rekomendowane zarówno przez dietetyków, jak i osoby odchudzające się. Chociaż wiele je różni, posiadają również kilka punktów wspólnych. Wielu specjalistów zakłada, iż właśnie w nich tkwi sekret skutecznej diety, dzięki której zgubimy zbędne kilogramy i wypracujemy zdrowe nawyki żywieniowe. Oto zalecenia, łączące większość skutecznych i zdrowych diet.

1. Spożywanie dużej ilości warzyw i błonnika

Z tym, że warzywa są prawdziwą skarbnicą substancji odżywczych nie dyskutuje żaden dietetyk. Zawarte w nich witaminy i mikroelementy sprawiają, że nasz organizm poprawnie rozwija się i funkcjonuje. Dlatego też każda zrównoważona dieta zawiera w sobie bardzo dużo warzyw. Jest to doskonały sposób na zaspokojenie apetytu, bez zjadania pustych kalorii. Co więcej, wiele badań wykazało, iż osoby regularnie spożywające warzywa, są w znacznie mniejszym stopniu zagrożone wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Równie istotnym elementem skutecznych diet jest błonnik. Dzięki niemu szybciej i dłużej czujemy się najedzeni, a napady wilczego głodu przestają nam zagrażać.

 

Zobacz też: Jak zepsuć sałatkę? 7 najbardziej kalorycznych dodatków

Zastanawialiście się kiedyś dlaczego większość diet zaleca nam wyeliminowanie białego pieczywa z naszego jadłospisu? Jest ono produkowane z oczyszczonej, białej mąki, która nie zawiera w sobie zbyt wielu substancji odżywczych ani błonnika. W ten sposób dostarczamy do naszego organizmu sporo pustych kalorii, które poza energią, nie oferują nam nic więcej. Może to spowodować gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi, owocujące np. napadami wilczego głodu. Naukowcy udowodnili, iż spożywanie dużej ilości wysoko przetworzonych węglowodanów, może prowadzić m.in. do otyłości, chorób serca oraz cukrzycy typu drugiego. Aby ich uniknąć, należy zadbać, by w naszej diecie pojawiało się jak najwięcej produktów, zawierających pełne, nieoczyszczone ziarna.


Zobacz też: Jak chleb wpływa na nasze zdrowie?

Jednak nie chodzi tutaj o każdy rodzaj cukru, a jedynie ten, dodawany do żywności przez jej producentów. Większość z nas nawet nie zdaje sobie sprawy z faktu, ile dodatkowego cukru potrafimy zjeść w ciągu dnia. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, dzienne spożycie cukru nie powinno przekraczać 25 gramów (ok. 5 łyżeczek) w przypadku kobiet i 38 gramów (ok. 8 łyżeczek) w przypadku mężczyzn. Tymczasem szklanka coli lub dosładzanego napoju owocowego, może zawierać w sobie go tyle, co zalecana dzienna dawka tej substancji. Nadmiar cukru w diecie może bezpośrednio wpływać na otyłość, dlatego wiele diet zaleca jego eliminację. Na szczęście nie powinniśmy się obawiać naturalnego cukru obecnego np. w owocach. To właśnie nim możemy bez wyrzutów sumienia osładzać sobie życie.


Zobacz też: 10 porad, dzięki którym ograniczysz cukier w diecie

Kolejną cechą wspólną większości skutecznych diet, jest redukcja ilości niezdrowych tłuszczów. Niestety, zjadamy ich zdecydowanie za dużo, a ich wpływ na nasz organizm jest daleki od pozytywnego. Podwyższony cholesterol, choroby serca, a nawet nowotwory, to tylko niektóre z chorób, które mogą być spowodowane obecnością zbyt dużej ilości tłuszczów trans w diecie. Warto jednak pamiętać, że nie każdy tłuszcz ma zgubny wpływ na nasz organizm. Dla naszego zdrowia zupełnie bezpieczne są np. kwasy tłuszczowe omega-3, które znajdziemy chociażby w oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym.


Zobacz też: Cała prawda o wpływie tłuszczów trans na zdrowie

Wielu z nas uważa, że kalorie są najlepszą metodą, pozwalającą ocenić czy posiłek jest zdrowy, czy nie. Tymczasem jest spora różnica pomiędzy 200 kaloriami, które zjemy pod postacią warzyw, a batonikiem, mającym taką samą wartość energetyczną. Oczywiście, kalorie nie są informacją, którą możemy zupełnie zbagatelizować, jednak znacznie bardziej powinniśmy się skupić na substancjach odżywczych, zawartych w danym produkcie. Czytając etykiety, zwracajmy uwagę ile dodanego cukru lub niezdrowego tłuszczu znajdziemy w produktach. Te informacje powiedzą nam zdecydowanie więcej o danym towarze niż liczba kalorii. Większość skutecznych diet przedkłada produkty zdrowe ponad te niskokaloryczne, dzięki czemu oferują nam urozmaicone i naprawdę smaczne jadłospisy. W ten sposób łatwiejszym staje się zrealizowanie dietetycznych postanowień i wypracowanie odpowiednich nawyków żywieniowych, a zrzucenie wagi będzie jedynie naturalnym efektem ubocznym zmiany stylu życia.

 

Zobacz też: Ujemne kalorie. Prawda czy mit?


Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Ciasta Ciasteczka piknikowe

Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....

Odsłon: 305

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3