Jak chleb wpływa na nasze zdrowie?

W ostatnich latach w Polsce zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy. Jednak, od dłuższego czasu, jesteśmy bombardowani informacjami, dotyczącymi szkodliwości chleba. Czy nasze obawy mają pokrycie w rzeczywistości?

Fot. 123RF

"Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to uwierzyć, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że statystyczny Polak zjada około stu kilogramów chleba rocznie. Na szczęście, dietetycy uspakajają - dobrej jakości pieczywo przynosi nam zdecydowanie więcej korzyści niż szkód, dlatego nie powinniśmy usuwać go z naszej diety.

Jaki chleb włączyć do swojej diety?

Stojąc przed półką z pieczywem możemy być naprawdę skołowani. W końcu piekarnie oferują nam obecnie tak wiele rodzajów chleba, że trudno zdecydować się na jeden konkretny. Oczywiście, najważniejszym kryterium, jakim zazwyczaj się kierujemy, jest smak. Ale co jeszcze powinniśmy wziąć pod uwagę? Który chleb najbardziej pozytywnie wpływa na nasze zdrowie?

Większość Polaków najczęściej sięga po jasny chleb pszenny. Posiada on niewiele błonnika, przez co, jedzony w nadmiarze, może tuczyć. Warto jednak zaznaczyć, że jest lekkostrawny i dlatego doskonale nadaje się dla rekonwalescentów lub osób, cierpiących na choroby układu pokarmowego. W naszych piekarniach znajdziemy również chleby mieszane, które w swym składzie zawierają zarówno mąkę pszenną jak i żytnią. Ten rodzaj pieczywa jest zdecydowanie zdrowszy, gdyż zawiera więcej błonnika, minerałów oraz witamin.

Zdecydowanie najzdrowsze jest pieczywo żytnie razowe, powstające z pełnego ziarna. Znajdziemy w nim moc substancji odżywczych oraz błonnika, które doskonale wpływają na nasz organizm. Do swojej diety powinny włączyć je osoby zagrożone chorobami serca i układu krążenia oraz te, które starają się zrzucić zbędne kilogramy. Pamiętajmy jednak, aby nie jeść wyłącznie takiego pieczywa, gdyż zawarte w nim fityniany mogą ograniczać przyswajanie niektórych składników odżywczych. W związku z tym, warto od czasu do czasu zjeść kromkę jasnego pieczywa, nawet jeśli jest ono mniej zdrowe niż jego ciemna wersja.

A co z pieczywem chrupkim? Niestety, nie mamy dla was dobrych wiadomości. Chociaż wydaje się ono bardzo zdrowe i często przewija się w różnego typu dietetycznych jadłospisach, nie poleca się jego spożywania, zwłaszcza w dużych ilościach. Zazwyczaj chrupkie, cienkie listki pieczywa powstają z wysoko przetworzonych produktów, a na dodatek posiadają wysoki indeks glikemiczny, przez co po ich zjedzeniu, bardzo szybko znów jesteśmy głodni.


Zobacz też: 6 produktów, które przedłużą twoje życie!

6 produktów, które przedłużą Twoje życie. Kliknij!

 

Ile chleba powinniśmy jeść?

Niestety, bardzo często spotykamy się ze stwierdzeniem, że im mniej chleba w diecie tym lepiej. Nie jest to prawdą i powinniśmy o tym pamiętać. Zgodnie z rekomendowanym w Polsce modelem zdrowego żywienia, powinniśmy spożywać 5-6 porcji produktów zbożowych dziennie. Jak wygląda to w przełożeniu na rzeczywiste miary? Jedna porcja produktów zbożowych to jedna kromka chleba albo pół szklanki ugotowanego ryżu lub makaronu. Ciekawostką może być fakt, iż tabele żywieniowe ze Stanów Zjednoczonych rekomendują spożycie od 6 do 11 porcji produktów zbożowych.

Jak chleb wpływa na nasze zdrowie?

Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają sprawność układu nerwowego, przez co poprawia się nasza pamięć i koncentracja.

Między bajki możemy włożyć informacje o tym, że jedzenie chleba prowadzi do otyłości. Oczywiście, wszystko jest kwestią umiaru, jednak zjedzenie kilku kromek dziennie może nam bardziej pomóc niż zaszkodzić. Dzieje się tak za sprawą błonnika, który pobudza nasz metabolizm i sprawia, że dłużej pozostajemy syci. 4 średnie kromki chleba dostarczą nam aż połowę dziennego zapotrzebowania na błonnik.

Najnowsze badania wskazują, że chleb wypiekany na zakwasie może nas również ochronić przez chorobą nowotworową. Ten typ pieczywa zawiera w sobie kwas mlekowy, który zakwasza jelita i poprawia ich funkcjonowanie, zapobiegając jednocześnie rozwojowi bakterii. Ponadto, sprzyja w ten sposób powstawaniu „dobrych" bakterii, wzmacniających nasz układ odpornościowy.

Na co powinniśmy uważać jedząc chleb?

Nie każdy chleb jest tak zdrowy jakbyśmy tego chcieli. Czasem zdarza się tak, że producenci przy wypieku wykorzystują gotowe mieszanki, pełne polepszaczy. W teorii mają one sprawiać, że praca piekarzy będzie łatwiejsza, a końcowy produkt ładniejszy i smaczniejszy. Niestety, obecne w nich emulgatory, fosforany czy też dwutlenek chloru nie wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Warto spoglądać na etykiety i zwracać uwagę na wygląd kupowanego przez nas pieczywa. Dobry chleb powinien być ciężki i zachowywać świeżość nawet przez 10 dni. Unikajmy pieczywa, które trudno się kroi i bardzo się kruszy. Zwracajmy również uwagę na to, co piekarze dodają do razowego pieczywa, które kupujemy. Czasem jego ciemny kolor wynika z dodatku kakao lub karmelu.


Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Sałatki Sałatka wiosenna rzodkiewkowa

Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...

Odsłon: 142

15 min
4
Ciasta Racuszki drożdżowe.

Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...

Odsłon: 59

>60 min
2
60 min
0

Polecane artykuły

Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

2